G4Media.ro

O dronă de supraveghere americană RQ-4 Global Hawk operează deasupra Mării Negre…

Sursa foto: U.S. Air Force photo by Bobbi Zapka

O dronă de supraveghere americană RQ-4 Global Hawk operează deasupra Mării Negre / A intrat în spațiul aerian internațional dinspre România – FlightRadar24

O dronă de supraveghere americană operează deasupra Mării Negre, potrivit datelor furnizate de FlightRadar24, un site de urmărire a zborurilor, relatează CNN.

Aeronava RQ-4 Global Hawk este văzută zburând la 15.8496 de kilometri deasupra sudului Mării Negre. Traseul său de zbor arată că a intrat în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre dinspre România și a traversat de la vest la est. Potrivit datelor FlightRadar24, traseul de zbor arată că drona a operat în spațiul aerian internațional la sud-est de Crimeea și la vest de orașul rusesc de coastă Sochi.

Întrebat joi, în cadrul unei conferințe de presă, când vor mai zbura SUA în misiuni cu drone, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat: „Nu voi intra în discuții despre misiuni specifice, rute, termene de operațiuni. Cred că secretarul [Apărării Lloyd] Austin a fost destul de clar că vom continua să zburăm și să operăm în spațiul aerian internațional acolo unde dreptul internațional permite, iar acest lucru include regiunea Mării Negre”.

Sursa foto: Captură FlightRadar24

RQ-4 Global Hawk este o dronă de spionaj capabilă de misiuni de mare altitudine și de lungă durată, cu o suită de capacități de supraveghere și de colectare de informații. Are o anvergură a aripilor de 39.62 de metri și o greutate maximă la decolare de 14.514 de kilograme, ceea ce o face mult mai mare decât MQ-9 Reaper care a căzut marți.

Joi, CNN a relatat că SUA efectuează o evaluare a operațiunilor cu drone deasupra Mării Negre, în urma coliziunii dintre un avion de vânătoare rusesc și o dronă de spionaj americană, care a forțat drona să cadă.

Armata americană „examina îndeaproape” rutele dronei și evalua cum să evite mai bine conflictele cu rușii, care au zburat în mod regulat cu avioanele lor de vânătoare în și din Crimeea, au declarat oficialii. Pentagonul a cerut Comandamentului European să justifice zborurile de supraveghere în zonă pe viitor, în parte pentru a evalua riscurile, a declarat un oficial militar american de rang înalt.

Armata americană nu a oprit în totalitate zborurile dronelor pe fondul evaluării. Armata a trimis același model de dronă, un MQ-9 Reaper, într-o misiune în aproximativ aceeași zonă deasupra Mării Negre, la scurt timp după producerea coliziunii, în încercarea de a supraveghea locul prăbușirii și de a monitoriza rușii care căutau resturile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Te pomenesti ca Romania e baza NATO si gazduieste tehnica NATO :)). Nu ca acest fapt banal i-ar impiedica pe nea Costel si tanti Getutza sa-si formuleze observatii de mare finete de genul „iar ii manananca pe americani in qr ” sau „asa le trebuie daca-i baga batu prin gard lui Putin”.

    • Exista si posibilitatea ca intamplarea cu drona americana cazuta marti sa fie un accident, chiar daca piloții rusi sunt cunoscuți pentru agresivitatea lor.
      Totuși au riscat mult prea mult (si-au riscat si viata dar mai ales aparatele) pentru o drona, cum se poate vedea din filmarea respectiva.

    • Nu am zis ca se strica dronele asa usor. Voiam sa sugerez ca pilotii rusi au gresit manevrele de interceptare si au lovit drona accidental.