O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 45 de ani de închisoare pentru postările de pe reţelele sociale în care i-a criticat pe liderii saudiți
O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 45 de ani de închisoare pentru postările de pe reţelele sociale, acesta fiind al doilea astfel de caz din luna august, spun activiştii, relatează BBC, citată de News.ro
Un tribunal din Arabia Saudită a condamnat-o pe Nourah bint Saeed al-Qahtani ”fiindcă a folosit internetul pentru a rupe ţesutul social” şi ”a încălcat ordinea publică prin utilizarea reţelelor sociale”, a anunţat grupul pentru drepturile omului Dawn.
Informaţiile despre femeia saudită condamnată sunt puţine, dar se ştie că a criticat liderii saudiţi.
O altă femeie a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru activitatea ei pe Twitter pe 9 august.
Abdullah Alaoudh, director de cercetare pentru regiunea Golfului de la Dawn, a declarat pentru programul BBC Newshour că grupul a aflat despre cazul lui Qahtani numai după ce o sursă judiciară i-a transmis documente judiciare.
”Nicio informaţie din documentele ei de judecată nu se referă la vreun act violent sau activitate infracţională”, a spus el.
”Acuzaţiile împotriva ei sunt cu adevărat ample. Ei folosesc legea împotriva terorismului şi legea împotriva criminalităţii cibernetice… care poate incrimina orice postare care critică chiar şi puţin guvernul”, a adăugat el.
Se pare că mai multe alte activiste au fost reţinute din cauza postărilor de pe reţelele sociale încă de anul trecut. Alaoudh a spus că se teme că femeile ar putea primi şi pedepse de închisoare lungi.
”Guvernul saudit trimite un semnal puternic Occidentului că nu îi pasă de drepturile omului”, a mai subliniat el.
Alaoudh a avertizat că este ”imposibil să nu existe legături” între întâlnirea controversată a preşedintelui american Joe Biden cu prinţul moştenitor Mohammed de la Jeddah luna trecută şi ”intensificarea atacurilor represive”.
Biden a promis anterior că va face din Arabia Saudită un ”paria” în ceea ce priveşte situaţia în domeniul drepturilor omului.
ALQST, un grup care apără drepturile omului cu sediul în Marea Britanie, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la sentinţa lui Qahtani, despre care a spus că ”se bazează pe tweet-urile (ei)”.
”Ne temem că asistăm la o deteriorare alarmantă a situaţiei drepturilor omului în Arabia Saudită”, a adăugat ALQST.
Nu a existat nicio confirmare imediată din partea autorităţilor saudite sau a presei de stat.
La începutul lunii august, Salma al-Shehab, o doctorandă saudită la Universitatea Leeds, a fost condamnată la 34 de ani de închisoare. Ea a fost arestată în timp ce se afla în vacanţă în Araba Saudită în ianuarie 2021 şi a fost găsită vinovată că a oferit ”ajutor celor care încearcă să perturbe ordinea publică”, precum şi pentru ”publicarea de zvonuri false şi tendenţioase”.
Înainte de a părăsi Marea Britanie, femeia în vârstă de 34 de ani, mamă a doi copii, a făcut apel la reforme şi la eliberarea activiştilor şi intelectualilor închişi în urma unei represiuni împotriva disidenţei supravegheate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.
Pedeapsa cu închisoare dată lui Shehab a fost considerată cea mai lungă pedeapsă dată vreodată unui activist paşnic din ţară până la sentinţa lui Qahtani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii