O incursiune în sistemul românesc de sănătate, cel mai slab din UE: Medicii improvizează salopete protectoare din saci pentru gunoi, își pun pe tălpi bandă izolantă, iar pe față poartă măști făcute din hârtie higienică – Euobserver
Confruntându-se cu o criză tot mai mare în sistemul medical și după doar 12 zile de la învestitură, săptămâna trecută (pe 26 martie), Victor Costache a demisionat din funcția de ministru al sănătății tocmai în momentul când țara se luptă să stopeze răspândirea coronavirusului, scrie EUobserver, citat de Rador.
Decizia lui Costache a survenit la doar câteva ore după ce el anunțase că toți cei 2 milioane de cetăţeni ai Bucureștiului vor fi supuși testelor vizând depistarea coronavirului, deși, până luna trecută, în țară se făcuseră numai 16.000 de asemenea teste.
Urmată de numirea în funcție a adjunctului său, Nelu Tătaru, demisia lui Costache nu face decât să scoată în evidență situația grea cu care se confruntă spitalele din România.
Din cauza lipsei de materiale, din cauza încălcării protocoalelor și din cauza unei proaste administrații, sute de medici și de asistenți au fost contaminați, iar tot mai mulți medici se plâng că duc lipsă de echipamente și nu se pot autoapăra împotriva virusului.
“Ocolim spitalul înainte de a trece prin același hol în care așteaptă pacienți care ar putea fi contaminați, ca să pară că venim prin intrări separate. Ni se permite o singură mască pe zi, iar în prezent stocurile sunt pe sfârșite“, a declarat pentru EUobserver angajatul unui spital din București.
Spitalele din țară se transformă în focare de coronavirus, iar medicii improvizează salopete protectoare din saci pentru gunoi, își pun pe tălpi bandă izolantă, iar pe față poartă măști făcute din hârtie higienică.
România a depășit deja mia de cazuri cu coronavirus și prima duzină de decese, dar lipsa testelor și lipsa de transparență a autorităților locale fac ca o estimare a numărului de oameni infectați să fie dificilă.
Cel mai slab sistem sanitar din UE
Sistemul sanitar din România, catalogat deseori ca fiind cel mai slab din UE, potrivit Indexului Euro Health Consumer, ajunge să nu poată face față răspândirii virusului.
România cheltuiește pentru sistemul său medical mai puțin decât oricare altă țară din UE, iar clasamentele Eurostat o situează pe ultimul loc, cu niște cheltuieli pe cap de locuitor de numai €400, la mare distanță de țări din fruntea clasamentului, precum Luxemburg, Suedia și Danemarca, fiecare dintre aceste țări investind anual în sistemul lor medical peste €5.000. Singurul lucru care face ca România să se asemene cu restul UE este atmosfera de stare de război – o imagine care dă senzația că totul s-a oprit în loc.
Pe șosele și în parcurile aglomerate de pe vremuri, a fost adusă armata, care circulă pe străzi pentru a ajuta poliția să impună noile restricții.
Unii au dezaprobat decizia, afirmând că nu există niciun motiv pentru ca soldații să umble în echipament complet, cu arme de atac și urcați pe mașinile de teren, întrucât asta stârnește panică.
„Ar trebui mai bine să ajute la descărcarea materialelor medicale și a produselor alimentare, ajutându-i pe bâtrâni și venind astfel și în ajutorul societății, așa cum se întâmplă în alte țări, în loc să meargă ca la paradă, ca și când ar fi Ziua Națională. Fiica mea adoarme greu și este foarte agitată din cauza atmosferei de război impuse prin cartiere de poliție și armată”, a declarat senatorul Vlad Alexandrescu pentru EUobserver.
Țara duce lipsă de investiții în sistemul medical, suferind din cauza răspândirii corupției, din cauza directorilor de spital aleși pe criterii politice și din cauza lipsei de personal (având în vedere că o mulțime de medici și de asistenți au plecat să lucreze în alte țări europene), iar asta a afectat grav capacitatea României de a face față unor situații de urgență.
România pierde niște oameni prețioși în lupta împotriva coronavirusului.
Nu se știe în ce măsură prezența armatei și a poliției ar putea schimba situația dacă spitalele și medicii sunt lăsați fără materiale și fără ajutor.
Sursa: EUobserver/ Articol de Cristian Gherasim/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii