O familie de ucraineni descrie groaza vieții din Mariupol: „Ne ucideau. Dacă ne adunam într-un grup pentru a găsi apă, pur și simplu trăgeau în noi” / „Nu am făcut o baie timp de trei săptămâni, am folosit o găleată și un sac pe post de toaletă”
Dmytro și Tania Shvets și-au petrecut primele 23 de zile de război ascunși în pivnița lor din Mariupol alături de fiica lor de 7 ani, Vlada, și de părinții lor, scrie CNN. Familia a reușit să scape joi din orașul ucrainean asediat, dar părinții lor au rămas în urmă.
După ce a fugit la nord-est, în orașul din centrul țării, Dnipro, Tania a declarat pentru CNN că bombardamentul Rusiei a șters efectiv Mariupol de pe hartă și este doar o chestiune de timp până când alte orașe din Ucraina vor avea aceeași soartă.
„Nu mai este nici un oraș acolo. Nu mai există orașul Mariupol… nu a mai ramas nici o clădire de locuit. Doar 10% dintre oameni au ramas acolo. Doar pensionari fără bani sau cei fără mașini. care nu pot scăpa, și doar oameni care nu pot merge”, a spus Tania din relativa siguranță a unui adăpost temporar din Dnipro.
„Nu am făcut o baie timp de trei săptămâni, am folosit o găleată și un sac pe post de toaletă”, a scris Tania într-un jurnal pe care îl actualiza în fiecare zi din ascunzătoarea ei subterană. Ea și-a împărtășit acum notițele îdin jurnal cu reporteriiCNN.
Familia a părăsit rar pivnița, cu excepția cazului în care era absolut necesar pentru a supraviețui, plecând doar pentru a găsi hrană și apă și o dată pentru a ajuta la înmormântarea vecinilor uciși de artileria rusă, în timp ce așteptau la coadă pentru mâncare.
„Problema este că în orașul nostru nu aveam nimic. Nicio conexiune mobilă. Nicio conexiune la internet. Totul a fost întrerupt. Alimentarea cu gaz, alimentarea cu apă. Luminile”, a spus Dmytro pentru CNN.
„Găteam afară, făceam focul. Luam lemne din parcuri. Nu exista o altă metodă de supraviețuire decât să împărțim mâncarea cu vecinii noștri, cu rudele noastre.”
Cuplul a spus că a simțit că forțele ruse vizează grupuri de civili care așteaptă la coadă pentru mâncare, apă sau la o farmacie.
„Ne ucideau. Dacă ne adunam într-un grup pentru a găsi apă, pur și simplu trăgeau în noi”, a spus Tania.
Sursa:Twitter / Roman Skliarov
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii