G4Media.ro

„O descoperire extrem de rară”: Arheologii au găsit sub celebra Trezorerie din…

Sursa foto: ID 41038049 | © Pcal Lo | Dreamstime.com

„O descoperire extrem de rară”: Arheologii au găsit sub celebra Trezorerie din Petra un mormânt secret cu cel puțin 12 schelete și artefacte, vechi de 2.000 de ani

În inima orașului antic Petra din Iordania, sculptat în stânci de gresie roz, se află un monument complex cunoscut sub numele de Khaznah, sau Trezoreria.

Arheologii au descoperit recent că sub acest edificiu este îngropat un mormânt cu cel puțin 12 schelete umane și artefacte a căror vechime este estimată la cel puțin 2.000 de ani, scrie CNN.

Arheologii conduși de Dr. Pearce Paul Creasman, director executiv al Centrului American de Cercetare, au dezgropat mormântul antic. Expediția studia Tezaurul după ani de speculații conform cărora două morminte descoperite sub partea stângă a monumentului în 2003 nu erau singurele camere subterane secrete. Dar această teorie nu fusese confirmată – până acum.

Creasman și echipa sa au efectuat un radar de penetrare a solului – o tehnică de teledetecție care utilizează impulsuri radar pentru a detecta obiecte subterane – la începutul acestui an pentru a vedea dacă caracteristicile fizice din stânga, unde au fost găsite mormintele originale, se potrivesc cu cele din dreapta.

Detecțiile au evidențiat asemănări puternice între cele două părți și a fost dovada de care aveau nevoie pentru a primi permisiunea din partea guvernului iordanian de a săpa sub Tezaur. Creasman l-a contactat pe Josh Gates, gazda emisiunii „Expedition Unknown” de pe Discovery Channel.

„Cred că am găsit ceva”, a declarat Creasman că i-a spus exploratorului la telefon.  Împreună cu o echipă de filmare, echipa a excavat mormântul recent descoperit în luna august. Dar adevărata surpriză a fost ce se afla în interiorul mormântului.

În timp ce multe morminte descoperite în Petra sunt găsite goale sau deranjate, camera era plină cu rămășițe scheletice complete și obiecte funerare din bronz, fier și ceramică. Mormântul intact găsit sub Trezorerie oferă o perspectivă rară asupra vieții nabateenilor, nomazi arabi antici al căror regat din deșert a prosperat în perioada cuprinsă între secolul al IV-lea î.Hr. și 106 d.Hr., a declarat Creasman.

„Aceasta este o descoperire extrem de rară – în cele două secole în care Petra a fost investigată de arheologi, nu a mai fost găsit nimic asemănător”, a spus Gates. „Chiar și în fața uneia dintre cele mai faimoase clădiri din lume … mai sunt încă descoperiri uriașe de făcut”.

Descoperirea semnificativă poate fi cea mai mare colecție de rămășițe umane găsite într-un singur loc în Petra, potrivit cercetătorilor, și a fost prezentată miercuri la premiera sezonului „Expedition Unknown”.

Explorarea Petrei, o minune a lumii

Petra a fost votată drept una dintre cele șapte noi minuni ale lumii în anii 2000 pentru arhitectura sa unică și numeroasele mistere care încă înconjoară orașul. Deși experții au dezbătut scopul Trezoreriei timp de secole, cea mai populară teorie este că monumentul servește drept mausoleu, deși nu au fost găsite rămășițe scheletice în interiorul clădirii în sine, a declarat Gates.

Tezaurul primește sute de mii de turiști pe an și a fost, de asemenea, prezentat în mai multe filme, cel mai proeminent fiind locul unde se află Sfântul Graal în filmul din 1989 „Indiana Jones și ultima cruciadă”. Printre artefacte se aflau mai multe vase, un schelet fiind găsit ținând în mână un potir de ceramică care semăna cu forma Sfântului Graal.

„A fost într-adevăr un moment minunat în care istoria a imitat arta”, a declarat Gates. Artefactele sunt extrem de bine conservate, a spus Creasman. Cu toate acestea, rămășițele umane, deși intacte, sunt într-o formă mai delicată decât era de așteptat.

Starea lor poate fi un rezultat al umidității și al inundațiilor sezoniere din Petra, precum și al gresiei poroase din jurul mormântului, care a reținut umezeala, a spus el. Unele dintre schelete au fost găsite cu mucegai. Doar o mână de morminte descoperite în Petra în ultimele câteva decenii au fost găsite cu înmormântări neatinse, a spus Creasman.

Perturbările mormintelor s-au datorat cel mai probabil călătorilor care căutau umbră și protecție în deșert, a adăugat el. Cele două morminte descoperite sub partea stângă a Trezoreriei în urmă cu două decenii de arheologii de la Departamentul Iordanian de Antichități aveau rămășițe scheletice parțiale, dar datele nu au fost publicate, astfel încât nu este clar câte persoane au fost găsite, a spus Creasman.

„Speram să găsim orice ar putea să ne spună mai multe despre oamenii și locul antic – rămășițele umane pot fi un instrument foarte valoros în această privință”, a spus Creasman. „Mormintele sunt articulate, deci oasele nu au fost răscolite și mutate, ceea ce este extrem de rar.”

O perspectivă rară asupra vechilor nabateeni

Un mister care rămâne în jurul nabateenilor sunt practicile lor funerare. În literatură, societatea nabateeană este adesea descrisă ca fiind mai egalitară, regele fiind mai integrat cu clasele inferioare decât liderii altor civilizații, a spus Creasman. Până în prezent, dintre mormintele nabateene descoperite, nu pare să existe o diferență enormă între înmormântările regale și cele obișnuite, astfel încât este dificil de spus dacă mormintele recent descoperite sub Trezorerie au fost concepute pentru regalitate.

Cercetătorii suspectează, de asemenea, că multe dintre textilele și bijuteriile care se găsesc de obicei în mormintele nabateene, cum ar fi învelitoarele de pânză și colierele și alte mărgele care împodobesc corpurile, au fost pierdute din cauza umidității și a apelor de inundație care s-au infiltrat în mormânt, a spus Gates.

Pe măsură ce cercetătorii continuă să studieze scheletele, Creasman a spus că speră că vor ieși la iveală mai multe detalii despre cine erau oamenii în viață. Cercetătorii ar dori să dateze scheletele și artefactele, precum și să utilizeze ADN-ul extras pentru a determina dacă cele douăsprezece schelete sunt înrudite. Alte analize ar putea ajuta la evaluarea dietelor lor și ar putea dezvălui dacă aveau sau nu activități fizice, a declarat Creasman.

„Trebuie să fi fost oameni extrem de importanți, pentru că locul în care sunt îngropați este o proprietate de primă clasă; este într-adevăr intrarea principală în oraș”, a spus Gates. „Cred că a afla cine sunt va ajuta la dezvăluirea unei părți din povestea Trezoreriei”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează