G4Media.ro

O „lege europeană pentru restaurarea naturii”, agreată provizoriu între Parlamentul European și…

sursa foto: Arhivă personală/ George Eduard Chiriță

O „lege europeană pentru restaurarea naturii”, agreată provizoriu între Parlamentul European și Consiliu, prevede ca minim 20% din zonele terestre și 20% din zonele maritime să fie restaurate până în 2030

Legea UE pentru restaurarea naturii: europarlamentarii încheie un acord pentru a restabili 20% din terenul și marea UE, transmite un comunicat de vineri al Parlamentului European.

Noua lege, convenită cu statele membre, stabilește obiectivul ca UE să restabilize cel puțin 20% din suprafețele terestre și maritime ale UE până în 2030 și toate ecosistemele care au nevoie de restaurare până în 2050. Joi seara târziu, negociatorii din Parlament și Consiliu au ajuns la un acord politic provizoriu privind legea UE pentru restaurarea naturii.

Obiective de restaurare a naturii

Colegislatorii au convenit asupra unui obiectiv al UE de a restabili cel puțin 20% din zonele terestre și 20% din zonele maritime până în 2030 și toate ecosistemele care au nevoie de restaurare până în 2050. Pentru a atinge aceste obiective, țările UE trebuie să restabilize cel puțin 30% din tipurile de habitat acoperite de noua lege, care sunt în stare proastă, până în 2030, crescând la 60% până în 2040 și la 90% până în 2050.

Statele membre vor trebui să adopte, printr-un proces deschis, transparent și incluziv, planuri naționale de restaurare care detaliază modul în care intenționează să atingă aceste obiective. În conformitate cu poziția Parlamentului, țările UE ar trebui să acorde prioritate zonelor situate în situri Natura 2000 până în 2030. Colegislatorii au convenit, de asemenea, că, odată ce o zonă a atins o stare bună, țările UE vor urmări să se asigure că nu se deteriorează semnificativ.

Ecosisteme agricole

Pentru a restabili natura în terenurile folosite de sectorul agricol, țările UE vor trebui să pună în aplicare măsuri care să urmărească atingerea, până la sfârșitul anului 2030 și ulterior o dată la șase ani, a unei tendințe pozitive în doi dintre următorii trei indicatori:

– indicele pentru pajiști

– ponderea terenurilor agricole cu caracteristici peisagistice de mare diversitate

– stocul de carbon organic din solul mineral al terenurilor cultivate.

Acordul mai trebuie să fie adoptat de Parlament și Consiliu, după care noua lege va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

Detalii despre legislația propusă inițial de Comisia Europeană, aici.

Background:

Peste 80% din habitatele europene sunt în stare proastă. La 22 iunie 2022, Comisia a propus o lege privind restaurarea naturii pentru a contribui la refacerea pe termen lung a naturii deteriorate în zonele terestre și maritime ale UE și pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă și biodiversitate și pentru a îndeplini angajamentele internaționale ale UE, în special un acord ONU pe acest domeniu.

Sursa: comunicatul Parlamentului European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Foarte bine
    Si uite asa am avea foarte multe de facut in urmatorii ani. Numai sa vrem.