O ieșeancă nu-și poate echivala studiile făcute în România, în Italia pentru o greșeală făcută atunci când avea 6 ani / A scris atunci numele Mioara pe certificatul de naștere, iar acum documentele nu mai corespund cu realitatea / A dat în judecată Universitatea din Iași și a pierdut procesul
Un cuvânt scris pe când avea doar 6 ani a adus-o pe o ieșeancă în fața judecătorilor după 45 de ani. Copil fiind, făcuse o adăugire certificatului de naștere, astfel că actele care privesc educația nu mai corespund cu cele întocmite de cei de la stare civilă, relatează Ziarul de Iași.
Adăugirea a trecut din act în act mai departe, aducând-o pe Maria G. în imposibilitatea de a se angaja în baza diplomei de absolvire a facultății. Ani de zile, demersurile administrative nu au dus la niciun rezultat.
Maria G. era strigată de părinți, prin casă, „Mioara”. Pe când avea 6 ani, i-a căzut în mână, întâmplător, certificatul de naștere, pe care era completat doar prenumele „Maria”. Crezând că actul este greșit, cu naivitatea specifică vârstei, l-a „corectat”, adăugând al doilea prenume, cel cu care era obișnuită. Când a fost înscrisă la școală, nu s-a observat adăugirea, în catalog fiind trecut prenumele „Maria-Mioara”.
Problema ar fi putut fi rezolvată când a obținut buletinul de identitate. Milițienii au observat adăugirea rudimentară făcută certificatului de naștere și i-au reținut documentul.
În locul lui a fost întocmit un duplicat cu prenumele real, „Maria”. Greșeala din catalogul clasei întâi s-a perpetuat însă la toate instituțiile de învățământ absolvite de-a lungul vieții. Pe rând, fiecare a completat actele pe baza celor emise de instituția anterioară.
Așa a ajuns Maria G. să fie înscrisă și la Facultatea de Litere a Universității „A.I. Cuza” (UAIC) tot sub prenumele de „Maria-Mioara”. Aceasta, deși la înscriere prezentase și buletinul de identitate.
Stabilită între timp în Italia și obținând cetățenia acestei țări, Maria G. a încercat să se angajeze ca profesoară, întrucât absolvise la Iași specializarea greacă-latină.
Studiile nu au putut fi însă echivalate, pentru că prenumele de pe ele nu corespundea cu cel din actul de identitate. Anul trecut, a cerut Universității efectuarea modificărilor necesare. A fost refuzată, invocându-se prevederile unui Ordin al Ministrului Educației referitor la schimbarea prenumelui pe cale administrativă sau judecătorească.
Ultima soluție a fost plângerea în instanță, Maria G. cerând eliberarea unor noi acte de studii și plata unor daune morale de 50.000 lei, pentru refuzul sistematic al UAIC de a-i soluționa problema.
Magistrații Tribunalului au constatat că, în fond, ambele părți aveau dreptate. Universitatea o înmatriculase la studii și îi eliberase ulterior actele de absolvire legal, luând în considerare prenumele trecut în diploma de bacalaureat. Prenume care însă era greșit, pentru că pe Maria G. nu o chemase niciodată și „Mioara”.
Aceștia au respins însă solicitarea femeii privind acordarea de despăgubiri, întrucât nu dovedise prejudiciile profesionale și sociale invocate. Sentința nu este însă definitivă, Universitatea atacând-o pe calea recursului. Acesta a intrat pe rolul Curții de Apel, care urmează să stabilească primul termen de judecată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii