G4Media.ro

O expoziție șoc: “Așa era îmbrăcată”, haine purtate de victimele abuzurilor sexuale…

O expoziție șoc: “Așa era îmbrăcată”, haine purtate de victimele abuzurilor sexuale și mărturii în scris

În București a avut loc recent o expoziție menită să atragă atenția asupra fenomenului abuzurilor sexuale. Expoziția a fost formată exclusiv din hainele pe care le purtau victimele în timp ce erau agresate sexual.

Conform Barometrului violenței de gen, 12% dintre români consideră deloc sau puțin grav faptul că o femeie este violată dacă este îmbrăcată “provocator”.

În 2024 au fost înregistrate 1271 de infracțiuni de viol cu victime adulte, conform Centrului Filia. Dintre acestea, 132 au avut loc între membri familiei, iar 96% dintre victime sunt femei, autorii fiind toți bărbați. 3.999 de infracțiuni de viol au avut loc asupra unui minor, dintre care, doar 534 au avut parte de servicii la nivel național. Cel mai îngrijorător este faptul că aproape 80% din cazuri sunt clasate, iar violatorii nu mai sunt trimiși în judecată.

1 din 4 români acceptă ideea că o femeie nu poate ieși în oraș neînsoțită de partener, 19% dintre români consideră deloc sau puțin grav faptul că o femeie este violată după ce a acceptat să meargă la un bărbat acasă, iar 12% consideră deloc sau puțin grav faptul că o femeie este violată dacă este îmbrăcată “provocator”. (Barometrul violenței de gen, Centrul FILIA 2022)

Față de 2023, numărul violurilor a crescut cu 20%, dar aceste cifre nu arată, din păcate realitatea. Creșterea raportărilor nu înseamnă neapărat și o creștere a cazurilor, ci arată că tot mai multe femei au curajul să vorbească despre abuzurile prin care au trecut, explică Centrul Filia într-o postare pe Instagram.

Chiar dacă 12% dintre români consideră că actul de viol s-ar putea oarecum “explica” prin cum era îmbrăcată victima, prin faptul că “și-a cerut-o”, iată câteva poze cu hainele pe care le purtau victimele în timpul abuzului:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de ENTR ro (@ro.entr)

 

Notă: *Hainele nu sunt cele originale pe care le purta victima în timpul abuzului, dar au fost recreate cât mai asemănător pentru această expoziție.

Hainele de mai sus au fost expuse într-o expoziție numită “Așa era îmbrăcată”, care a avut loc în perioada 1-7 aprilie, fiind organizată de Daria Iovanovics și Eduard Popa, la biroul europarlamentarului Nicu Ștefănuță. 

Îmbrăcămintea a fost însoțită și de poveștile victimelor:

“S-a întâmplat de două ori. Prima dată aveam 9 ani, el era vecinul nostru, un domn pe la 50 de ani. Am mers la el pentru că mã trimisese mama, nu mai știu exact motivul. M-a dezbrăcat și m-a atins în zonele intime, dar am reușit să fug înainte sa fie mai rău.

A doua oară aveam 16 ani, iar el 27. Eram la mare cu părinții, iar eu i-am rugat să mai rămân pe afară pentru că mă întâlnisem cu un tip din liceu. El era fratele tipului din liceu. Băusem puțin, dar cumva am ajuns inconștientă. Nu-mi mai aduc aminte prea multe, dar s-a întâmplat ce se poate mai rău.” 

“Aveam 8 ani, eram în pat și mă pregăteam să dorm. Un membru al familiei m-a atins într-un mod intim inadecvat pentru o figură în care aveam încredere.”

Scopul expoziției a fost să ridice un semnal de alarmă asupra faptului că aparența unei persoane nu justifică niciodată o agresiune, iar hainele nu pot fi niciodată un pretext. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe FALUNKI18 e gata să fie luată tare.