G4Media.ro

O fosilă umană, posibil cea mai veche din Europa, a fost descoperită…

Facebook / Fundación Atapuerca

O fosilă umană, posibil cea mai veche din Europa, a fost descoperită în Spania

Paleontologii spanioli au anunțat vineri că au descoperit o fosilă de hominid a cărei vechime este estimată la 1,4 milioane de ani, ceea ce ar face din ea, dacă datarea se confirmă, cea mai veche ființă umană identificată în Europa, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Descoperirea a fost făcută în 30 iunie pe șantierul „Sima del Elefante” din munții Atapuerca (nord-estul Spaniei), unde paleontologii lucrează din 1978, potrivit fundației care administrează situl.

Fosila are o lungime de aproximativ 10 centimetri și corespunde „unui fragment din fața unei ființe umane a cărei vârstă este estimată la aproximativ 1,4 milioane de ani”, a precizat fundația într-un comunicat.

În acest sit din Atapuerca a fost descoperit în 2007 un maxilar care datează de aproximativ 1,2 milioane de ani, considerat până acum cea mai veche fosilă de hominid din Europa.

„Bineînțeles, va trebui să mai facem câteva datări” pentru a „completa” această primă estimare, a declarat José Maria Bermudez de Castro, co-director al proiectului Atapuerca, într-o conferință de presă.

Dar cum această bucată de față a fost descoperită într-un strat de pământ situat „la doi metri sub stratul în care a apărut mandibula” în 2007, „este logic și rezonabil să credem că este mai veche”, a insistat cercetătorul.

Datarea, care va avea loc la Centrul Național de Cercetare a Evoluției Umane (Cenieh) din Burgos, la 10 kilometri de Atapuerca, ar trebui să dureze între șase și opt luni, potrivit lui Bermudez de Castro.

Potrivit fundației, analiza de la Cenieh ar putea permite, de asemenea, identificarea speciei umane căreia îi aparținea acest hominid și o mai bună înțelegere a modului în care a evoluat și s-a dezvoltat ființa umană pe continentul european.

Până în prezent, paleontologii nu au reușit să stabilească cu certitudine cărei specii îi aparținea maxilarul descoperit în 2007. Fosila ar putea aparține speciei numite Homo antecessor, care a fost descoperită în anii 1990.

„Este foarte probabil ca noua fosilă Sima del Elefante să fie înrudită cu acest maxilar și să aparțină uneia dintre primele populații care au colonizat Europa”, a declarat Fundația Atapuerca într-un comunicat.

„Dacă acesta este cazul, vom putea în sfârșit să determinăm identitatea speciei umane din Sima del Elefante”, a adăugat acesta.

Zăcămintele excepțional de bogate din Sierra d’Atapuerca au fost clasificate ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO începând cu anul 2000. Mii de fosile umane și unelte au fost descoperite acolo, inclusiv un silex cioplit vechi de 1,4 milioane de ani, descoperit în 2013.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Până să citesc Spania puteam să jur că e vorba de Iliescu

  2. Cum era Viatza in Europa in urma cu 1,4 Milioane de Ani ? Probabil ca poate sa raspunda National Geographic .