O lege pe tema limbilor minoritare ar putea amenința alianța parafată între liderii Slovaciei și Ungariei
Cel mai recent amendament adus de Bratislava la legea sa lingvistică – care restricționează utilizarea limbilor minoritare, inclusiv a limbii maghiare – ar putea deraia relația confortabilă instalată între cele două țări, informează Politico.
Noul proiect de lege, dezvăluit de presa slovacă, ar interzice utilizarea limbilor minoritare în transportul public, la oficiile poștale sau pe meniurile restaurantelor și ar crește de 20 de ori sancțiunile pentru nerespectarea legii, până la 15 000 EUR.
Politicienii slovaci de opoziție din Partidul Libertății și Solidarității (SaS) și Partidul Alianței Maghiare critică legea, subliniind că aceasta va afecta turismul, va reduce competitivitatea Slovaciei și va conduce la critici din partea UE.
„Această lege naționalistă a restricționat și încă restricționează în multe cazuri drepturile cetățenilor Republicii Slovace de a disemina și primi informațiile de interes public în propria lor limbă și interferează cu libertatea lor de a face afaceri”, a declarat deputatul SaS René Parák .
Potrivit opoziției din Slovacia, legislația amintește de guvernul din anii 1990 al fostului prim-ministru autoritar Vladimír Mečiar, care promova discursuri antiungare, introducând pentru prima dată legea lingvistică. De asemenea, în ultimii ani, Consiliul Europei a criticat Slovacia pentru că a continuat să încalce drepturile populației sale minoritare maghiare.
În cazul în care legea va fi adoptată, relațiile dintre cele două țări – care au înflorit în ultimul an datorită perspectivelor comune de politică externă ale prim-ministrului ungar Viktor Orbán și ale liderului slovac Robert Fico – ar putea deveni rapid glaciale.
Nu ar fi prima dată. În 2009, Slovacia a adoptat un amendament similar care pedepsea funcționarii de stat pentru utilizarea limbilor minoritare, declanșând o dispută diplomatică cu Ungaria.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii