G4Media.ro

O fabrică de „hidrogen verde”, în valoare de 32 de milioane de…

Sursa: Pexels

O fabrică de „hidrogen verde”, în valoare de 32 de milioane de euro, ar putea fi construită la Galați

Galațiul ar putea deveni centru regional de producere a „hidrogenului verde”, grație unui proiect în valoare de 32 milioane de euro ce ar urma să fie finanțat direct de Comisia Europeană (CE), a declarat în exclusivitate pentru „Viața liberă” europarlamentarul Dan Nica, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European și raportor pe principalul program european de cercetare și inovare, „Orizont Europa”.

Proiectul ce ar urma să fie dezvoltat la Galați este parte a unui plan mai amplu prin care Comisia Europeană își propune să realizeze un „ecosistem” european al hidrogenului, de la cercetare și inovare la producție și infrastructură. Ținta ar fi ca hidrogenul să joace un rol major în reducerea emisiilor de carbon, ca parte a strategiei europene Green Deal, respectiv, a pachetului de măsuri „Fit for 55”.

Potrivit europarlamentarului Dan Nica, la Galați ar urma să fie realizată o fabrică de producere a „hidrogenului verde”, în cadrul unui proiect gestionat la nivelul Consiliului Județean Galați, în parteneriat cu Primăria Galați, Combinatul Siderurgic Liberty Steel Galați, compania de navigație Navrom și operatorul feroviar Grampet, precum și Universitatea „Dunărea de Jos”. De asemenea, în proiect sunt implicați parteneri din nouă țări membre UE.

Articolul complet pe Viața Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Și pe bani cine-i pazeste?Să nu ajungă ca aia din deltă.Nica a scapat cu deciziile CCR.

  2. si uite asa o sa reducem si mai mult rezervele de apa, ca presupun ca obtin hidrogen din electroliza… de ce nu se folosesc resursele de carbune pentru obtinerea hidrogenului prin gazeificare? oricum avem carbune pentru sute de ani si minele stau inchise.

    • Tu glumești sau ești cu adevărat incredibil de ignorant?
      Apa nu e o problema, Einstein. E literalmente gârlă.
      Majoritatea (~99%) hidrogenului obtinut la ora actuala in lume e intr-adevar obtinut din combustibil fosil (metan) dar nu e verde caci procesul e extrem de poluant. De aceea trebuie folosita electroliza cu energie regenerabila.
      Lasa minele inchise ca nu vrem sa ne otraveasca descendentii si nici nu are vreun sens financiar. Sau ți-o fi dor de vizitele ortacilor?
      Proiectul asta e o sansa enorma pentru Galati si Romania. Fabricile de baterii si vehicule electrice au ocolit cu grija tara noastra din pricina mafiei USL si coruptiei aferente, au preferat chiar Ungaria. Asa ca orice investitie in viitor, ca asta, trebuie primita cu bratele deschise si cu incurajari pentru mai mult.

    • @florin e seceta pedologica in romania de cativa ani, panza freatica a coborat pana la niveluri fara precedent, debitele raurilor din tara au scazut foarte mult, iar criza de apa e o problema grava care va afecta intreaga planeta in urmatorii 10 ani. obtinerea hidrogenului prin gazeificare nu e deloc poluanta, iar cand ai resurse la indemana nu poti sa le abandonezi doar de frica ortacilor…

  3. Asta e strategia din Romanika.
    Cand s-au asociat 8 state pentru a dezvolta productia de hidrogen Domnul Ministri Vergiiiiil Poopeeescu ne spunea ca Romanika v’a dezvolta singura productia de hidrogen.
    Rezultat:
    *Romanika incearca o tepa sau nu de 32 milioane euroi.
    *cele 8 state se pare ca au obtinit o finantare de aproape 9 miliarde euroi.
    Bravo Romanika
    Bravo Vergilica
    Am infrant….

    • Pe bune? Noi primim 32M și aia primesc 9B?
      Vai de cozonacul nostru de votaci ai USL. Ne-o meritam.