O instanță din Olanda a decis că șoferii Uber sunt angajați, nu contractori și au dreptul la aceleași beneficii ca ceilalți lucrători din domeniu / Reacția Uber
Șoferii Uber sunt angajați mai degrabă decât contractori independenți și au dreptul la tratament egal cu al celorlalți lucrători, a decis luni o instanță din Olanda, potrivit Reuters.
Este cea mai recentă victorie în instanță a sindicatelor care luptă pentru drepturile lucrătorilor din industria de ride-sharing după o decizie similară în Marea Britanie.
Curtea Districtuală din Amsterdam s-a alăturat Federației Sindicatelor Olandeze (FNV), care susținuse că șoferii Uber sunt de fapt angajați ai unei companii de taximetrie și ar trebui să li se acorde aceleași remunerații și beneficii ca și celorlalți lucrători din sector.
Uber a declarat că va face apel împotriva deciziei și „nu intenționează să angajeze șoferi în Olanda”.
„Suntem dezamăgiți de această decizie, deoarece știm că majoritatea covârșitoare a șoferilor doresc să rămână independenți”, a declarat Maurits Schönfeld, directorul general Uber pentru Europa de Nord. „Șoferii nu vor să renunțe la libertatea de a alege dacă, când și unde să lucreze”, a adăugat el.
Instanța a constatat că șoferii care transportă pasageri prin intermediul aplicației Uber sunt acoperiți de contractul colectiv de muncă pentru transportul cu taxiul.
„Relația juridică dintre Uber și acești șoferi îndeplinește toate caracteristicile unui contract de muncă”, se arată în decizie.
FNV a salutat decizia ca fiind „o victorie uriașă pentru șoferi”, spunând că va câștiga mai multe plăți și beneficii.
„Datorită hotărârii judecătorului, șoferii Uber sunt acum angajați automat de Uber. Ca urmare, vor primi mai multe salarii și mai multe drepturi în caz de concediere sau boală, de exemplu”, a afirmat Zakaria Boufangacha, vicepreședinte FNV.
Judecătorii au mai obligat Uber să plătească o amendă de 50.000 de euro (58.940 de dolari) pentru că nu au implementat condițiile contractului de muncă pentru șoferii de taxi.
În martie, Uber a declarat că va îmbunătăți drepturile lucrătorilor, inclusiv salariul minim, pentru toți cei peste 70.000 de șoferi britanici, după ce a pierdut un caz la Curtea Supremă în februarie.
Sursa foto: Unspalsh/ Victor Avdeev
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.