O grupare de centru-dreapta din coaliția de guvernare din Polonia prezintă un proiect de lege de „compromis” privind avortul, pentru a reveni la legea de dinainte de 2021
Un proiect de lege care ar urma să liberalizeze legea poloneză privind avortul a fost prezentat de către formațiunea de centru-dreapta A Treia Cale (Trzecia Droga, TD), care reprezintă aripa conservatoare a coaliției de guvernare care a preluat puterea în decembrie 2023, relatează Notes from Poland.
TD dorește să restabilească dreptul de a întrerupe sarcina în cazurile în care este diagnosticat un defect congenital la făt. Astfel de avorturi au fost interzise în timpul fostului guvern conservator la partidului Lege și Dreptate (PiS).
Anterior, celelalte două grupări care formează actuala coaliție de guvernare – Coaliția Civică de centru (KO) și Stânga (Lewica) – au prezentat propriile proiecte de lege care ar merge chiar mai departe decât cel al TD, legalizând avortul la cerere până în a 12-a săptămână de sarcină.
Deoarece nu există un consens în cadrul coaliției cu privire la cum ar trebui să arate legea avortului în Polonia, TD cere convocarea unui referendum pentru a cere opinia publicului.
TD își numește ultima propunere „proiect de lege de salvare”, argumentând că, din cauza diferențelor dintre partenerii de coaliție, „doar… un proiect de lege de compromis are șanse să intre în vigoare în acest moment”. TD propune reintroducerea unui temei legal pentru întreruperea sarcinii în cazurile în care „rezultatele testelor indică o probabilitate ridicată de anomalii grave și ireversibile ale fătului sau o boală incurabilă care pune în pericol viața”. Astfel de avorturi au fost scoase în afara legii în conformitate cu o hotărâre a Tribunalului Constituțional (TK), un organism considerat ca fiind sub influența PiS, în 2020.
De când această hotărâre a intrat în vigoare la începutul anului 2021, avorturile pot fi efectuate doar dacă o sarcină amenință viața sau sănătatea mamei sau în caz de viol. În practică, însă, avorturile din aceste două motive au loc rareori în Polonia, iar în primul an complet de aplicare a noilor norme, numărul avorturilor legale a scăzut cu 90%.
Interzicerea aproape totală a avortului introdusă prin hotărârea TK a provocat cele mai mari proteste din Polonia de la căderea comunismului. Sondajele de opinie au arătat în mod regulat că o mare majoritate a polonezilor se opune acestei măsuri. Cu toate acestea, sondajele nu arată, de asemenea, o majoritate clară în favoarea avortului la cerere sau a revenirii la legea relativ restrictivă a avortului de dinaintea hotărârii.
Deputata TD, Urszula Pasławska, a susținut, în timp ce prezenta astăzi propunerea grupului său, că este „un proiect de lege care va găsi – în opinia noastră – sprijin din partea diferitelor grupuri și are șansa de a intra rapid în vigoare”. Ea a adăugat că acesta ar fi „primul pas în împuternicirea drepturilor femeilor, care au fost distruse în ultimii opt ani” de guvernare PiS.
„Dacă cineva are o modalitate mai bună de a liberaliza rapid legea avortului, de a introduce rapid o legislație care să anuleze prevederile hotărârii TK din 2020, atunci suntem gata să discutăm despre asta, dar adevărul este că doar o lege de salvare, o lege de compromis, are șanse să intre în vigoare în acest moment”, a declarat Pasławska.
Deși sunt în favoarea introducerii avortului la cerere, atât Stânga, cât și KO au recunoscut că acest lucru ar fi dificil, deoarece există o opoziție față de o astfel de măsură în rândul parlamentarilor mai conservatori din partea TD, precum și amenințarea unui veto din partea președintelui Andrzej Duda, aliniat la PiS.
Parlamentarii TD au subliniat că, întrucât nu există un acord în privința legii avortului în cadrul guvernului, un referendum ar ajuta la rezolvarea problemei. „Nu-mi pot imagina niciun parlamentar votând împotriva… acordării de voturi polonezilor”, a declarat Pasławska.
Cu toate acestea, Stânga a criticat de mult timp ideea unui referendum, susținând că accesul la avort este un drept al omului și, ca atare, nu ar trebui să fie pus pe buletinul de vot.
Deputata Stângii, Katarzyna Kotula, care este și ministră a egalității, a criticat propunerea celei de-a treia căi de a reveni la status quo-ul de dinainte de 2021, spunând că aceasta „înlocuiește o lege barbară… cu o altă lege barbară care este în vigoare de ani de zile”.
„Când vine vorba de drepturile femeilor, poți fi pro sau contra, poți fi pentru „da” sau „nu”, nu există o a treia cale”, a declarat ea jurnaliștilor. „Aceasta nu este o liberalizare… Aceasta este o întoarcere la o interdicție aproape totală a avortului. Astăzi, TD… se ascunde în spatele referendumului”, a spus ea, adăugând că vocile femeilor poloneze „au răsunat destul de tare” în timpul protestelor în masă din 2020 și 2021.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank