G4Media.ro

O înfrângere strategică în Ucraina ar însemna sfârşitul istoriei de 1000 de…

sursa foto: Unsplash/ Don Fontijn

O înfrângere strategică în Ucraina ar însemna sfârşitul istoriei de 1000 de ani a Rusiei, spune Putin, avertizând că ”va merge până la capăt”

Pentru Rusia, o înfrângere strategică în Ucraina ar însemna sfârşitul statalităţii sale, astfel că de ce să ne fie frică, trebuie să mergem până la capăt, a declarat presedintele rus Vladimir Putin într-o întâlnire cu ziariştii ruşi la finalul vizitei sale în Vietnam, după cea efectuată în Coreea de Nord, relatează agenţia oficială de presă RIA Novosti, citată de Agerpres.

„Pentru Rusia, aceasta (înfrângerea strategică) ar însemna sfârşitul statalităţii sale, iată ce ar însemna asta. Aceasta înseamnă sfârşitul istoriei de 1.000 de ani a statului rus. Cred că acest lucru este clar pentru toţi. Şi atunci apare întrebarea, de ce să ne fie frică? Nu este mai bine atunci să mergem până la capăt? Aceasta este o logică formală elementară”, a spus Putin, răspunzând la întrebările jurnaliştilor ruşi.

Trupele ruse se pregătesc pentru toate scenariile posibile ale evoluţiei situaţiei în Ucraina, a afirmat preşedintele rus, care a avertizat Kievul să nu încerce să alunge forţele ruse din regiunea Harkov, întrucât astfel de tentative, a spus el, vor duce la pierderi mari pentru Ucraina, potrivit RIA Novosti.

„Ştim că în principal americanii şi europenii îi împing pe ucraineni să ne alunge unităţile la graniţa de stat cu orice preţ – cu orice preţ, vreau să subliniez – şi intenţionează să prezinte acest lucru drept un succes major pe anul 2024 în perspectiva aşteptatului summit al NATO şi apoi a alegerilor din SUA”, le-a spus el ziariştilor ruşi.

În acest context, Putin a afirmat că Rusia se gândeşte la posibile modificări ale doctrinei sale privind utilizarea armelor nucleare, potrivit Reuters.

Doctrina în vigoare prevede că Rusia poate utiliza astfel de arme ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convenţional care reprezintă o ameninţare existenţială pentru stat.

De la începutul războiului în Ucraina, unii „ulii”din rândul analiştilor militari ruşi au susţinut că Rusia ar trebui să îşi reducă pragul de utilizare a armei nucleare.

Cu toate acestea, Putin a declarat că nu este nevoie ca Rusia să efectueze un atac nuclear preventiv.

El a făcut aceste declaraţii presei la o zi după ce a vizitat Coreea de Nord, ţară care deţine arma nucleară, pentru un summit cu liderul acesteia, Kim Jong Un. Cei doi au semnat un tratat în baza căruia fiecare parte a promis că va oferi asistenţă militară imediată celeilalte părţi în cazul unei agresiuni armate împotriva uneia dintre ele.

Presa de stat rusă l-a citat pe Putin spunând că Moscova se aşteaptă ca cooperarea cu Coreea de Nord să servească drept factor de descurajare pentru Occident, dar că nu este nevoie să folosească soldaţi nord-coreeni în războiul din Ucraina.

Putin a mai spus că nu exclude ca Rusia să furnizeze arme de înaltă precizie Coreei de Nord, arătând cu degetul spre livrările occidentale de rachete moderne către Ucraina, potrivit AFP.

„Ne rezervăm dreptul de a furniza arme în alte părţi ale lumii, ţinând cont de acordurile noastre cu Coreea de Nord, şi nu exclud o astfel de posibilitate”, a declarat Putin joi.

Totodată, Vladimir Putin a avertizat joi că trimiterea directă de arme de către Coreea de Sud în Ucraina ar fi o „greşeală foarte gravă”.

„Furnizarea de arme letale în zona de război în Ucraina ar fi o greşeală foarte gravă. Sper că asta nu se va întâmpla. Dacă da, atunci va trebui să luăm o decizie adecvată, care probabil nu va fi pe placul liderilor sud-coreeni”, a afirmat preşedintele rus, citat de AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Un nebun care este incoltit… Poate sa fie in stare de orice. Este timpul ca India, China sa iasa din nou sa le spuna rusilor sa inceteze retorica armelor nucleare. Dupa ce vor lua cat vor… Vor tipa ca hai sa incetam totul, sa inghetam frontul….

  2. Care istorie de 1000 de ani? Dacă o pune la socoteala și pe a celorlalte nații care trăiesc sub jugul imperial.
    Și, adică ce? Austria (de exemplu) dacă și-a pierdut imperiul și-a pierdut statalitatea?
    Mai contează și ce dai patrimoniului universal în anii ăia, fie și 500. Fie și de pe un teritoriu de 100 de ori mai mic.
    Nu doar distrugere, teroare, amenințare

    • Desigur primul stat rus s-a ivit pe Terra astfel: Înființarea primelor state ale slavilor răsăriteni în secolul al IX-lea a coincis cu sosirea varegilor – negustori, războinici și coloniști din regiunea Mării Baltice. Ei erau în primul rând vikingi de origine scandinavă, care s-au aventurat de-a lungul căilor navigabile de pe țărmul estic al Mării Baltice până la Mările Neagră⁠(d) și Caspică⁠(d).[41] Potrivit Cronicii vremurilor trecute, un vareg dintre rusi, pe nume Rurik, a fost ales domn al Novgorodului în 862. În 882, succesorul lui, Oleg, s-a extins spre sud și a cucerit Kievul,[42] care, până atunci, plătea tribut hazarilor, întemeind Rusia Kieveană. Oleg, Igor (fiul lui Rurik) și Sviatoslav (fiul lui Igor) au supus apoi triburile locale est-slave dominației kievene, au distrus haganatul khazar și au lansat mai multe expediții militare în Bizanț⁠(d) și Persia⁠(d). Însă câtă cunoaștere ce este în scâfârlia unui ex-KGB-ist este o taină chiar și pentru posesorul acelei carapace care-i adăpostește acel ceva ce se numește materie cenușie încolăcită în circunvoluțiuni și printre care sunt rătăcite niscai sinapse. Acest isteț ”istoric” inventează tot felul de termeni care îi folosește sforăitor pentru a-și ”impresiona” supușii. În loc de război: ”Operațiune militară specială” , în loc de respingere din spațiul ukrainean, cică ”înfrângere strategică”. Ce să mai zicem, Analfabet funcțional! ca să nu îl calificăm deadreptul oligofren, prinde greu și uită repede!

  3. Mesaje pentru mujicii spalati pe creier,ca numa’ aia pot crede vrajelile obosite ale lui Putin.
    O infrangere in Ucraina ar insemna sfarsitul viselor umede imperialiste ale Rusiei. Statul rus e bine mersi,ca doar n-or exista pe lumea asta nebuni care sa incerce sa invadeze o putere nucleara condusa de dilii.

    • Greșeală strategică a lui Putin a fost să creadă că armele lui nucleare sunt bune la cucerit! Armele nucleare sunt excelente ca defensiva și atât! Armata convențională cucerește și el nu are așa ceva!

  4. Nu tiranule, e sfarsitul tau si al regimului tau mincinos.rusia va merge mai departe fara tine. Tie cam frica de streang

  5. Visul dictatorilor dezaxati: Reich-ul / mama rusia de 1000 de ani. Sfarsitul e acelasi