O invazie a meduzelor în zonele de coastă venezuelene, motiv de îngrijorare pentru cercetători
Sute de meduze de culoare brun-violet, galbenă şi albastră plutesc în apele turcoaz din Aragua, Venezuela, alcătuind un fel de tablou suprarealist. Invazia meduzelor, pusă parţial pe seama schimbărilor climatice, afectează de câteva săptămâni zonele de coastă, îngrijorându-i pe pescari, transmite duminică AFP, conform Agerpres.
„Este ca şi cum ar fi flori în mare. Nu s-a mai întâmplat niciodată asta”, a declarat spune Elvis Morillo, un pescar în vârstă de 59 de ani, pe cheiul din Chuao, un sat renumit pentru producţia de cacao.
„Mai întâi a fost o meduză transparentă, până în ianuarie, iar acum este aceasta, mai mică. Dar sunt prea multe”, a spus el.
Meduza ghiulea (Stomolophus meleagris) umple acum plasele pescarilor.
Odată cu meduzele, „au dispărut şi sardinele şi alte specii folosite ca momeală pentru pescuit. Pescuitul este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani”, a explicat Gustavo Carrasquel, de la ONG-ul Azul Ambientalistas, care locuieşte în Choroni, un oraş de lângă Chuao.
Pentru Ministerul Mediului, cauzele proliferării meduzelor ar putea fi schimbările climatice şi reducerea stocurilor de prădători ai acestora, cum ar fi rechinii şi broaştele ţestoase de mare.
Ministerul citează, de asemenea, poluarea mediului cu ape industriale şi menajere netratate sau cu hidrocarburi, care favorizează apariţia elementelor cu care se hrănesc meduzele.
Acesta este un „eveniment atipic, complet anormal”, a spus Joxmer Scott Frias, profesor şi cercetător la Institutul de Zoologie şi Ecologie Tropicală de la Universitatea Centrală din Venezuela (UCV).
„Câteva exemplare au fost observate în ultimii ani, însă creşterea populaţiei din acest an a depăşit estimările anterioare”, a explicat universitarul, în timp ce colecta eşantioane din aceste meduze pentru studiu.
Motivele acestei invazii nu sunt încă clare, a declarat Scott Frias, care, cu resurse limitate, caută răspunsuri într-un laborator modest.
Declinul progresiv al peştilor din regiunile costiere din Aragua (zona de centru-nord a Venezuelei) – unde proliferează şi coralul invaziv Unomia stolonifera – generează incertitudine.
„Am avut aproape nouă luni fără producţie de peşte”, a spus Fernando Mayora, şeful consiliului pescarilor Renacer, care grupează aproximativ 400 de locuitori din Choroni.
„Cu problema meduzelor şi a coralilor invazivi, nu ştim ce să facem. Peştii au dispărut”, a rezumat el solicitând ajutorul autorităţilor.
În Chuao, spre exemplu, pescarii care obişnuiau să prindă între 3.000 şi 5.000 de kilograme de peşte pe săptămână, acum mai scot doar între 500 şi 1.000 de kilograme, a estimat Douglas Martinez, un comerciant şi pescar în vârstă de 44 de ani.
Mayora a oferit drept exemplu experienţe similare din alte regiuni, precum Mexic, unde această meduză este exploatată comercial de peste 20 de ani. Aceasta este exportată în ţările asiatice, unde este utilizată în gastronomie, dar şi în industria farmaceutică. „Aşadar, trebuie să aflăm dacă putem să o folosim în Venezuela”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank