G4Media.ro

O dezbatere fără sfârșit. De ce atacul armat din Pittsburgh nu va…

O dezbatere fără sfârșit. De ce atacul armat din Pittsburgh nu va schimba obsesia americanilor legată de armele de foc

Sfârșitul săptămânii trecute a fost marcat de un nou atac armat sângeros în Statele Unite. De data aceasta, tragedia a avut loc la sinagoga Tree of Life din districtul Squirrel Hill, aflat în estul orașului Pittsburgh. Unsprezece persoane au fost împuşcate mortal de Robert Bowers (46 de ani), în timp ce alte sase, între care patru polițiști, au fost rănite. Atacatorul, despre care se afirma ca a postat comentarii antisemite pe pagina de socializare Gab si ar fi strigat „Toți evreii trebuie sa moară” în timpul carnagiului, a fost arestat şi va trebui sa răspundă la 29 de capete de acuzare, riscând sa fie condamnat la moarte.

Ca de obicei după astfel de asasinate în masă, oficialii americani s-au grăbit să condamne atacul armat, considerat cel mai violent împotriva comunității evreiești din America din istoria recenta, în timp ce presa, analiştii şi americanii obişnuiţi au reluat discuţia despre statutul armelor de foc în Statele Unite. Şi, la fel ca de fiecare dată, dezbaterea e nesfârşită şi, cel mai probabil, se va termina fără niciun rezultat concret. Cele două tabere (pro şi contra armelor de foc) nu găsesc niciun numitor comun şi, în funcţie de opinia pe care o au, argumentele lor nu fac decât să irite, să exaspereze sau să frustreze cealaltă parte. Până una alta însă, atacurile armate care provoacă victime în masa – comise, în special cu arme de asalt, puternice – continuă cu o regularitate şocantă în America, unde epidemia incidentelor armate pare ca nu are soluție.

Potrivit oficialilor, în timpul celor 20 de minute cât a durat atacul, Robert Bowers ar fi folosit trei pistoale Glock 57 și o pușcă de asalt AR-15, făcând comentarii despre genocidul evreilor și dorința sa de a ucide evrei. Suspectul se afla în prezent în spital, în stare stabila, urmând sa apară în fata unui judecător luni, la ora locala 13:30.

Atacul produs sâmbătă la sinagoga Tree of Life, într-unul dintre cartierele din Pennsylvania cu cea mai numeroasă populație evreiască din America, a reprezentat cel de-al 47.395 incident armat care au avut loc în acest an în Statele Unite. Gun Violence Archive, un grup independent care centralizează aceste incidente, precizează ca, doar în 2018, 12.026 de americani au fost uciși de armele de foc, alți 23.451 fiind răniți. Dintre victime (morți și răniți), 552 au fost copii între 0 și 11 ani, iar 2.331 au fost adolescenți cu vârste între 12 și 17 ani.

Grupul precizează ca, în fiecare zi, în Statele Unite au loc 157 de incidente armate, în care mor 40 de persoane (în statistica nu sunt incluse cele 22.000 de sinucideri produse în acest an cu ajutorul armelor de foc). Conform Gun Violence Archive, 296 dintre aceste incidente armate au fost atacuri cu cel putin trei victime, ceea ce le califica drept un atac în masa, asa cum s-a întâmplat la sinagoga Tree of Life.

Dincolo de motivațiile politice, etnice sau religioase pe care le-a avut Bowers, tragedia de sâmbată din Pittsburgh a readus în centrul discuției subiectul violentelor provocate de armele de foc și drepturile americanilor de a avea arme. Președintele Donald Trump a declarat deja că atacul din Pittsburgh a avut „puțin de a face” cu legile americane privind armele. „Dacă ar fi avut protecție înăuntru, poate ar fi fost o situație diferită,” a spus el, într-un comentariu criticat imediat de presa liberala și de cei care se opun armelor de foc.

Multe voci se întreabă cum Statele Unite, o țara atât de avansată, de dezvoltată și care a făcut progrese uriașe în numeroase domenii importante, nu reușește să pună capăt acestui flagel letal al atacurilor armate în masă. Discuția nu este una nouă și este la fel de controversată acum ca în urmă cu câteva decenii, când a apărut pentru prima dată în spațiul public. Care sunt, însă, argumentele pro și contra legate de armele de foc și de ce nu reușesc americanii să ajungă la o înțelegere în această chestiune?

Date statistice
* Conform unui sondaj Pew Research Centre din 2017, aproximativ 40% dintre americani spun că dețin o armă sau locuiesc într-o casa în care exista o arma de foc. Dreptul de a purta arma este considerat un drept fundamental de Constituția Statelor Unite și a fost reafirmat de Curtea Suprema în câteva decizii majore.

* Unele estimări afirmă că americani dețin circa 270 de milioane de arme de foc (mai mult de una pentru fiecare adult). Aproximativ 7.7 milioane de americani dețin fiecare între opt și 140 de arme.
* O treime dintre americanii peste 50 de ani au spus că dețin o armă. Rata de proprietate a armelor a fost mai mică pentru adulții mai tineri-aproximativ 28%. Cea mai numeroasă categorie care deține arme de foc o reprezintă bărbații albi și cei care susțin republicanii (40%). Doar 20% dintre democrați și independenții care preferă democrații afirmă că dețin arme de foc.
* 48% dintre americani afirma ca dețin arme pentru protecția lor, în timp ce unul din trei afirma ca principalul motiv este vânătoarea (sondaj Pew din 2013). Un sondaj din 1999 afirma ca 49% dintre americani aveau o arma pentru vânătoare, iar protecția era atunci pe locul al doilea.
* Tinerii între 18 și 29 de ani sunt cei care susțin cel mai mult implementarea de legi pentru controlul armelor de foc, proporția lor crescând după atacurile din Orlando (2016) și Parkland (2018).
* Rata crimelor sau a omorurilor produse cu arme de foc în Statele Unite este cea mai ridicata în tarile dezvoltate (73% din numărul total al crimelor). Afro-americanii, care alcătuiesc 13% din populația Statelor Unite, reprezinta mai mult de jumătate din totalul victimelor crimelor și atacurilor cu arme de foc.
* Atacul produs anul trecut la Las Vegas (în care au murit 59 de persoane și au fost rănite prin împușcare alte 422) a fost cel mai grav din istoria recentă a Statelor Unite. Cinci dintre atacurile armate cu cel mai mare număr de victime au avut loc în ultimii 10 ani.
*Atacurile cu arme de asalt cu putere de foc mare, folosite cu precădere de militari, au fost folosite în unele dintre cele mai sângeroase atacuri în masă, inclusiv masacrul de la clubul de noapte Pulse din Orlando (2016) și de la Școala Sandy Hook din Connecticut (2012). Unele dintre statele americane au interzis aceste arme puternice, care pot fi cumpărate din magazine cu circa 1.500 de dolari.
* Coalition to Stop Gun Violence, formata din 48 de organizații, susține ca 40% din armele de foc sunt vândute fără verificarea necesara a cumpărătorilor.
* Opinia americanilor legata de interzicerea armelor de foc s-a schimbat dramatic în ultimii 60 de ani. În acest moment, o majoritate semnificativă a americanilor se opune interzicerii armelor de foc, potrivit unui sondaj realizat de Gallup în luna martie a acestui an. Cu toate acestea, majoritatea americanilor spun că sunt nemulțumiți de legile și politicile din SUA privind armele de foc, iar majoritatea celor care se declara nemulțumiți de acest aspect doresc o legislație mai strictă.
* Atât democrații, cât și republicanii doresc restricționarea armelor pentru persoanele care sunt bolnave mintal sau pentru cele care se afla pe lista de monitorizare de către agențiile din domeniul securității. Opiniile lor diferă însa atunci când e vorba de alte propuneri, cum ar fi posibilitatea de a permite cetățenilor obișnuiți să aibă drepturi sporite de a avea arme ascunse asupra lor în public.
* Principala organizație care se opune tuturor formelor de control al armelor de foc este National Rifle Association. NRA, unul dintre cele mai influente și puternice grupuri de lobby de la Washington în chestiunea politicilor privind armele de foc, susține că mai multe arme de foc fac din America o țară mai sigură. În total, circa unul din cinci proprietari de arme de foc din Statele Unite este membru al NRA, organizația bucurându-se în special de susținere printre republicani sau independenții care susțin de obicei Partidul Republican.
* Ultima legislație majoră privind controlul armelor adoptată de Congresul Statelor Unite a fost interzicerea armelor de atac, în 1994, lege care a expirat însa în 2004.
* Fiecare stat american are o legislație proprie privind armele de foc, unele dintre state având legi mai restrictive decât altele. De asemenea, legile diferă de la stat la stat în ceea ce privește tipurile de arme de foc pe care oamenii le pot deține.

O problemă fără sfârșit
Atacul de la Pittsburgh a repus pe tapet una dintre întrebările ce îi frământă pe americani de decenii: de ce eșuează constant eforturile de introducere a legislației privind armele de foc? Răspunsurile țin de mai multi factori:

* Așa cum am văzut mai înainte, NRA și celelalte organizații similare reprezintă un lobby puternic, ele investind anual milioane de dolari pentru sprijinirea politicienilor care le susțin ideile. Influența NRA în dezbaterile privind politicile privind controlul armelor este uriașă, așa cum s-a întâmplat după atacul din decembrie 2012 de la Sandy Hook, când o inițiativă legislativă bipartizană care prevedea impunerea de verificări la toate vânzările de arme (inclusiv la târguri de prezentare și pe internet) a fost respinsă după intervenția NRA.

* Mulți politicieni susțin dreptul americanilor de a avea arme, influențați fără îndoială și de vehemența celor din grupurile pro-arme, despre care se știe că sunt extrem de activi din punct de vedere politic. Aceștia participă la reuniuni, la mitinguri, își bombardează congresmenii cu telefoane și, cel mai important, votează în număr mare la alegeri.

În plus, multe voci afirmă că discuția nu trebuie în niciun caz politizată și folosită atunci când se produce vreo tragedie. De asemenea, democrații și republicanii păr să aibă idei cu totul diferite în ceea ce privește modul în care trebuie acționat privind introducerea unei legislații de control. Republicanii insistă, de altfel, că nu există legătură între dreptul de a avea arme și asasinatele în masă, în timp ce democrații spun că legile mai stricte cu privire la arme ar duce probabil la mai puține incidente de atacuri cu victime multiple. Democrații și republicanii au idei similare în ceea ce privește controalele pentru cei care cumpără arme (în special pentru cei cu proleme psihice), dar nu cad de acord în legătură cu crearea unui baze naționale care să ține evidența posesorilor de arme sau în ceea ce privește interzicerea comercializării armelor de asalt.

* Americanii dețin sute de milioane de arme și e greu de crezut că le-ar ceda ușor statului. Orice inițiativă de control a armelor în Statele Unite se confruntă astfel cu realitatea brutală a unei țări deja inundate de arme de foc. Susținătorii armelor afirmă că o nouă legislație care limitează proprietatea asupra lor nu ar spori siguranța publică și nu va face decât să pună și mai multe arme în mâinile infractorilor.

* Atacurile în masă, deși sunt îngrozitoare prin tragediile și traumele pe care le provoacă, reprezintă o parte relativ redusă din totalul crimelor prin împușcare din Statele Unite. Revolta publică după fiecare atac se domolește după câteva săptămâni și lucrurile continuă să rămână neschimbate.

* Existenta unei mitologii naționale legate de armele de foc este un factor important. În acest context, merita menționat faptul ca, potrivit unui sondaj Pew Research realizat în iunie 2017 majoritatea proprietarilor americani de arme de foc (74%) a afirmat ca dreptul de a avea arme este „esențial” pentru libertatea lor, asa cum este prevazut și de cel de-al Doilea Amendament al Constituției SUA, care se referă la dreptul americanilor de a purta arme. Istoria Americii, susțin ei, este plina de arme, de la Revoluție și masacrarea indienilor, la cucerirea Vestului și crearea statului modern.

Iar în acest context lipsa unei susțineri publice puternice pentru interzicerea armelor de foc este, susțin experții, unul dintre motivele pentru care adoptarea în prezent a unei legi de control al armelor este extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Cele mai multe sondaje nu arată că violența provocată de armele de foc este în topul preocupărilor americanilor, care se gândesc mai degrabă la starea economiei, imigrație și asistentă medicală. „Dacă opinia publică nu cere schimbarea în Congres, acest lucru nu se va schimba,” a spus fostul președinte democrat, Barack Obama, în iunie 2014 (după plecarea de la Casă Albă, acesta a recunoscut că cea mai mare frustrare a lui a fost faptul că nu a reușit să impună o lege de control a armelor de foc. Actualul președinte american, republicanul Donald Trump, susține dreptul americanilor de a deține arme).

* Cei care se opun armelor de foc (în general democrați și activiști liberali) nu reușesc să găsească o voce comună în ceea ce privește tipul de acțiune necesară. Discuția despre interzicerea armelor de asalt militare ar putea deturna dezbaterea despre interzicerea potențială a comercializării tuturor armelor de foc, în timp ce cei care solicită bani pentru cercetare privind programe de intervenție se contrazic cu cei care afirmă că mai importante sunt fondurile pentru programe locale care să combată asasinatele comise de bandele de cartier. Unii analiști cred, de asemenea, că democraților le lipsește o strategie clară care să explică că existența unei securității rezonabile pentru armele de foc nu înseamnă în niciun caz limitarea celui de-al Doilea Amendament al Constituției, la care țin atât de mult cei care susțin dreptul de a avea arme.

Concluzie. Oricât de tragice sunt asasinatele în masă, așa cum a fost cel de la sinagoga din Pittsburgh de sâmbătă, dezbaterea despre armele de foc în Statele Unite nu pare că se va termina prea curând. La fel cum nu vor înceta în viitorul apropiat nici discuțiile despre o lege care să interzică complet armele sau măcar să impună măsuri care să nu le mai facă accesibile tuturor. Neputința politicienilor și lipsa de susținere în rândul opiniei publice din America fac imposibilă în acest moment creionarea unui plan coerent care să ducă, în perioadă următoare, la interzicerea armelor de foc. Foarte probabil, tragediile de felul celor produse în Las Vegas, Orlando sau Parkland vor continua, iar valul de revoltă de după va fi înlocuit de credința că armele de foc (și asasinatele în masă care au loc atât de des) sunt, până la urmă, parte a realității Americii.

Surse: BBC, The Guardian, National Review, VOX, CNN, New York Times, Washington Times, Esquire, Newsweek, Market Watch, Gun Violence Archive

Foto: Slogan al campaniei Coalition to Stop Gun Violence (Sursa: Pagina de Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Descreierati exista in toata lumea. Bin Laden n-a mai avut arma de foc si a facut macel. Nenorocirea s-a intamplat deoarece nimeni din sinagoga nu avea o arma de aparare.

  2. Pedeapsa cu moarte nu il sperie pe unul din asta care trage cu pusca automata intr o multime. El deja sufera din cauza unor traume emotionale din capul lui si moartea pare o cale usoara de iesire.
    Singurul lucru pe ca mi l imaginez ca i ar face sa se gandeasca de doua ori inainte ar fi scaunul electric. Dar perpelit vreo 30 minute – 1 ora. Si facute publice inregistrarile video cu executia. Ca sa stie ce i asteapta.

  3. Nu e obsesia pt. arme, e obsesia pt. proprietate, și care se apără cu arma, și care este un drept nu un moft, vorba criminalului Ilici.

  4. Daca noi am fi avut acces liber la arme crede’ti ca se mai putea intampla grozavile penalilor din penalmentul tarisoarei noastre? Nu mai vorbesc ca un popor inarmat si educat cum trebuie aproape ca nu poate fi cucerit…
    La americani, principala problema sunt armele de asalt. acolo intr-adevar trebuie schimbat ceva…
    Si ca sa radem putin sa ne amintim cazul de acum cativa ani cand au disparut cele cateva kalashnikov-uri de la unitatea militara x…prima masura luata de stat a fost intarirea pazei la ghici unde? guvern, desigur.