O lege europeană va interzice produsele care contribuie la defrișarea pădurilor, dar efectele sunt profunde: Lovește în milioane de fermieri din cele mai sărace zone ale lumii, acuză importatorii de cafea, cacao, cauciuc, soia sau ulei de palmier
Importatorii de cafea în Uniunea Europeană reduc comenzile de la micii fermieri din Africa și nu numai, în perspectiva unei legi europene istorice, care va interzice vânzarea de produse care contribuie la defrișarea pădurilor, o cauză a schimbărilor climatice, scrie Reuters.
Surse din industrie au declarat că eforturile de a se conforma Regulamentului UE privind defrișările (EUDR), care intră în vigoare la sfârșitul anului 2024, au deja efecte nedorite care ar putea, în timp, să remodeleze piețele mondiale de mărfuri. Patru surse au citat o reducere a comenzilor din ultimele luni pentru cafeaua din Etiopia, unde aproximativ 5 milioane de familii de fermieri se bazează pe această cultură. Aceștia au avertizat că strategiile de aprovizionare adoptate de companii înainte de intrarea în vigoare a legii riscă să sporească sărăcia micilor fermieri și să crească prețurile pentru consumatorii din UE, subminând totodată impactul EUDR asupra conservării pădurilor.
„Nu văd nicio posibilitate de a cumpăra cantități semnificative de cafea etiopiană în viitor”, a declarat Johannes Dengler, director la firma germană de prăjire Dallmayr, care cumpără aproximativ 1% din cafeaua exportată la nivel mondial. Deoarece boabele pe care le comandă acum ar putea ajunge în produsele de cafea vândute în bloc în 2025, acestea trebuie să fie conforme cu EUDR, a spus el – chiar dacă actele de punere în aplicare a legii nu au fost încă finalizate.
Conform EUDR, importatorii de produse de bază precum cafeaua, cacao, soia, palmier, bovine, lemn și cauciuc – și produsele care le utilizează – trebuie să poată dovedi că bunurile lor nu provin din terenuri defrișate, în caz contrar fiind pasibili de amenzi mari.
Marele producător de cafea JDE Peets a declarat că ar putea fi nevoit să excludă unele țări producătoare mai mici din lanțul său de aprovizionare încă din luna martie, dacă nu a „găsit și implementat o soluție cu acestea” până la acea dată.
Defrișările forestiere reprezintă a doua cauză principală a schimbărilor climatice, după arderea combustibililor fosili.
Comisia Europeană a declarat că are mai multe inițiative pentru a ajuta țările producătoare și micii fermieri să se conformeze EUDR, inclusiv una lansată la COP28, în cadrul căreia UE și statele membre au promis 70 de milioane de euro în acest scop.
Aceasta a adăugat că unii mici producători consideră EUDR ca fiind o oportunitate, mai ales dacă este însoțită de măsuri de sprijin din partea UE, deoarece îi va ajuta să satisfacă cererea globală în creștere pentru produse obținute în mod durabil.
Trasabilitate
EUDR impune companiilor să își cartografieze digital lanțurile de aprovizionare până la parcela unde au fost cultivate materiile prime, ceea ce ar putea implica urmărirea a milioane de ferme mici din regiuni îndepărtate.
În plus, deoarece, adesea, companiile nu tratează direct cu fermierii, acestea s-ar putea baza parțial pe datele furnizate de mai mulți intermediari locali, cu unii dintre ei neavând nici ei relații directe sau încredere.
În unele țări în curs de dezvoltare, acoperirea inegală a internetului îngreunează cartografierea, în timp ce comercianții și experții din industrie spun că disputele privind drepturile de proprietate asupra terenurilor, aplicarea slabă a legii și conflictele dintre clanuri pot face periculoasă chiar și căutarea de date privind proprietatea agricolă,
„În prezent, nimeni din Europa nu mai este interesat de cafeaua noastră”, a declarat un reprezentant al Uniunii Cooperativelor de producători de cafea din Oromia, Etiopia, în cadrul unui seminar web recent al Alianței Mondiale a Cafelei.
El a spus că majoritatea cultivatorilor de cafea din Etiopia nu au auzit niciodată de EUDR și că până și sătenii instruiți s-ar strădui să colecteze la timp datele necesare.
Cafeaua generează 30-35% din veniturile totale din export ale Etiopiei, aproape un sfert dintre acestea fiind vândute către UE.
„Prăjitorii se îndreaptă către marii fermieri bogați din Brazilia. Este cu adevărat șocant”, a declarat un comerciant la o mare companie de cafea.
„În țările cu risc, există mici proprietari și intermediari care sunt analfabeți – iar noi venim la ei cu o lege pe care nici măcar europenii nu o înțeleg.”
Lanțuri întregi de aprovizionare ar putea fi îngropate
Dar tăierea micilor fermieri sau a unor țări întregi nu va fi fezabilă dacă acestea sunt mari producători de mărfuri. Coasta de Fildeș și Ghana, de exemplu, produc aproape 70% din cacaua din lume, în timp ce 60% din cafea provine din Brazilia și Vietnam. Indonezia și Malaezia produc aproape 90% din uleiul de palmier din lume, un produs de bază utilizat în orice, de la pizza și rujuri până la biocombustibili.
Ca atare, unele companii importante spun că vor redirecționa materiile prime pe care nu le pot urmări în mod fiabil în aceste țări către piețele din afara UE, trimițând în același timp mărfuri conforme în UE.
Golden Agri Resources , una dintre cele mai mari companii producătoare de ulei de palmier din lume, a declarat pentru Reuters că „vor fi necesare lanțuri de aprovizionare segregate” pentru a pune în aplicare EUDR. O sursă de la Musim Mas, o mare companie producătoare de ulei de palmier, a fost de acord.
În măsura în care această strategie se va impune, ar diminua impactul EUDR asupra conservării pădurilor, deoarece materiile prime ar fi în continuare cultivate pe terenuri defrișate, dar nu pentru consumul UE.
Între timp, se așteaptă ca costurile de conformare de-a lungul întregului lanț de aprovizionare să crească prețurile alimentelor în cele 27 de țări ale UE.
Doi dintre cei mai mari comercianți de cafea din lume, Sucafina și Louis Dreyfus Company (LDC), au încheiat deja contracte de vânzare viitoare care includ o primă EUDR, potrivit unei surse de la un mare comerciant de mărfuri.
LDC și Sucafina au refuzat să comenteze.
Comisia Europeană a declarat că nu se așteaptă ca EUDR să stimuleze inflația alimentară. De exemplu, aceasta a menționat că, deși trasabilitatea are un cost, acesta va fi probabil compensat, deoarece legea ar trebui să reducă numărul de intermediari de pe piață.
Salvarea pădurilor?
EUDR reprezintă o provocare deosebită în principalele țări producătoare de cacao.
Jumătate din recolta Coastei de Fildeș, de exemplu, este vândută de intermediari locali și, prin urmare, este dificil de urmărit. Cultivată în principal pentru consumul UE, aceasta nu poate fi redirecționată complet către Asia, deoarece ciocolata este mai puțin populară acolo.
Dar reducerea achizițiilor de la intermediari este, de asemenea, dificilă, spun comercianții, nu în ultimul rând pentru că autoritățile din Côte d’Ivoire îi obligă să cumpere 20% din boabele lor din acest lanț de aprovizionare local.
„Aici intervin autoritățile. Ele trebuie să garanteze această aprovizionare, dar nu o fac”, a declarat șeful global al departamentului de cacao al unei importante case de comerț cu produse agroalimentare la nivel mondial.
Problema pentru Coasta de Fildeș este că 20-30% din cacao este cultivată în păduri protejate, de aproape un milion de persoane. Refuzarea mijloacelor de trai ale acestora ar putea provoca tulburări sociale, în timp ce relocarea lor este irealizabilă fără finanțare și sprijin major.
Ca urmare, Abidjanul ia în considerare reclasificarea pădurilor sale protejate, au declarat sursele, ceea ce a determinat UE să solicite public țării să renunțe la această măsură.
„Unde relocalizați comunitatea, cu ce resurse?”, a declarat Renske Aarnoudse, manager principal de program pentru cacao și păduri la organizația non-profit IDH.
Ea a declarat că UE ar trebui să accepte un plan ivorian de reclasificare ca terenuri agricole a unor zone în care pădurile sunt deja puternic degradate.
„Aceste zone nu mai au practic nicio pădure în prezent și probabil că ar beneficia cel mai mult de pe urma conversiei în exploatații agroforestiere deținute de mici proprietari”, a declarat Aarnoudse.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu