G4Media.ro

O doctoriță pediatră din Rusia, condamnată la 5 ani de închisoare pentru…

Captură X

O doctoriță pediatră din Rusia, condamnată la 5 ani de închisoare pentru că a criticat armata în timpul unei consultații

Justiția rusă a condamnat marți o doctoriță pediatru din Moscova la cinci ani și jumătate de închisoare după ce mama unuia dintre pacienții săi a acuzat-o că a criticat asaltul Rusiei asupra Ucrainei în timpul unei consultații, într-un nou exemplu de represiune în Rusia, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Tribunalul a „găsit-o vinovată” pe Nadejda Buianova, un medic în vârstă de 68 de ani, și a „condamnat-o la cinci ani și jumătate” de închisoare, a declarat judecătoarea Olga Fedina, potrivit unui jurnalist AFP prezent în sala de judecată.

„Să vă fie rușine!”, au strigat susținătorii medicului pediatru la citirea verdictului.

Cu câteva momente înainte, Nadejda Buianova denunțase o procedură „absurdă” împotriva sa.

Unul dintre avocații ei, Oscar Tcherdjiev, a declarat ulterior jurnaliștilor că sentința a fost „dură și ilegală”. „Nu a fost prezentată nicio probă!”

Acuzarea a cerut șase ani de închisoare, în timp ce apărarea a cerut achitarea doamnei Buianova, care și-a proclamat nevinovăția în instanță.

„Nu-mi recunosc vinovăția, sunt nevinovată”, a declarat ea, în lacrimi, înainte de începerea unei audieri anterioare. „Nimic din toate acestea nu este adevărat”.

 

Acest caz ilustrează reprimarea nemiloasă a criticilor reali sau percepuți ai ofensivei de amploare a armatei ruse împotriva Ucrainei, ordonată în februarie 2022 de președintele Vladimir Putin.

Arestările pentru spionaj, trădare, sabotaj, extremism sau simple critici la adresa armatei sunt în creștere, cu pedepse cu închisoarea foarte grele pentru acuzați, care sunt adesea victime ale denunțurilor.

Calvar judiciar

Pentru Nadejda Buianova, calvarul a început pe 31 ianuarie, când prietena unui soldat dat dispărut pe frontul din Ucraina, Anastassia Akinchina, 34 de ani, a denunțat-o.

Mama unui băiețel în vârstă de șapte ani tratat de Buianova a acuzat-o pe pediatră că i-ar fi spus într-o conversație privată că soțul său, dispărut în Ucraina, „era o țintă legitimă” pentru forțele armate ucrainene și că „Rusia era un agresor și ataca civilii ucraineni”.

Această versiune a fost infirmată de Nadejda Buianova, care a descris-o pe Akinchina drept „o persoană cu un caracter instabil”, care plecase „nervoasă și nefericită” de la o consultație pentru tratarea urciorului copilului său.

În urma acestor acuzații, pediatra a fost concediată imediat și a avut la dispoziție doar zece minute, spune ea, pentru a-și face bagajele și a părăsi spitalul în care lucrase timp de patru ani.

Dar coșmarul ei era departe de a se fi terminat: a fost apoi acuzată în februarie și reținută în aprilie, pentru „răspândirea de informații false” despre armata rusă, care ar fi fost motivate de „ură etnică”.

Nadejda Buianova trăiește în Rusia de treizeci de ani, dar s-a născut în Lviv, un mare oraș din vestul Ucrainei, considerat în Rusia bastionul naționalismului ucrainean.

„Ce ură aș putea să simt? Sunt legată de trei popoare slave: Rusia, Belarus și Ucraina”, s-a apărat pediatra în fața instanței săptămâna trecută, înainte de a izbucni în lacrimi și de a sublinia lipsa de «probe» împotriva sa.

Colegii lui Nadejda Buianova au lansat o petiție online în sprijinul acesteia. Concedierea ei a fost anulată în iulie de un tribunal din Moscova, dar acest lucru nu a avut niciun efect asupra procedurii penale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Societatea rusa a plecat pe o panta periculoasa din care nu stiu cum se va intoarce… parca seamana din ce in ce mai mult cu evul intunecat al securitatii din anii 70-80, in care se anchetau oameni in beciurile securitatii dupa denunturile vecinilor, „prietenilor” ba chiar rudele intre ele.

    • N-am nici cea mai mica intelegere pentru societatea rusa, care in proportie de 75-85% continua sa voteze entuziast crimele lui Putin si nu misca un deget, orice-ar face regimul sau.
      Cu parere de rau pentru ceilalti, rusii educati, cosmopoliti, merituosi si valorosi ca fiinte umane (si pe care, iata, regimul practic ii executa, dar care, sa nu uitam totusi, au varianta votului cu picioarele), societatea in ansamblu merita sa dispara, pentru ca in aproape toata istoria sa nu a facut decat rau, vecinilor si propriilor membri. Reagan i-a definit perfect, Imperiul Raului.