O fosilă din Antarctica ar putea aparţine unui strămoş al raţelor din epoca dinozaurilor
Un craniu aproape complet descoperit în Antarctica ar fi putut să aparţină unei rude străvechi a raţelor şi gâştelor din epoca dinozaurilor, potrivit unui studiu publicat miercuri, informeazăagenția de știri DPA.
Cercetătorii spun că rămăşiţe ale Vegavis iaai, o specie extinctă care a trăit în Antarctica în urma cu circa 68 de milioane de ani, cam în aceeaşi vreme când Tyrannosaurus rex colinda America de Nord, arată că acest animal este cea mai veche pasăre modernă cunoscută.
Craniul, descoperit în 2011, prezintă trăsături care susţin plasarea acestei specii în familia păsărilor de apă, potrivit autorului principal al studiului, Christopher Torres, de la Universitatea Pacific din California.
Forma creierului acelei păsări care se scufunda în apă propulsându-se cu ajutorul picioarelor, precum şi ciocul lung şi ascuţit sunt asemănătoare cu cele ale păsărilor moderne, mai ales cu cele ale păsărilor de apă. Muşchii maxilari puternici, utili în a învinge rezistenţa apei, sunt diferiţi de cei ai păsărilor de apă din zilele noastre, dar sunt similari cu cei ai altor păsări moderne, cum ar fi corcodeii şi cufundarii, transmite Agerpres.
”Puţine păsări reuşesc să trezească atât de multe dispute între paleontologi aşa cum se întâmplă în cazul lui Vegavis iaai”, a declarat Christopher Torres. ”Aceste noi fosile vor ajuta la rezolvarea multora dintre acele dispute. Cea mai importantă dintre ele: care este locul ocupat de Vegavis iaai în arborele filogenetic al păsărilor?”, a adăugat el.
Studiile moderne au pus la îndoială locul ocupat de Vegavis iaai, descoperită în urmă cu circa 20 de ani, în arborele filogenetic întrucât au fost rare descoperirile unor păsări moderne înainte de extincţia de la sfârşitul Cretacicului – eveniment care a dus la dispariţia a trei sferturi din speciile de animale şi plante de pe Terra în urmă cu circa 66 de milioane de ani.
”Această fosilă scoate în evidenţă faptul că Antarctica are multe de spus despre stagiile timpurii ale evoluţiei păsărilor moderne”, a declarat coautorul studiului, Patrick O’Connor, de la Universitatea din Ohio.
”Iar acele câteva locuri cu un istoric fosil substanţial de păsări din Cretacicul târziu, cum ar fi Madagascar şi Argentina, scot la iveală o serie de specii bizare, acum extincte, cu dinţi şi lungi cozi osoase, doar pe departe înrudite cu păsările moderne. Ceva foarte diferit pare să se fi întâmplat însă în zonele îndepărtate ale emisferei sudice, mai ales în Antarctica”, a explicat Patrick O’Connor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.