G4Media.ro

O gaură neagră supermasivă declanşează procese de aprindere stelară la milioane de…

O gaură neagră supermasivă declanşează procese de aprindere stelară la milioane de ani lumină

Găurile negre sunt celebre pentru capacitatea lor destructivă, pentru faptul că nu lasă nici lumina să le scape şi pentru că devorează stele. Recent însă astronomii au descoperit o gaură neagră supermasivă a cărei influenţă duce la aprinderea a numeroase noi stele pe distanţe enorme de jur împrejur, în mai multe galaxii diferite, conform NASA, transmite Agerpres.

Dacă va fi confirmată, această descoperire realizată prin intermediul telescopului cu raze X Chandra, aparţinând NASA, ar reprezenta prima oară când este observată o gaură neagră cu capacitatea de a declanşa procese de naştere stelară la distanţe enorme, de ordinul milioanelor de ani lumină, în mai multe galaxii.

Este pentru prima oară când observăm o gaură neagră care declanşează procese de naştere stelară în mai multe galaxii deodată”, a susţinut Roberto Gilli de la Institutul Naţional de Astrofizică din Bologna, Italia, coordonatorul studiului care descrie această descoperire. „Este uluitor să te gândeşti că gaura neagră supermasivă din centrul unei galaxii influenţează ce se întâmplă în alte galaxii, la milioane de trilioane de kilometri distanţă”.

Gaura neagră este un obiect extrem de dens din care nici măcar lumina nu poate scăpa. Uriaşa putere gravitaţională a unei găuri negre atrage norii de gaze şi praf cosmic din jur, însă particule din aceşti nori pot sfârşi prin a fi catapultate de gaura neagră cu viteze apropiate de cea a luminii. Astfel de particule extrem de rapide formează două jeturi subţiri care se propagă în spaţiu dinspre polii găurii negre.

Gaura neagră supermasivă pe care oamenii de ştiinţă au observat-o în acest nou studiu este localizată în centrul unei galaxii la aproximativ 9,9 miliarde de ani lumină de Soare. Această galaxie are cel puţin şapte galaxii vecine, conform observaţiilor realizate prin intermediul VLT (Very Large Telescope) şi LBT (Large Binocular Telescope) din cadrul Observatorului European Austral.

Folosind sistemul de radiotelescoape Karl Jansky Very Large Array, aparţinând National Science Foundation, oamenii de ştiinţă au detectat anterior emisii de unde radio dintr-un jet de particule puternic energizate emis de această gaură neagră, jet ce are lungimea de aproape un milion de ani lumină. Acest jet de particule îşi are originea din gaura neagră supermasivă pe care a detectat-o telescopul Chandra şi este rezultatul materiei fierbinţi adunate într-un disc de acreţie în jurul acesteia, înainte de a fi înghiţită. Gilli şi colegii săi au detectat şi un nor difuz de emisii de raze X în jurul unuia dintre capetele jetului. Aceste emisii de raze X provin probabil din uriaşa bulă de gaze încălzite de interacţiunea dintre particulele din jet şi materia din jur.

Pe măsură ce această bulă de gaze s-a extins în patru dintre galaxiile vecine, ar fi putut genera o undă de şoc care a comprimat gazul rece din aceste galaxii, declanşând procesul de aprindere a unor noi stele. Toate cele patru galaxii sunt la aproximativ aceeaşi distanţă, aproximativ 400.000 de ani lumină, faţă de centrul acestei bule. Autorii estimează că acolo rata de formare a unor noi stele este între de două ori şi de cinci ori mai mare decât în alte galaxii cu mase similare.

„Povestea regelui Midas vorbeşte despre abilitatea lui magică de a transforma în aur tot ce atinge. Aici avem o gaură neagră care transformă gazele cosmice în stele, iar influenţa ei este multigalactică”, a susţinut şi unul dintre co-autorii acestui studiu, Marco Mignoli, tot de la INAF, în Bologna.

Cercetătorii au avut nevoie de 144 de ore de observaţii cu telescopul Chandra, de-a lungul a 5 luni, pentru a realiza acest studiu. „Doar datorită acestei observaţii foarte riguroase am putut descoperi bula de gaze fierbinţi produsă de gaura neagră”, conform lui Colin Norman, de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, Maryland, de asemenea co-autor al acestui studiu.

Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei „Astronomy and Astrophysics” şi este disponibil online.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Lucrarea „În Lumina Adevărului” , ultimul colac de salvare aruncat omenirii de către Creator, explică simplu, limpede, logic, pe înțelesul oricui, felul în care se nasc și se descompun corpurile cerești. Mulții cercetători pământești, ca să poată extrage concluzii corecte, ar trebui să dețină o cunoaștere deplină a Creației și a Legilor ei implacabile, imuabile. Ceea ce nu se întâmplă, datorită pretenției grotești a intelectului uman unilateral și disproporționat, „de a ști mai bine”.

    • Baby, did you forget to take your meds? Numai pe la articolele de astea nu mai aparuserati! Limiteaza-te la homosexuali si avort!

    • Si ce editura a folosit „Creatorul” pentru a lansa aceasta lucrare? Stiinta ofera aproape toate raspunsurile legate de fenomenele cosmice, provenienta si evolutia vietii pe Pamant, precum si fenomenele naturale de pe planeta noastra. Orice lucrare cu argumente semi stiintifice dar super divine lansata de Biserica este de domeniul comediei. In Biblie nu este trecut nimic despre astronomie sau despre dinozauri, dar 2000 de ani mai tarziu „Creatorul” lanseaza versiunea revizuita in care este scris tot ce trebuie omul sa stie. Iti dai seama cat de comic suna asta? Si ce e mai comic e ca Biserica nu accepta alte variante. Publica si ea lucrari, dar scopul lor este sa contrazica tot ceea ce se stie deja in stiinta si incercand sa introduca argumentul divin peste tot.

    • Bai Dani,nu fi rau,Eu chiar exist ….

    • Si astazi am aflat ca dorinta umana de „a sti mai bine” este catalogata ca fiind groteasca de catre Biserica. S-au dus vremurile in care oamenii erau arsi pe rug sau ostracizati pentru descoperiri stiintifice care contraziceau dogma bisericeasca.

    • Jana, cred că merită făcută o disctincție între diferitele mesaje transmise de Creator prin diferiți intermediari și observația directă. Nu vreau să intru în polemici. Nici în cea referitoare la conceptul de „Creator”, nici în cea legată de mesagerul „Abd-ru-shin” (Oskar Ernst Bernhardt). Nici în cele legate de diferitele scrieri biblice sau profetice, nici în cele legate de miliardele mesaje trimise de la acele scrieri încoace prin diferiți mesageri. O bună parte a oamenilor de știință chiar își extrage ideile de cercetare din scrieri antice, și are o legătură profundă cu ceea ce înseamnă existența. Cealaltă parte nu neapărat. Totuși efortul acestor oameni este de admirat. Altfel riscam cu toți să continuăm în obiceiurile de jertfe umane aduse la fiecare eclipsă de soare când demonii înghițeau oamenii cu întunericul. Sau mai nou să ne îngrozim de pedeapsa divinității pentru că primul crematoriu din Grecia recent construit nu este altceva decât venirea Sodomei și Gomorei. Sau că cine nu se străduiește să înțeleagă cu adevărat corect cuvântul Domnului se face vinovat! Eu unul am înțeles că Dumnezeu este iubire, descoperire a potențialului ființei și nu pedeapsă, nu vinovăție, nu frustrare sau amenințări la adresa semenilor. Și mă opresc aici, că am de descoperit noi galaxii!

    • Jana, infinit din infinit e tot infinit, ca doar ‘domnul’ a suflat parte din el … Oricum ai ‘da-o’, pe orice ideologie si oricat de spalat(a) pe creier ai fi, omul are capacitatea divina de-a intelege „Divinitatea”, altfel ce rost ar mai avea ?

      „Laudati si cantati si va bucurati” nu merge.

      Scopul nostru nu este sa ‘ne unim’ cu ‘Sursa’ ci s-o reintregim. 🙂 Orice ar insemna. 🙂 Teoria informatiei pt. capsoare micute si dragute si indobitocite de-un preot frumos care-si face rostul. Ce vrei, istoria nu se preda in scoli cum trebuie. Se trece prin cls. 5a prin „Antichitate” dar nu se vorbesc 2 secunde despre Istoria Religiilor, nu c-ar avea copiii vreo sansa. Restul, grandomanii care se tot repeta si nimeni nu da doi bani pe ele.

  2. *Miliarde, G4Media, nu vedeti ce scrieti ? Va bate fizica ca d’aia v-ati facut ‘jurnalisti’ …

  3. Sincer nu stiu de ce dau g4 asemenea stiri preluate/copy paste, daca am chef se stiri de astea caut singur pe net, sa inteleg ca s-a cam taiat macaroana baieti?

  4. Cai verzi pe pereți!
    Ăștia au pretenția că măsoară ei în cinci luni niște procese cosmice care au avut loc cu miliarde de ani în urmă și cine știe cât au durat….

    • Este o observatie prezenta a unui fenomen si pe baza acestor observatii se emit modele teoretice care apoi sunt demonstrate. Si astfel au ajuns la aceste concluzii. Nu trebuie sa astepti 20 milioane de ani ca sa stii ca Soarele se invarte un jurul gaurii negre din centrul Caii Lactee. Nu trebuie sa te afli pe suprafata Soarelui ca sa stii ca are 5000 de grade Kelvin. Este deductie pe baza unor fenomene cunoscute si intelese. Daca tu nu le intelegi, nu inseamna ca nu exista (care de altfel e si explicatia oricarui ignorant limitat).

  5. Bravo, Abd!
    Esti f tare!
    Ce ma bucur sa observ ca unii comentatori dau dovada de echilibru…