O instituție subordonată Ministerului Educației a respins înregistrarea sesizării de plagiat a USR pentru doctoratul lui Bode. Motivul: lipsa unor elemente de formă
Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) a anunțat, astăzi, că a respins înregistrarea sesizării de plagiat pe care USR a depus-o, pe 18 octombrie, pentru teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. Membri USR au copiat pagină cu pagină lucrarea lui Bode aflată la Biblioteca Națională a României și au susținut că au descoperit în text pasaje plagiate din Wikipedia.
Contactat de g4media, reprezentantul USR Cristian Ghinea a comenta decizia UEFISCDI, apreciind că instituțiile publice în loc să facă lumină se sincronizează și fac scut în jurul plagiatorului Bode.
„Dupa ce acum câteva săptămâni Mircea Dumitru spunea ca nu a primit vreo sesizare, dupa ce a primit-o CNATDCU ne spune că nu poate verifica teza lui Bode că nu are buletinul lui Ghinea. Jenant. Sistemul lucrează”, a comentat Cristian Ghinea.
Conform UEFISCDI, din sesizare lipsesc elemente obligatorii pentru ca documentul să poată fi înregistrată administrativ, cum ar fi: datele de identificare ale persoanei fizice (adresă, CNP, mail) sau juridice și ale tezei (autor, titlu, instituția care a eliberat titlul de doctor). Un alt motiv de respingere a fost faptul că nu au fost identificate copiile documentelor consultate în baza cărora s-a întocmit sesizarea, precum și a motivării argumentate, cu exemple concrete privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională ori cu privire la existența plagiatului.
Documentul este semnat de Marlena Rotar, șef birou Analiză Date Instituționale și Secretariate Consilii pentru Învățământ Superior.
Conform procedurilor, UEFISCDI verifică formal dacă sesizările respectă condițiile de formă înainte de a le transmite, pentru analiză, Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Tot astăzi, Comisia de Etică a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, instituția unde Bode și-a susținut teza cu titlul ”Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” a anunțat că, în baza unei verificări parțiale a lucrării, a descoperit faptul că aproape 3% este plagiată. Comisia nu a recomandat retragerea titlului de doctor. În replică, Bode a anunțat că va corecta erorile din lucrare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii