G4Media.ro

O delegație condusă de secretarul de stat Potápi Árpád János a dus…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O delegație condusă de secretarul de stat Potápi Árpád János a dus panglici cu rugăciunile maghiarilor din întreaga lume la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc

Panglici cu rugăciuni şi mesaje către Fecioara Maria ale maghiarilor din întreaga lume, care nu pot participa la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc din cauza pandemiei, au fost aduse la locul evenimentului de o delegaţie de pelerini călare, în frunte cu secretarul de stat pentru politici naţionale din Guvernul Ungariei, Potápi Árpád János.

Delegaţia, formată din 25 de pelerini, călare a fost primită în faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, dar şi de primarul municipiului, Korodi Attila.

Secretarul de stat ungar Potápi Árpád János s-a numărat printre pelerini, a parcurs călare distanţa dintre Băile Tuşnad şi Miercurea Ciuc şi a purtat cu el panglici cu rugăciuni şi mesaje către Fecioara Maria de la Şumuleu ale maghiarilor din întreaga lume, inclusiv din Australia, Canada sau America de Sud.

El a primit în mod simbolic şi o panglică cu rugăciuni şi dorinţe către Fecioara Maria ale maghiarilor din Miercurea Ciuc, chiar dacă aceştia pot participa la pelerinaj.

Secretarul de stat ungar Potápi Árpád János a declarat, pentru AGERPRES, că pentru Guvernul Ungariei fiecare maghiar contează şi că în contextul pandemic s-au colectat aceste panglici cu rugăciuni, care au fost aduse la Şumuleu.

„Este foarte important pentru noi să nu lăsăm în urmă niciun membru al comunităţii maghiare, pentru noi fiecare maghiar contează şi pentru asta lucrăm ca fiecare comunitate a noastră, nu numai din Bazinul Carpatic, ci din Canada până în Noua Zeelandă, să simtă că Guvernul are grijă de ea. Pandemia dar şi distanţa de mii de kilometri până la Şumuleu nu au permis ca membrii acestor comunităţi să fie prezenţi şi de aceea ei au trimis aceste panglici cu mesaje şi cu rugăciuni”, a declarat Potápi Árpád János.

La rândul său, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a subliniat că obiceiul panglicilor trimise la Şumuleu Ciuc a fost instituit anul trecut, când pelerinajul a fost anulat, iar comunităţile de maghiari au trimis la locul pelerinajului, în acest fel, rugăciunile şi dorinţele lor către Fecioara Maria.

Potrivit lui Korodi, secretarul de stat ungar Potápi Árpád János a adus mesajele către Fecioara Maria inclusiv ale secuilor bucovineni, întrucât este un descendent al acestora.

„Domnul sectar de stat aduce panglici de la secuii bucovineni, pentru că este un strănepot al secuilor bucovineni, care au fost strămutaţi din Bucovina acum peste 100 de ani în partea sudică Ungariei şi, totodată, aduce panglici, cu ceilalţi călăreţi, din diferite zone ale Secuimii, de la pelerini cu care s-a întâlnit pe traseu. (…) Ocupându-se de comunitatea maghiară din afara Ungariei, a primit deja din Australia, din Noua Zeelandă, din America de Sud, din America de Nord panglici de la pelerini care nu au putut să vină”, a arătat Korodi.

El a mai spus că vineri a ajuns la Şumuleu şi tenorul de operă Molnar Levente, care a parcurs pe jos, din Ungaria, sute de kilometri şi a adus cu el panglici de rugăciuni ale maghiarilor din comunităţile prin care a trecut.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre legătura sufletească „foarte adâncă” pe care oamenii din zonă o au cu calul, considerat „cel mai bun prieten al omului” şi a subliniat că pelerinajul călare către Şumuleu Ciuc se organizează pentru a patra oară şi are rolul de a atrage atenţia asupra acestui mare eveniment.

De altfel, la pelerinajul călare din acest an au participat 150 de persoane, în faţa Consiliului Judeţean fiind primită o delegaţie a acestora.

De asemenea, sute de panglici cu rugăciuni ale maghiarilor din toată Transilvania, dar şi din Ungaria au fost aduse de pelerini care au parcurs diferite porţiuni ale drumului cultural şi religios „Via Mariae” – Drumul Mariei, a precizat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei „Via Mariae”, Molnár Sándor.

Toate aceste panglici de rugăciune au fost duse în catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde vor fi sfinţite, iar sâmbătă vor fi puse lângă altarul în aer liber de unde se oficiază Liturghia de Rusaliile Catolice.

Aproximativ 40.000 de persoane sunt aşteptate să participe, sâmbătă, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, pelerinii putând veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, nefiind permis accesul acestora cu curse de autobuz speciale.

Anul trecut, pelerinajul obişnuit de pe Muntele Şumuleu, care reunea în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19, Ordinul Franciscanilor, organizator al evenimentului, rugându-i pe pelerini să participe la procesiune doar cu sufletul.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Maghiarii din intreaga lume au si ei un „zid al plangerii”.

  2. Nu stiu de ce „plang”la Sumuleu ?pentru ca aici s-au batut ei cu ei ? Adica ,in 1567 maghiarii protestanti (recte : unitarieni,daca ne luam dupa credinta (cea mai recenta) aconducatorului ,Janos Zsigmond (Ioan Sigismund,fost catolic,fost calvin,devenit unitarian) au venit cu oaste impotriva catolicilor,pentru a-i „convige” cu forta armata sa treaca la protestantism(credinta incurajata de otomani,al caror vasal era Ioan Sigismund)

  3. Oricum,majoritatea maghiarilor care se declara „religiosi” nu sunt catolici,ci protestanti (calvini,unitarieni) asa ca manifestarea are o cu totul alta semnificatie decat cea de pelerinaj catolic