G4Media.ro

O inițiativă legislativă propusă de studenții de la Științe Politice, în cadrul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O inițiativă legislativă propusă de studenții de la Științe Politice, în cadrul Universității București, ar putea acorda drept de vot pentru aproximativ 400.000 de adolescenți de 16 și 17 ani

Deputatul neafiliat Alexandru Kocsis a prezentat vineri, la Palatul Parlamentului, o iniţiativă legislativă propusă de un grup de studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti pentru extinderea dreptului de vot la alegerile locale şi europarlamentare şi pentru categoriile de vârstă cuprinse între 16 şi 18 ani.

Kocsis a precizat că, în urma consultării cu mai mulţi specialişti în domeniu, a ajuns la concluzia că ar putea fi posibilă o asemenea iniţiativă legislativă care „să şi treacă, nu să se blocheze în bariera constituţională”.

„Această iniţiativă legislativă pe care eu vreau să o depun în Parlament, alături de mai mulţi parlamentari pe care vreau să-i conving să o semneze, a pornit ca o iniţiativă civică în urma unui eveniment la care eu am participat, am fost invitat de către studenţii de la Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti la o dezbatere pe care ei au organizat-o cu reprezentanţii unor partide politice (…). Prima propunere pe care ei au făcut-o a fost de scădere a vârstei de la care se poate candida în alegerile locale, acolo avem o barieră constituţională destul de puternică şi de clară. Am trecut la următoarea propunere, la scăderea vârstei de la care se poate vota. Prima reacţie a fost situaţia aceasta de blocaj, de schimbare a Constituţiei, dar în urma consultării mai multor specialişti în domeniu am ajuns la concluzia că ar putea fi posibilă o asemenea iniţiativă legislativă care să şi treacă, să nu se blocheze în bariera constituţională, dacă discutăm doar de alegerile locale şi europarlamentare. Partea despre constituţionalitate o vom discuta pe parcurs, am fost convins că se poate, am documentat împreună fenomenul, am scris împreună draftul de iniţiativă şi motivaţia şi ne pregătim să depunem acest proiect de lege”, a precizat Kocsis.

El a adăugat că discuţiile legate de proiect ar trebui să se concentreze pe corectitudinea ofertei politice făcută tinerilor, în condiţiile în care aceştia „nu sunt corect” ofertaţi politic cu proiecte şi programe care să corespundă nevoilor şi aspiraţiilor lor.

„Partidele politice intră într-o competiţie şi câştigătorii acelei competiţii se decid în funcţie de numărul de voturi, pe care fiecare partid politic, pe care fiecare candidat reuşeşte să-l obţină. Şi dacă această categorie a tinerilor nu are dreptul de vot, automat nu va fi ofertată politic. Pentru că partidele politice se uită pe statistici, pe prezenţă la vot, pe grupuri de vârstă, pe cât de active sunt acele grupuri de vârstă din punct de vedere politic şi dacă nu aveţi voi, cei între 16-18 ani, dreptul de vot, nu veţi fi fi ofertaţi politic cu proiecte şi programe politice care corespund nevoilor şi dorinţelor aşteptărilor voastre (…). Ce este sigur şi cert şi nu cred că pot fi aduse foarte multe contraargumente aici este că nu sunteţi corect ofertaţi politic, aproape deloc, pentru că nu puteţi înclina balanţa rezultatului politic, atât timp cât nu aveţi această putere (…). Sunteţi 400.000 de tineri (…), este un număr semnificativ pentru a fi luaţi în seamă de către politicieni, mai ales de către candidaţi în alegerile locale, pentru că vorbim aici de votul la alegerile locale şi europarlamentare. În alegerile locale, un candidat la primărie, la consiliul local sau un candidat la consiliul judeţean va trebui să vină cu o ofertă politică şi pentru voi, care creşteţi în comunitatea respectivă, vă dezvoltaţi în comunitatea respectivă şi poate vă vedeţi viitorul în comunitatea respectivă”, a susţinut deputatul.

În context, unul dintre iniţiatorii proiectului, Vlad Măntoiu, student la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, a arătat că este nevoie de o asemenea schimbare pentru consolidarea democraţiei.

„Minorii au dreptul la muncă încă de la 16 ani, exact ca un adult (…), plătesc impozite, de exemplu, şi ei nu au niciun cuvânt de spus pentru că nu votează. Este o discriminare pentru toţi minorii care muncesc ca aceştia să plătească impozite şi să nu aibă absolut niciun cuvânt de spus referitor la cum sunt folosiţi şi investiţi banii acestora. Aici ne referim în special la alegerile locale, pentru că, astfel, primarii ar fi mai bine pregătiţi şi dispuşi să plătească o sumă de bani din fondurile locale pe segmentul de tineret, crescând baza de alegători prin această lege. În plus, după 16 ani, conform Codului Penal, răspund penal potrivit legii, adică sunt priviţi din punct de vedere al legii exact ca un adult, încă un plus pentru care aceştia ar trebui să voteze (…). Ar trebui să reducem vârsta de vot la 16 ani, pentru alegerile locale şi europarlamentare, pentru că deocamdată doar atât ne permite Constituţia, fără un referendum”, a punctat Măntoiu.

Potrivit iniţiatorilor, în unele state din Europa au fost luate deja măsuri pentru reducerea vârstei de vot pentru tineri, cum ar fi Scoţia, Austria, Norvegia, Estonia, Germania şi Malta.

La eveniment au participat parlamentari şi reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret şi studenţi de la Universitatea Bucureşti.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Varsta de 3-4 ani mi se pare OK pentru dreptul de vot, caci nicaieri nu scrie ca trebuie sa ai scoala sau sa vorbesti corect ca sa ai drept de vot. 🤣

  2. Scotia: 16 ani pentru Parlamentul local(al Scotiei) plus alegeri locale
    Estonia: 16 ani doar pentru alegeri locale
    Germania: 16 ani doar pentru parlamentul landuri(4 landuri, mai precis) si pentru cateva landuri la alegerile municipale
    Doar Austria si Malta au varsta de 16 ani ptr toate alegerile si Grecia de la 17 ani.
    La Norvegia, nu e adevarat ce zic astia. Doar daca tu ai 17 ani, dar faci 18 ani in anul alegerilor ai voie sa votezi.(asta chiar mi se pare interesanta si utila).
    Cei care au varsta de 16 ani ca varsta minima vor sunt ceva sud americani: Argentina, Brazilia, Ecuador, Cuba, dar astia au vot obligatoriu intre 18 ani si 65/70 de ani.
    Coreea de Nord mai are drept de vot de la 17 ani. Si Timorul de Est.

    Personal, cred ca nu e inca momentul, dar ar fi interesanta o prevedere cu cei care 17 ani in ziua alegerilor, dar implinesc 18 ani in anul respectiv.
    Cred ca s-ar revarsa mult prea multa propaganda peste niste adolescenti in formare.

  3. Țara arde și baba se piaptănă. Mai bine s-ar ocupa de ceva serios decât să scotocească ce sa mai copieze dintr-o țară sau alta
    Eu as propune serviciu militar obligatoriu de la 20 de ani pentru bărbați, pentru că, uite, ajungem să numărăm soldații și nu ne mai apară tara decât bătrânii de 60 de ani și peste pentru că tinerii nu știu să țină o arma în mana.
    Și nu sunt învățați cu greutățile, la 30 de ani au gândire și comportament de copii de grădiniță, iar când ar trebui să-și întemeieze o familie, nu sunt in stare să aibă nicio raspundere. Nu vor să muncească, îi trimit tot pe bătrâni la muncă, iar ei joaca toată ziua jocuri pe telefon și nu fac absolut nimic.

    • Nu sunt de acord cu stagiul militar dar o pregatire de o luna vara, ca o tabara de vara ar fi buna.
      Pentru majoritatea baietilor ar fi chiar interesanta.

  4. deci este ilegal sa fumezi, sa bei, sa conduci masina, sa te angajezi cu carte de munca, sa deti o afacere sau sa faci copchii sub 18 ani, dar este legal sa decizi viitorul tarii.

    dupa 2 partide de fortnite si minecraft mergi la vot ca sa decizi ce partid vine la putere si ce atitudine sa avem fata de putin si razboiul din ucraina.

    bravo! foarte inteligent!

  5. S-ar ajunge sa se faca politica in scoli, la clase. In loc sa se faca ore, s-ar face propaganda, iar o gramada de profesorii ar putea sa candideze si ar avea ocazia sa conditioneze notele de votul tinerilo pentru ei sau pt anumite partide , ceea ce numai democratic n-ar fi.

  6. Ce gluma proasta, pai nici aia de 18-20 de ani nu știu pe ce lume traiesc, dar cei de 16-17…