O întrebare pentru președintele Iohannis și ministrul Predoiu: De ce mai este Giorgiana Hosu șefa DIICOT?
Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat, marți, ordonanța de clasare a dosarului 10 august împotriva șefilor Jandarmeriei. Ancheta se va relua, în cazul lor, la Parchetul General. Asta trebuia să facă de la bun început, să infirme clasarea.
Era evident pentru orice om de bună credință că procurorul de caz a transformat victimele în călăi, pe cei agresați în agresori, că nu s-a obosit să caute probe, ci să țină lecții de filozofie juridică, a umplut ordonanța de clasare cu metafore ridicole și s-a comportat ca un avocat înverșunat al Jandarmeriei.
Dar Giorgiana Hosu nu prea avea cum să infirme o soluție pronunțată într-un dosar la care ea însăși a lucrat intens după ce l-a preluat anul trecut de la Secția Parchetelor Militare. Hosu a lucrat în dosarul 10 august până când a intrat în procedurile de numire la șefia DIICOT, acum câteva luni.
Tot atunci, pe când să fie numită șefă, a apărut în presă informația că așa-numitul om în alb, colonelul Cătălin Paraschiv, unul dintre șefii Jandarmeriei care a acționat în Piața Victoriei în noaptea de 10 august, l-a ajutat pe soțul șefei DIICOT într-un dosar penal, cu o caracterizare frumoasă, cei doi fiind prieteni.
Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2017, sub acuzaţia de trafic de influenţă şi dare de mită în dosarul Carpatica Asigurări.
Așadar, doamna Hosu se afla și încă este într-un mare conflict de interese. Nu putea realiza o anchetă obiectivă și se explică de ce în prima fază n-a infirmat clasarea acuzațiilor aduse șefilor Jandarmeriei. În final, chiar așa a ieșit, o anchetă realizată parcă în bătaie de joc.
Subliniez, esența ororii din ordonanța de clasare: procurorii Georgiana Hosu și Dan Stoica i-au transformat ca prin farmec pe jandarmii agresori în salvatorii protestatarilor violenți, împiedicați să comită alte orori, iar cetățenii pașnici s-au trezit făcuți călăi. Realitatea din 10 august a fost întoarsă pe dos (la stadiul de brazdă), iar de autorii politici, de creierul și regizorii violențelor nu s-a atins nimeni.
Citește integral analiza ordonanței de clasare
De subliniat că Georgiana Hosu a lucrat din momentul preluării dosarului de la Secția Parchetelor militare (iunie 2019) până foarte curând. Altfel spus, șefa DIICOT a reușit o contraperformanță greu de atins în sistem: și-a infirmat propria ancheta, la care a lucrat, repet, aproape un an cot la cot cu celălalt pocuror.
Cum e posibil așa ceva? E ca și cum aș scrie un text împreună cu colegul Cristian Pantazi, iar a doua zi aș reveni cu precizarea, tot pe G4Media.ro, că nu sunt de acord cu ce am scris ieri.
Și iarăși merită subliniat: șefa DIICOT a realizat ancheta în ciuda stării de conflict de interese, deși unul dintre șefii Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, era bun amic cu soțul său. Dan Hosu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2017, sub acuzaţia de trafic de influenţă şi dare de mită în dosarul Carpatica Asigurări.
Ca o ironie a sorții, dosarul soțului a avut ultimul termen de judecată azi, 4 august.
De notat că procurorul general, Gabriela Scutea, a cântărit câteva zile ordonanța de clasare, iar într-un final a decis să arunce pisica moartă înapoi, la DIICOT. Poate că procedural asta era soluția, dar ce face acum cu Giorgiana Hosu care și-a recunoscut, prin infirmarea clasării, propria incompetență?
Ce fac ministrul Predoiu și președintele Iohannis cu oroarea girată la șefia DIICOT împotriva tuturor evidențelor și avertismentelor că greșesc profund cu numirea Giorgianei Hosu? Drept dovadă, iată, le-a explodat în față în doar câteva luni de la instalarea la șefia DIICOT.
Cam cât mai trebuie ținută în brațe șefa unui structuri de parchet atât de importante pentru a compromite definitiv imaginea instituției, și așa făcută praf după clasările rușinoase din dosarul 10 august?
De ce doamna Hosu mai este la această oră procuror șef DIICOT? Cereți-i public demisia, domnule președinte Iohannis, așa cum ați procedat în cazul lui Felix Bănilă după crimele de la Caracal. Rugați-l frumos pe ministrul justiției să ia o pauză din lupta cu clanurile interlope tot mai violente și să ceară degrabă revocarea șefei DIICOT.
Faceți orice numai scăpați odată de rușinea asta înainte să vă treziți că soțul ei va fi condamnat penal. Dacă nu va fi achitat, veți avea atunci în premieră un procuror-șef cu soț trimis la pușcărie pentru corupție. Cum ar fi? Merită riscul? Poate ați uitat acest detaliu, deși era cunoscut încă de când ați numit-o în funcție în ciuda avizului negativ al CSM.
Dosarul 10 august se va întoarce la Parchetul General, acolo unde prim-adjunct este Bogdan Licu. Iarăși o situație perfect absurdă. Surse juridice au declarat pentru G4Media.ro că Bogdan Licu, procuror general interimar în 2019, a dorit să scape de dosarul 10 august pentru a nu-și periclita șansele de a fi numit în funcție de conducere. Prin urmare, l-a pasat de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General la DIICOT.
Ce încredere putem avea că dosarul 10 august va fi de această dată anchetat de niște procurori care n-au știut cum să facă să scape de el? Ce șanse sunt să se ajungă într-un termen rezonabil la adevărații comandanți și organizatori politici ai violențelor din 10 august, care se văd cu ochiul liber: fostul lider PSD, Liviu Dragnea, fostul ministru de interne, Carmen Dan, și alți câțiva complici din partid.
Judecând după cum a început totul, și acest dosar important despre una dintre ”marile tragedii post decembriste”, cum a numit însuși președintele Iohannis violențele din 10 august, are toate șansele să o ia pe urmele dosarelor Mineriadei și Revoluției, cele mai rușinoase eșecuri ale justiției din România, nesoluționate nici după 30 de ani.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
64 comentarii