G4Media.ro

O lege votată de PSD, PMP și UDMR desființează sute de firme…

O lege votată de PSD, PMP și UDMR desființează sute de firme care fac comerț engros cu motorină. Gabriel Biriș: E o lege făcută pentru o singură firmă, care va avea cvasi-monopol

Camera Deputaților a votat miercuri un proiect de lege care elimină de facto din piață toți comercianții de motorină care luau combustibilul de la producători și îl duceau cu cisternele la fermieri sau alți consumatori finali, fără să mai utilizeze depozitele speciale.

Proiectul de lege, respins inițial de Senat, a fost inițiat de PMP și a fost votat miercuri atât de deputații PSD, cât și de cei PMP și UDMR. Deputații PNL s-au abținut de la vot, iar cei din USR au cerut respingerea proiectului, Claudiu Năsui denunțând un proiect care sprijină ”o companie ce are legături cu Rusia”.

Inițiatorii proiectului de lege sunt deputații PMP Coliu Doru-Petrişor, Cristache Cătălin, Moise Costin-Sebastian, Sămărtinean Cornel-Mircea, deputații PSD Florin Iordache, Alfred Simonis, Bontea Vlad, Lupaşcu Costel și Vîrză Mihăiţă, deputații neafiliați Marian Cucșa și Vasile Lungu.

Proiectul modifică Codul Fiscal și impune o obligație pentru intermediarii de carburanți: să aibă depozite speciale. ”Este o lege făcută pentru o singură companie, singura din piață care și-a construit o rețea de depozite. Este o lege anticoncurențială, care scoate din piață circa 900 de firme”, a declarat pentru G4Media.ro consultantul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Proiectul de lege votat de Parlament miercuri va afecta puternic agricultura, dat fiind că mulți fermieri cumpărăr motorină pentru lucrări de la acești angrosiști, a mai spus Biriș. ”Or, pe piață rămâne acum un singur mare jucător care va face prețul”, a declarat acesta pentru G4Media.ro.

Atât guvernul, cât și Consiliul Concurenței au respins proiectul de lege, arătând că este nejustificat și că va distorsiona piața comerțului engros de motorină.

”Este ziua mizeriilor făcute cu mâna parlamentului, transpartinice. Această lege este făcută cu dedicație pentru o firmă și distruge firmele mici și medii din acest domeniu. Apelez la conștiința dvs. să nu votati această lege”, a spus la dezbaterea din Parlament Cătălin Drulă, liderul deputaților USR.

Și jucătorii din piața carburanților au respins proiectul. Atât Asociația Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP), cât și Asociația Română a Petrolului (ARP) denunță distorsionarea pieței.

Foto: Florin Iordache, unul dintre inițiatorii proiectului (Inquam Photos / Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. O lege foarte buna.
    Comert engros cu carburanti sa faca doar rafinariile, care pot fi supuse lesne controlului .
    Orice firma in afara acestora este doar un vehicul de producere a evaziunii fiscale.
    Biris este omul mafiei ‘benzinarilor.’

    • Ia mai citeste o data, nu e vorba de rafinarii ci e vorba ca o singura firma indeplineste conditiile noii legi. Evident ca e o lege data cu dedicatie.
      Asa pricep unii capitalismul, tot un fel de socialism dar fara Ceasca, nimic surprinzator la psd si anexele lui (intre care e si pmp-ul Basescului).

    • Comentariul tau si o minima capacitate de intelegere a conceptului de „piata libera” indica faptul ca esti pr00st

    • Tu nu intelegi ca e vorba de DISTRIBUTIE? Nu discutam de producatori, ci de cine distribuie. Si legea asta spuna practic ca nu are voie sa faca distributie in Romanie DECAT O SINGURA FIRMA. Firma care nu face ea productie, dar are depozite. Intelegi ceva?

      Celelalte 900 care fac treaba asta acum pot sa crape, daca asta vrea PMP, PNL si PSD.

      Mare mizerie clasa asta politica. Tot respectul pentru aia de la USR, care fac si ei atat cat pot, tinand cont ca au doar 8% in parlament.

    • Comert cu combustibil trebuie sa faca oricine are chef. Pe scurt, ai un client, nu trebuie sa te opreasca nimeni si nimic sa iei de la rafinarii sau de la alti traderi cu un pret si sa vinzi mai departe cu adaos. Si, ca sa fim corecti, toti de pe Tera din domeniul asta au portnit in acest business de la minim o rafinarie in sus ??!!! Evident, NU !!! Atunci, nici altii nu sunt obligati in sensul acesta !!!
      Asta in sine nu are absolut nimic de-a face cu evaziunea.
      Si, apropo, cam multa grija in tarisoara si in statuletul asta pentru lucruri IPOTETICE – gen evaziune, etc.
      Pai, in acest caz, de ce statul roman incaseaza de la companiile straine printre cele mai mici redevente ??!!! Aud ???!!! Fatalaii astia – guvern, parlament, presedintie, aparatul functionaesc, adauga si fatalaii din BNR – nu au alta preocupare decat sa constate „evaziunea” dintr-o cutie de chibrituri nedeclarata si/sau neanregistrata corect ??!!! De ce OMV ? De e Lukoil ? De ce Holzindustry ? De ce Ikea ? De ce peste 2/3 din cel mai fertil teren agricol apartine deja strainilor ?
      Ma pis pe statul roman !!!

  2. Și uite cum se reface monstruosul usl! Nu râdeți, să nu vă surprindă dacă la alegerile parlamentare îi veți vedea braț la braț, cum s-a întâmplat în 2012, susținându-se reciproc și cerându-vă să-i votați. Este un circ grotesc pus în scenă de cele două jeguri de partide! Păi, sincer, nu mi se pare că există mari diferențe între a vota un hoit sau pe celălalt, doar pentru alegătorii lor sunt diferite. Un om rațional nu poate pune ștampila pe niciunul dintre grupurile mafiote! Se ceartă doar pentru a-și satisface susținătorii, dar în spatele ușilor închise, iacătă ce bine se înțeleg! Așteptăm fuziunea celor două mizerii, lucrurile spre asta se îndreaptă! Maximă rușine să vă fie, simulacre umane!

  3. O lege pt. producerea en gros a motoarelor pe baza de etanol, cand ?

    Facem toata Romania o livada, ca si asa cu semintele modificate genetic pt. grau, porumb, floarea soarelui, mai mult ii imbolnavim pe altii … (doar cat ridica porumbul GMO glicemia si pt. cat timp … evident, nu doare pe nimeni) …

    • Nu este nevoie de legi pt a face asta, e nevoie de eliminarea unor legi, taxe si impozite care pun piedici pietei libere pt a investi in asa ceva din propria initiativa.

  4. Comert engros cu carburanti trebuie să o poată face oricine.
    O reglementare prealabilă este benefică și NU una care să elimine concurența

  5. Vreti sa spuneti ca Oscar Downstream are legaturi cu rusii lui Cracanel? Nu pot sa cred asa ceva ! Si cat efort au depus unii pentru a ne face sa credem ca nu rusii, ci arabii sunt cei care-i tin spatele dezvoltatorului lui peste prajit, cel care a transformat in cartier de blocuri ”urate ca ”Dracu’ ” curtea Politehnicii din Bucuresti…

  6. NE – CON – STI – TU – TIO – NA – LA !

    • Nici sa sarim dintr-o extrema intr-alta, nici invers. 🙂
      Asta e un domeniu ceva mai „tehnic”.
      Iar legile care il reglementeaza nu sunt simple propoziti cu drepturi si obligatii ca la disputele intre consateni.
      Ca sa faci distributie ai nevoie de depozit. Distributia direct cu camionul de la rafinarie la beneficiar chiar poate sa faca rafinaria. N-are nevoie de intermediar doar ca sa mai castige si ala un ban „muncit”.
      Carburantul este purtator de acciza si de-aici devine chestia. Depozitul este inspectat de anaf pentru a monitoriza acciza. Daca anaf nu are acces la inventar intermediari pot deveni peste noapte contrabandisti.
      Daca nu poti prezenta inventarul si … cat ai bagat si cat ai scos din depozit nimeni nu poate face diferenta intre tine, intermediar cinstit si altul care face evaziune.
      S-a mai incercat dar n-a mers.
      Asa putem sa spunem ca si casa de marcat e neconstitutionala fiindca unii comercianti nu si-o permit. Depinde de rulaj. Ia sa vezi cat e rulajul la un astfel de depozit si cat NU se inregistreaza.

    • @Inapasevedeinvers:
      Dar s-a incercat in legea asta sa se puna in vedere comerciantilor unor astfel de produse ca intr-un termen bine definit sa faca dovada ca au depozite speciale ?

    • Da.
      O lege similara a fost in vigoare cu putini ani mai inainte si apoi, cumva s-a revenit la modul relaxat. Subiectul nu e nou de loc.
      Ce voiam sa zic este ca sunt multe aspecte necunoscute noua, publicului larg si neimplicat in aceasta afacere, dar tema este pusa in discutie ca si cum a intrat lupul noaptea intr-o turma de mielusei nevinovati. Nici vorba!
      Si, banuiala mea – doar o banuiala – este ca s-a revenit la reglementarea asta in urma unor presiuni externe, ca de altfel, la noi lipsa de reglementare este regula cea mai dorita. In mlastina inoata si rapitorii mari si cei mici.

  7. Las-așa, că știe Guvernul PNL de dreapta-stânga ce face!

    • @Inapasevedeinvers
      Problema este mult mai complexa – aveti dreptate
      Rafinaria poate sa faca distributia singura cu conditia sa primeasca intai banii. Nici o rafinaria nu este dispusa sa finanteze sute de consumatori din toate domeniile – agricultura, transporturile, constructiile – asta fac distribuitori. Nu stiu daca cunoasteti dar Consiliu Concurentii si-a exprimat ingrijorarea privind acest proiect de lege, toate comisiile de specialitate din Senat au dat aviz negativ, Guvernul a emis punct de vedere negativ si totusi cineva avea interes sa treaca legea…

    • @Roman
      Corect… a fost o afirmatie care s-a vrut retorica, speram ca e evident. (prin anii ’90 rafinariile chiar faceau decontare direct la benzinarii, de exemplu si se faceau niste compensari pe care unii, prin lumea care lucreaza de sute de ani cu credite, nici nu puteau sa le conceapa – vinzi ceva unei rafinarii si apoi umbli prin benzinarii ca sa-ti iei banii numerar, daca are benzinarul chef sa-ti dea din incasarile lui zilnce…)
      Numai ca nici intermedierea nu se poate face nereglementat. Iar cei 900 de intermediari nu sunt niste inocenti care acum s-au trezit ca trebuie sa indeplineasca niste conditii tehnice, ca sa-si poata lua si statul partea cuvenita, calculata de instrumente, nu din pix. De ani de zile se straduiesc sa amane momentul asta, tot sperand sa fie lasati sa opereze intr-un regim similar cu tarabele din piata, doar ca valorile sunt incomparabile.

  8. Unde vezi numele lui Iordache nu poți să nu te gândești că e ceva împuțit rău, rău de tot. Și că sigur nu e bine pentru români. În rest doar pe principiul economiei de piață, cu cât mai mulți cu atât mai ieftin și deja e o inițiativă proastă.

  9. Fix așa se legifera în 1990 – 1992!

    • Da, pare cumva ca ne-am intors cu 30 de ani in urma la o etapa ce parea depasita.

      Si nu prea inteleg de ce. Atat PNL cat si PSD par ca sunt sigure de voturile pe care o sa le castige la urmatoarele alegeri (PNL in jur de 30%, PSD in jur de 20%), incat isi permit mizerii din ce in ce mai mari: „Tot pe noi o sa ne votati, puisorilor, nu aveti ce face”

      Ok, mai vorbim nici peste o luna.

  10. aluia din poza, prezidentele academiei romane i-a semnat diploma de neplagiator.
    prezidentele academiei romane primeste, numai de la academie, 500 000 de lei pe an.

    • Nu numai ca a semnat decizia de neplagiat pe un plagiat , dar a si afirmat public ca :
      -a vazut decizia semnata,
      – ca nu e semnatura lui ,
      -ca nu a existat o sedinta in care sa fi facut asta si , si-a dat demisia din acea Comisie fara sa faca inainte o reclamatie PENALA si fara sa anuleze decizia de neplagiat (caci sustine ca e plagiat) tot cu semnatura lui !! Pe scurt :mental de om de doi lei, fara coloana vertebrala, care nu poate conduce in viata lui absolut nimic ! Nici o bicicleta- caci si aici trebuie sa iti asumi singu decizii……

  11. PNL guverneaza(?) dar PSD face legile.
    O stiu si ei, dar se fac ca nu stiu.
    Ciolanul e mai bun, decat varza goala, nu?
    Orice partid sanatos la cap ar forta alegeri anticipate, sa se stie in clar cine e la butoane, si sa dizolve CC, mecanismul din umbra cu care PSD isi face jocurile.

  12. cate pensii va primi asta din poza ?

    daca „amaratii” de iordanescu si roman au cate doua… de mii de euro.

  13. Sinistrul sinistrilor dorneanu-ccr e in vacanta. se odihneste. si in acest timp primeste trei pensii si doua salarii!

  14. PSD si PMP lucreaza pentru Rusia. Au reusit sa blocheze exploatarea gazelor din Marea Neagra. PSD este agentul Rusiei in Parlament. Trebuie sa scapam de mafia PSD, ALDE, UDMR, Pro Romania. Iesiti la vot.

  15. Trafic de influienta contra cost.