O femeie, identificată de un procuror ca Alena Zs, a comandat asasinatul jurnalistului de investigații Jan Kuciak pentru 70 de mii de euro
Un procuror slovac a declarat luni că o femeie, identificată ca Alena Zs., a comandat asasinatul jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, pentru care a plătit 70.000 de euro în luna februarie, transmite AFP, citată de Agerpres. Jan Kuciak investiga legăturile dintre mafia calabreză şi oameni politici. Asasinarea jurnalistului şi a logodnicei sale a declanşat ample manifestaţii împotriva guvernului slovac şi a condus la demisia prim-ministrului Robert Fico.
‘Alena Zs. a comandat asasinatul, Tomas Sz. i-a ucis prin împuşcare, Miroslav M. era şoferul, iar Zoltan A., un intermediar’, a afirmat procurorul, care nu s-a prezentat, într-o conferinţă de presă la Bratislava.
Cele patru persoane au fost arestate săptămâna trecută şi inculpate.
Asasinului i-a fost plătită suma de 70.000 de euro, dintre care 50.000 de euro în numerar şi 20.000 de euro pentru anularea unei datorii a lui Zoltan A. către Alena Zs., a precizat procurorul.
Publicarea numelor de familie ale suspecţilor de către instituţiile judiciare este interzisă în Slovacia.
Procurorul a mai afirmat că ‘doar asasinarea lui Jan Kuciak a fost comandată’ şi că ‘logodnica acestuia, Martina Kusnirova, a fost o victimă inocentă care s-a aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit’.
Conform mai multor relatări din media slovace, printre care cotidianul Dennik N, Alena Zs., în vârstă de 44 de ani, lucra ca interpretă de limba italiană pentru controversatul om de afaceri slovac Marian Kocner, ale cărui activităţi au făcut obiectul unor anchete jurnaliste ale lui Kuciak.
Potrivit aceloraşi surse, Marian Kocner ar fi naşul fiicei Alenei Zs., femeia arestată vineri la Komarno, în sudul ţării.
Întrebat despre eventuale suspiciuni ce ar putea plana supra lui Marian Kocner, procurorul general Jaromir Ciznar a declarat luni că ‘nu va vorbi despre aceasta deocamdată’.
Potrivit Irish Times, moartea lui Kuciak a dus la o criză politică. Demonstraţii uriaşe cerând investigarea amănunţită a crimei şi limitarea corupţiei au dus la demisia primului ministru. Slovacii simt în mod clar că dubla crimă pune în primejdie tânăra lor republică şi că autorităţile ar putea fi lipsite de voinţa de a urmări investigaţia până oriunde ar duce ea. Ei simt că, într-un fel, crima reprezintă un atac fundamental asupra a ceea ce cred ei că sunt.
Faptul că uciderea lui Kuciak a provocat o criză politică într-un stat UE în anul 2018 ne spune multe despre fragilitatea tranziţiei Europei Centrale şi de Est spre democraţie, stat de drept şi economie de piaţă.
La aproape 30 de ani de când aceste ţări s-au eliberat de comunism şi la 14 ani de la aderarea primelor dintre ele la UE, călătoria lor de la totalitarism la democraţia socială europeană pare să se fi împotmolit.
Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii