G4Media.ro

O explicație parțială pentru haosul din mai multe secții de votare. De…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

O explicație parțială pentru haosul din mai multe secții de votare. De ce nu se închide corect numărătoarea voturilor iar cifrele, voturile anulate sau dispărute, fluctuează

Haosul din unele secții de votare se explică parțial printr-o eroare de calcul a președinților secțiilor de vot, care au presupus în mod eronat că toate cele cinci pachete cu voturi primite de la tipografie conțin un număr egal de voturi având toate cinci aceeași greutate, 1 kilogram, fără ca numărul exact de buletine de vot să fie indicat pe pachet, au declarat pentru G4Media.ro surse implicate în organizarea alegerilor.

Potrivit acestora, numărul de buletine de vot din pachetele cu voturi pentru locale (circa 500) era semnificativ mai mare decât numărul de buletine de vot pentru locale (circa 400), din cauză că primele sunt mai subțiri, iar ultimele conțineau mai multe pagini.

Numeroși președinți de secții de votare au considerat că pachetele conțin un număr egal de buletine de vot, după cum rezultă și din procesul verbal de mai jos, obținut de G4Media.ro. Prin urmare, pachetele nedesfăcute au fost raportate greșit la numărul de voturi anulate, raportând fie mai multe, fie mai puține voturi anulate.

proces verbal
Sursa Foto: G4Media.ro

 

Potrivit surselor G4Media.ro, haosul a fost amplificat de faptul că Autoritatea Electrorală Permanentă a decis organizarea celor două secții de votare, pentru locale și europarlamentare, în același spațiu, amplificând astfel confuzia privind numărul de buletine de vot dintr-un pachet și raportările finale.

”Dacă am fi avut două secții de votare separate, nu mai exista această confuzie deoarece s-ar fi știu exact câte buletine de vot sunt în fiecare pachet”, a explicat pentru G4Media.ro sursa citată.

Din cauză că buletinele au fost numărate la comun și cheile de închidere au fost greșite, fiind estimat în mod eronat faptul că pachetele cu voturi conțin un număr identic de buletine de vot, numărul de buletine de vot raportate ca anulate la care se adaugă numărul de buletine de vot utilizate nu a mai coincis cu numărul de buletine raportate ca fiind primite. Din această cauză au apărut temeri fie că au dispărut sute de buletine de vot, fie că sunt în plus.

La toate aceste probleme organizatorice se adaugă președinți de secții de votare insuficient pregătiți pentru această procedură de vot mai complexă.

Context

Valul de contestații privind corectitudinea numărării voturilor a determinat organizațiile membre ale Coaliției VotCorect să ceară public autorităților implicate în procesul electoral să respecte legea și procedurile.

Coaliția VotCorect indică oboseala membrilor birourilor electorale – dovedită public prin faptul că mii de oameni au stat zile întregi în caniculă cu sacii de voturi lângă ei – și o explică prin complexitatea procesului electoral provocată de comasarea alegerilor.

Organizațiile membre ale coaliției arată că birocrația crescută și oboseala reduc transparența la numărarea voturilor.

Reamintim că mai multe partide și candidați au reclamat nereguli grave la numărarea voturilor.

Luni seara, oficialii Poliţiei Române au anunţat că procesul electoral a fost suspendat în 22 de judeţe, iar procesele verbale, sacii cu voturi şi toate materialele electorale au fost predate şi sunt păzite de personal al Ministerului de Interne până la reluarea procedurilor în cursul zilei de marţi.

Marți, președintele AEP, Toni Greblă, a declarat, într-o intervenție la Digi24, că la aproximativ un sfert dintre secţiile de votare de la sectorul 1 sunt procese-verbale cu erori „mai mici sau mai mari, dar acestea se corectează”, întrucât sistemul centralizat de numărare nu permite validarea proceselor verbale dacă acestea nu concordă complet între ele, notează jurnaliștii Libertatea. Toni Greblă a mai declarat că “este foarte bine că se numără” și că trebuie “să facă un efort să finalizeze”.

„Atribuțiile AEP se opresc în momentul în care operațiunea din secția de votare s-a încheiat. Apoi este în competența primarilor de sector să asigure condiții bune de lucru pentru membrii birourilor electorale. Se știa din vreme că va fi caniculă, dar nu a luat nici o măsură pentru a asigura condiții normale de lucru”, a mai spus Toni Greblă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. G4media: eu credeam ca e important ca numarul semnaturilor fizice ale votantilor pe liste sa fie aproximativ egal cu cel inregistrat de catre operatorul cu tableta si aproximativ egal cu numarul de voturi gasite in urne.

  2. …daca responsabilitatea rezultatului votului e in omul aflat in sectie la ora 4 dimineata numarand pe genunchi stampile acum inteleg de ce e Ciolacu atat de trufas

  3. Mai simplu spus, buletinele de vot nu au fost inregistrate dupa numarul lor, ci au fost luate la kilogram!… la fel cum ajung si politicienii in fruntea tarii, tot la kilogram.
    In ce hal de tara traim!

  4. atat a putut o alianta PSDNLUDMR !

  5. Votul electronic este singura solutie. Exista infrastructura. In acest fel rezultatele sunt online cu zero erori. Mai ales ca voturile „neprietenoase” nu vor mai putea fi anulate cu inca o stampila pusa anapoda. 2024 parca?

  6. „președinți de secții de votare insuficient pregătiți” intotdeauna daca nu ai 15000 de presedinti de sectie pregatiti , poti dubla nr de sectii de votare si sa gasesti 30000 de presedinti pregatiti . In final daca au votat aprox 800 de persoane pe sectie, au rezultat 4000-4800 buletine de vot , daca erau dolari le sortau imediat, in 20 de minute le si imparteau intre ei fara sa piarda nimeni in suma, ca acolo e experienta.

  7. Mai votăm încă o dată, împreună cu prezidențialele, ce mare lucru!