
O firmă înființată în decembrie 2024, cu multiple legături spre fugarul Sebastian Ghiță, a depus ofertă pentru a câștiga un contract de 743 de milioane de lei din fonduri PNRR atribuit de Autoritatea pentru Digitalizarea României
3 februarie 2025: Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice caietul de sarcini al unei licitații în valoare de peste 867 de milioane de lei pentru achiziția serviciilor de migrare a unor aplicații în Cloud-ul Privat Guvernamental al României. Contractele sunt împărțite în două loturi: unul de 743 de milioane de lei, altul de 123 de milioane de lei – valori maxime.
6 februarie 2025: Un avertizor de integritate a sesizat G4Media.ro: ”ADR-ul e al lui Sebastian Ghiță. Pe persoană fizică. Ăia-s bani care merg la sârbi. (…) Eh, cred că tocmai va fi înființată o firmă pentru asta”.
31 martie 2025, ora 15.08: ADR a făcut publică lista ofertanților. Pentru lotul de 743 de milioane de lei s-a înscris și asocierea Vodafone (lider)-Altitude Solution SRL (subcontractant). Înființat pe 13 decembrie 2024, subcontractantul are doi asociați (Ionuț Cristian Culcescu și Andreea Alina Matache) pentru care nu există informații vizibile despre activitatea desfășurată în domeniul IT. În schimb, pentru Elena Mihaela și Violeta Culcescu, sora, respectiv mama unuia dintre asociați, G4Media.ro a descoperit foarte multe legături cu Sebastian Ghiță, om de afaceri fugit în Belgrad după ce a fost inculpat de procurorii români în mai multe dosare penale, dosare în care a apărut, în mod recurent, utilizarea de către acesta a unor interpuși.
De-a lungul timpului, Elena Mihaela Culcescu a fost asociată în firme cu mai mulți apropiați ai lui Ghiță, iar în 2021 a câștigat un contract, tot de la ADR, alături de o firmă din Belgrad și de una din România care a împrumutat, în 2020, bani partidului lui Victor Ponta, un apropiat al lui Sebastian Ghiță. În 2016, și o societate a Elenei Mihaela Culcescu împrumutase bani unei formațiuni politice: Partidul România Unită din care făcea parte însuși Sebastian Ghiță.
Țintă vitală în PNRR
Finanțat de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), realizarea Cloud-ului (spațiu de stocare virtual) presupune interoperabilitatea sistemelor informatice publice, acces direct pentru cetățeni și firme la toate serviciile publice ”prin integrarea celor 36 de evenimente de viață și a serviciilor de e-guvernare într-o singură platformă. (…) Cetățeanul va putea solicita și primi documente de oriunde, oricând; fără cozi, fără nicio deplasare fizică la instituțiile publice”, este prezentarea unora dintre avantajele implementării acestei inițiative care va duce inclusiv la mutarea unor platforme ca SEAP sau Ghiseul.ro în acest cloud.
Pentru ducerea la îndeplinire a acestei misiuni, pe data de 3 februarie 2025, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) documentele unei licitații formate din două loturi – unul cu valoare maximă estimată la 743,7 milioane lei și un altul de 123,7 milioane lei.
La termenul-limită de depunere a ofertelor, pe 31 martie, ADR a publicat lista ofertelor pe care le-a primit: 17 pentru lotul 1 și 16 pentru lotul 2.
Cochetează cu IT-ul din 2024
În lista ofertelor pentru lotul 1, apare asocierea Vodafone (lider)-Altitude Solution (subcontractant) care iese în evidență, în primul rând, prin data înființării subcontractantului: 13 decembrie 2024, cu mai puțin de două luni înainte de postarea licitației în SEAP.
Cu obiect de activitate ”Comerț cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului”, societatea îi are ca asociați pe Ionuț Cristian Culcescu (36 de ani) cu 51% și Andreea Alina Matache (34 de ani) cu 49%. Baza de date a firmelor din România și rețelele de socializare o arată pe Matache drept asociată, în trecut, în afaceri tip HORECA. Culcescu a pornit de la o societate de fabricare de construcții metalice în Slatina, iar anul trecut a preluat două firme din București și Ilfov, fără cifre de afaceri, și obiect de activitate ”realizare a soft-ului la comandă”, înființând, la rândul său, o altă firmă, în august 2024, ca unic asociat și activitate identică celei a Altitude Solution.

În perioada 2017-2018, în CV-ul lui Culcescu există, conform unor declarații de avere de pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, calitatea de ”curier personal” al secretarului de stat Ionuț Valeriu Andrei de la Ministerul Societății Informaționale, în prezent directorul Loteriei Române.
Înainte de a ajunge la Loterie, Andrei a fost salariat al unei firme fondate de sora lui Culcescu, iar după ce a fost numit la Loterie, presa a scris că pentru a putea fi vândute bilete online contra unui comision, instituția sa a atribuit un contract unei platforme dezvoltate de o firmă a lui Răzvan Iulian Băicoianu, asociat în altă societate cu doi foști angajați ai lui Sebastian Ghiță.
Bani pentru partidul lui Ghiță
O prezență îndelungată și mult mai activă în domeniul IT, precum și legături transparente cu Sebastian Ghiță, le are sora lui Ionuț Cristian, Mihaela Elena Culcescu (38 de ani). Presa de investigație a scris, încă din 2013, că firma Acquis Consulting SRL, pe care Mihaela Elena a preluat-o în 2011 de la fratele ei, a fost consultant pentru întocmirea de proiecte depuse în serie de firme controlate de Sebastian Ghiță la o sesiune organizată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
În 2014, Revista 22 dezvăluia că, în urma acestui apel cu fonduri europene pentru Internet la sate, milioane de euro au fost obținute de angajați și prieteni ai fratelui lui Sebastian Ghiță.
După ce, în 2015, în cadrul unei anchete care îl viza pe Ghiță, procurorii au pus sechestru până la concurența sumei de 130 de milioane de lei pe bunurile a 51 de firme și 24 de persoane fizice despre care susțineau că erau controlate/erau interpuși ai omului de afaceri, numele Mihaelei Elena Culcescu a început să apară din ce în ce mai des în firme ale căror fire duceau tot la Ghiță.
Astfel, în ianuarie 2016, ea a preluat 49% din Biz Smart Technology, co-asociat fiind Cristian George Bâlbâie Călinescu, despre care Rise Project a susținut că era interpus în firme-cheie ale platformei Ghiță și fost angajat al familiei acestuia. În articol se mai scria că ”Numele lui Bâlbâie apare și într-o interpelare parlamentară din martie 2015, adresată lui Sorin Grindeanu – pe atunci ministru al Telecomunicațiilor (…). Interpelarea reclama deturnarea de fonduri publice către firme controlate de Sebastian Ghiță, Aego Business Consulting și Avitech Co, și îl nominaliza pe Cristian Bâlbâie drept interpus al mogulului. Grindeanu a răspuns că licitațiile au fost făcute conform legii.”
Din anul în care a apărut ca asociat și administrator la Biz Smart Technology datează altă legătură a lui Culcescu cu Ghiță: în contextul alegerilor din acel an, partidul acestuia, România Unită, a primit un împrumut de 500.000 de lei de la această firmă.
Firmă din Belgrad, partener din aceeași sursă
Din 2016-2017, Elena Mihaela Culcescu a devenit administrator și asociat și la Aego Business Consulting, societatea care figura în interpelarea parlamentară ca făcând parte dintre firmele controlate de Ghiță. În timp, la Aego, care și-a schimbat numele în Clarity Solutions și, mai recent, în Digitize Tech, Culcescu a ajuns să dețină 100%, cu o pauză în care co-asociat minoritar a fost Violeta, mama ei și a lui Ionuț Cristian. Pe o rețea de socializare, aceasta din urmă a distribuit/postat mai multe mesaje în care îl apăra pe Ghiță în contextul dosarelor penale ale acestuia sau i-a promovat activitatea politică.

În 2021, în calitate de lider de asociere, firma Clarity Solutions a învins concernul Orange la o licitație de 75 de milioane de lei pentru platforma IT de gestionare centralizată a identității electronice a cetățenilor organizată de aceeași Autoritate pentru Digitalizarea României. Printre subcontractanții Clarity, dar și terț, se afla o societate cu sediul în Belgrad, orașul unde s-a refugiat Ghiță după ce, în 2017, a fugit din țară pe fondul dosarelor în care era inculpat.
Alt subcontractant era Invite Systems – o societate deținută de Tiberiu George Croitoru, un IT-ist care a lucrat timp de 13 ani la o firmă controlată de fratele lui Sebastian Ghiță. Presa a scris că, în 2020, alt an electoral, Partidul Pro România, condus la acel moment de Victor Ponta, un prieten extrem de apropiat al lui Ghiță, a primit un împrumut de 1,1 milioane de lei de la o firmă administrată de Croitoru.
Pe un cont de socializare, acesta se prezenta în 2021 drept general manager la firma BinBox Global Services. În 2018, Mihaela Elena Culcescu a participat la o conferință științifică organizată de Academia Forțelor Terestre din Sibiu ca reprezentantă a BinBox Global Services. Serverul acestei societăți este cel pe care figurează înregistrat domeniul de Internet al Digitize Tech (fostă Clarity Solutions, fostă Aego Business Consulting), principala firmă a Mihaelei Elena Culcescu.
Tăcere totală de la protagoniști
Contactat de G4Media.ro, Ionuț Cristian Culcescu a spus, inițial, ”Vă ascult”, iar după ce a auzit prima întrebare, despre oferta de la ADR, a afirmat că intră într-o ședință și va continua discuția mai târziu. Ulterior, a blocat numărul reporterului și nu a răspuns nici la un mesaj trimis pe Whatsapp.
După ce a auzit subiectul, sora sa, Mihaela Elena Culcescu a răspuns: ”Îmi pare rău, dar, dacă vreți informații, îl puteți suna direct pe el”, adică pe fratele ei, și a închis telefonul. Nici ea nu a mai răspuns unor întrebări suplimentare trimise tot pe Whatsapp.
Până la momentul publicării acestui material, Vodafone Romania nu a răspuns la câteva întrebări despre relația cu Altitude Solution. În cazul în care vom primi un punct de vedere, îl vom insera în acest articol.
Andreea Alina Matache nu a putut fi contactată. Sebastian Ghiță nu a răspuns întrebărilor pe care i le-am adresat prin intermediul Whatsapp și a unui mesaj pe email, telefonul său cu număr sârbesc fiind închis.
Context
Sebastian Ghiță (46 de ani) este un om de afaceri, fost deputat, care a devenit cunoscut prin firmele sale care activau în domeniul IT, precum și prin implicarea în politică, unde cel mai important aliat al său este Victor Ponta, în prezent candidat independent la alegerile prezidențiale din mai 2025. Ghiță deține postul de televiziune România TV, unde Ponta este intens promovat.
Presa de investigații, și apoi, anchetatorii au luat în vizor, în repetate rânduri, afacerile lui Ghiță cu instituții publice, acestea având loc, deseori, prin intermediul unor off-shore-uri sau a unor societăți/persoane interpuse.
De-a lungul timpului, Ghiță, despre care au fost prezentate dovezi că a fost un apropiat al unor magistrați și al Serviciului Român de Informații, a fost acuzat de trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat, dare de mită, cumpărare de influență, șantaj, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, conducerea unui vehicul fără permis de conducere etc.
În 2017, în contextul în care era pe punctul de fi arestat, el a fugit în Serbia, țară care a refuzat, apoi, să-l extrădeze la cererea autorităților române și unde se află și acum. În ceea ce privește dosarele penale, într-o parte a fost achitat, faptele s-au prescris ori judecătorii au decis să le restituie la Parchet pentru refacerea rechizitoriilor, iar unul se află pe rol la Tribunalul Ploiești (termen – 13 mai 2025).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii