G4Media.ro

O femelă crocodil s-a lăsat singură însărcinată/ ”Nașterile virgine” la crocodili ar…

Sursa foto: pixabay.com

O femelă crocodil s-a lăsat singură însărcinată/ ”Nașterile virgine” la crocodili ar putea fi frecvente, spun cercetătorii

Primul caz de femelă crocodil care a rămas singură însărcinată a fost identificat la o grădină zoologică din Costa Rica, scrie BBC. Ea a produs un făt care era 99,9% identic cu ea din punct de vedere genetic.

Fenomenul așa-numitei „nașteri virgine” a fost constatat la specii de păsări, pești și alte reptile, dar niciodată până acum la crocodili. Oamenii de știință spun că această trăsătură ar putea fi moștenită de la un strămoș evolutiv, astfel încât dinozaurii ar fi putut fi, de asemenea, capabili de auto-reproducere.

Cercetarea a fost publicată în revista Royal Society, Biology Letters.

Oul a fost depus de o femelă de crocodil american în vârstă de 18 ani, în Parcul Reptilania, în ianuarie 2018. Fătul din interior era complet format, dar s-a născut mort și, prin urmare, nu a eclozat.

Crocodilul care a depus oul a fost obținut când avea doi ani și a fost ținut separat de alți crocodili pe toată durata vieții sale. Din această cauză, echipa științifică a parcului l-a contactat pe Dr. Warren Booth, născut în Belfast, care lucrează acum la Virginia Tech din SUA. Acesta studiază de 11 ani nașterile virgine, cunoscute sub numele științific de partenogeneză.

Dr. Booth a analizat fătul și a constatat că acesta era identic din punct de vedere genetic cu mama sa în proporție de peste 99,9% – ceea ce confirmă faptul că nu a avut tată.

El a declarat pentru BBC News că nu a fost surprins de această descoperire.

”O vedem la rechini, păsări, șerpi și șopârle și este remarcabil de comună și răspândită”.

El a speculat că motivul pentru care partenogeneza nu a fost observată la crocodili este că oamenii nu au căutat cazuri de acest gen.

”A existat o creștere mare a rapoartelor de partenogeneză atunci când oamenii au început să țină șerpi de companie. Dar deținătorul obișnuit de reptile nu ține un crocodil”, a spus el.

O teorie este că se întâmplă la speciile capabile de partenogeneză atunci când numărul lor scade, iar acestea sunt pe cale de dispariție. Iar Dr. Booth a declarat pentru BBC News că acest lucru s-ar fi putut întâmpla cu unele specii de dinozauri atunci când numărul lor a scăzut din cauza schimbărilor de mediu.

”Faptul că mecanismul de partenogeneză este același la atât de multe specii diferite sugerează că este o trăsătură foarte veche care a fost moștenită de-a lungul timpului. Așadar, acest lucru susține ideea că și dinozaurii se puteau reproduce în acest mod.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Voi citiți ce scrieți, înainte să postați?
    ,,Fătul s-a născut mort și nu a eclozat.” Corect este: Puiul era mort (în ou) și nu a eclozat. Cum să se nască dacă nu eclozează??!! Plus că a ecloza=a ieși din ou. Păsările și reptilele nu ,,se nasc”, ci ies din ou, adică eclozează și nu au ,,făt” (doar mamifere au făt).
    Apoi: ,,Crocodilul care a depus oul a fost obținut când avea doi ani.” Poate încercați să traduceți mai coerent, din respect pentru cititori. Mulțumesc!