G4Media.ro

O mamă din Sibiu cu fiica dependentă de droguri își strigă durerea…

Sursa foto: Turnul Sfatului

O mamă din Sibiu cu fiica dependentă de droguri își strigă durerea și neputința: „ Aș vrea să poată fi ajutați, nu numai sedați” / ”Acum trei zile am fost internată cu ea în spital, legată de pat, sedată, ca să reziste” / ”Tratamentul psihiatric nu ne-a ajutat, spitalele de psihiatrie nu sunt pregătite”

O mamă din Sibiu și-a strigat joi seara durerea pe scena Centrului Cultural Ion Besoiu din Sibiu, în cadrul unei conferințe pe tema consumului de droguri. Fetița ei este dependentă de droguri și spune că în România anului 2023 nimieni nu o poate ajuta, scrie Turnul Sfatului.

Spitalele de psihiatrie nu sunt pregătite, personalul medical este depășit, terapeuți nu sunt, legile din țara noastră îi încorsetează mai mult șansele decât să o ajute, nu există centre pentru minori. Strigătul ei a fost în fața polițitilor sibieni, a politicienilor din sală, a autorităților, a medicilor, a psihologilor, a profesorilor și a părinților aflați la conferința cu titlul Your Extraordinary Success without Drugs „Da vieții, fără droguri”.

”Sunt aici, în sală, oameni care mă cunosc. Mă lupt cu asta de un de zile. Copilul meu este dependent. Acum este cu tatăl ei în camera, închisă în casă, de frică să nu iasă și să ia droguri. Acum trei zile am fost internată cu ea în spital, legată de pat, sedată, ca să reziste, pentru că nu am putut să rămân cu ea. Sunt la capătul puterilor”, își începe mama povestea, cu ochii în lacrimi.

Femeia spune că a încercat tot, tratamente psihiatrice, internări în spital, terapii, dar nimic nu funcționează. Fata este vilonetă, distruge tot în casă, se distruge pe ea. Mama ei spune că a fost un copil minunat, cu note foarte bune, foarte taentată și foarte inteligentă.

„Inteligența probabil că a fost unul dintre motive. Încercarea de a epata, de a încerca lucruri noi, de a atrage atenția. Problema este că nu am găsit soluții și de aceea sunt aici. Tratamentul psihiatric nu ne-a ajutat, spitalele de psihiatrie nu sunt pregătite. În Spitalul de Psihiatrie am fost internată de două ori aici, la Sibiu. Am stat cu ea acolo, asistentele sunt depășite, terapeuți nu sunt, medicii ca să poată să-i susțină și să-i stăpânească îi sedează”, spune femeiea.

Întregul articol poate fi citit în Turnul Sfatului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Ați votat PSD 46% în 2016 și 30% în 2020 și vă plângeți că nu merge nimic, nație de inconștienți ce sunteți.

    • Dacă nu știai până acum, românii nu își asumă nimic. Întotdeauna e de vină altcineva sau altceva, niciodată nu sunt ei și faptele lor.

    • Trolache, mai bine cu ei decît cu redușii pluserIKoi. De zece ori mai bine.

    • Selecția naturală.
      Dacă era vorba de viol înțelegeam c-a forțat-o careva, dar drogurile și le-a administrat singură…

  2. Încă o deosebire între România și civilizație.
    Peste 90% dintre drogați nu pot fi vindecați, dar câțiva pot fi ajutați.

  3. N-ar fi rău dacă părinții și-ar educa si supraveghea copiii tot timpul. Cum a ajuns fata in această situație, când a început să se drogheze, cum au supravegheat-o părinții înainte de a incepe sa se drogheze, ce ar vrea să facă statul pentru ea, sunt întrebări la care as fi curios de răspunsuri.

    • Asa se cresc copiii in romania, ii neglijezi apoi sa vina statul sa te ajute…
      Nimic nou sub soare.

    • Ia heroina si o sa vezi cum a ajuns.

    • Dacă nu stii despre ce e vorba nu scrie comentarii. Eu am copil care s-a confruntat cu această problemă. Si nu pentru că nu l-am supravegheat. Odată intrat in anturaj nu e usor să iesi. Si da, doamna are dreptate. SOcietatea nu este pregatita. De exmplu baiatul meu a fost salvat prin atasarea de o comuntitate penticostală in care l-au ajutat, dar si el a acceptat sa fie ajutat. In timp ce BOR investeste in Biserica Mantuirii Neamului, si nu in institutii care sa ajute comunitatea să reyolve probleme cu care se confruntă societatea modernă.

    • @Doru
      Nici sa nu te gandesti sa iei asa ceva. Preventia este cea mai buna. Ca la covid, s-a tot spus asta.

    • @Bogdan
      Tu ai copii acasa?

    • @nu intelegi nimic
      BOR investeste in linistea sufleteasca, trebuie doar sa fii deschis.

  4. Pentru cei care au copii adolescenti este intr-adevar o provocare. Daca incerci sa-i rupi de obiceiurile proaste capatate in anturajul lor, ei spun ca îi critici, ca nu sunt înțeleși. Sunt foarte volatili si instabil emotional si comportamental.
    Iar ce a scris trollacu mai sus e irelevant, nu ține de partidul aflat la putere. Copii moderni sunt așa din cauza problemelor care vin la pachet cu stilul de viață modern (care nu este nici cel sănătos, nici nu-i încurajează să lupte pentru a dobândi competențe care să-i ajute în viață)

    • Ba are legătură și cu partidul de guvernămînt, că dacă introduceau în școli educație sexuală, medicală, rutieră și nu pe cea religioasă poate erau mai conștienți de ceea ce vor păți…
      Așa, cu Mnezău înainte, noi facem tot ce ne trece prin cap, alții trebuie să ne ferească, nu?

  5. Mai mult ne-ar interesa să ne spună cum a ajuns dependentă. EA CE-A PĂZIT?

  6. Statul roman nu stie decat sa pedeapseasca si sa sanctioneze. Votati in continuare PSD PNL UDMR si veti atinge nivelul de trai din Bangladesh.

    • Las-o maica-n balarie, ca de data asta n-are nici in clin nici in maneca cu USL-UDMR! Treaba asta are legatura cu simtul de responsabilitate al celor ce fac si cresc copii, indiferent de statutul lor financiaro-educativ (bogati/saraci educati sau nu). Are si societatea in ansamblu rolul/raspunderea in sprijinirea lor (prin scoli si sistem de educatie), dar este secundar, rolul si raspunderea este a celor ce i-au „crescut”. E usor sa faci un copil, e simplu sa „lupti” impotriva avortului, este greu (pentru unii foarte greu sau imposibil) sa-i cresti, educi, supraveghezi, sprijini…ca nu sunt flori sau balarii! Faptul ca-i indopi si le dai bani cu lingura, nu le serveste la nimic, ba dimpotriva, sunt total nepregatiti pentru viata si provocarile ei.

  7. Nici scoli pentru parinti nu avem, avem doar carti pe care le putem citi si ne putem creste capacitatea de atentie si concentrare pe preventie ca sa nu ajungem in situatia asta.

    • … ca sa incercam sa nu ajungem in situatia asta. Ca nu exista succes garantat, nici chiar pentru cel mai informat parinte. 🙁

    • Algoritmul este in felul urmator:
      1. ai un copil, o prietena la care tii si deci in consecinta il(o) intrebi, cand se poate, ce face.
      2. Il asculti ca un prieten din ala care nu e gelos, nu e posesiv, nu e irascibil, un prieten ascultator care nu se baga in viata nimanui si nu da el lectii altora si care sustine persoana, e de acord, il incurajeaza in general, ce mai, in general bucuros sa auda ca face orice face, nu conteaza.
      3. Si-o lasi sa povesteasca pana cand auzi ca a fumat ceva.
      4. Atunci si daca lesini, iti pastrezi calmul si te apuci sa-ti faci un plan.
      5. Planul trebuie sa fie de genul divide et impera de anturaj si de ocazia respectiva. Adica tu cuceresti si o scoti din anturajul vicios si ii propui alte indeletniciri decat sa mearga nu stiu unde, unde tot de anturajul respectiv da.
      6. Planul trebuie sa fie secret si aplicat prin expunerea unor alternative de exemplu, te poti chiar tu implica sa o tii ocupata.
      7. Q&A

  8. Avem scoli de marketing, asta este important. In rest, te descurci singur.

  9. Mai demult era o reclamă cam așa: „Voi știți ce mai face copilului vostru”? Goana părinților după agoniseala rapidă a dus la o ruptură a relației de familie. Copiii au fost lăsați de izbeliște, nesupravegheați aproape de nimeni. Știindu-se vinovați de această neglijență , părinții au căutat de cele mai multe ori să „cumpere „dragostea copiilor lor cu cadouri scumpe sau chiar cu sume consistente de bani, nerealizănd că prezența lui , a părintelui , ar fi mult mai importantă .

    • Asta e!!!!!

    • Daca totul ar fi atat de simplu si s-ar rezolva doar prin prezenta unuia sau a ambilor parinti atunci foarte multi oameni ar proceda in felul asta.Din pacate nu exista garantii,nu exista o metoda despre care sa spui ca va da rezultate garantate intr-o proportie oarecare.Spun asta fara sa pun la indoiala nici o clipa importanta prezentei parintilor in viata copiiilor,dar nu este suficient din pacate.

    • @Jin-Jun
      Perfect de acord. In situatia dependentei de droguri nu poti da vina doar pe atitudinea părintilor. Si societatea are o responsabilitate. Si statul trebuie să se implice mult mai mult. Stiu cazuri in care copii din familii exemplare cad pradă acestor probleme. Societatea inchide ochii desi ar trebui sa cunoască că majoritatea tinerilor au avut experienta cu droguri dar din varii motive nu au devenit dependenti. In orasul meu au sute de cazuri cu tineri care au folosit droguri, dar Politia nu are nici un caz in evidente. Pentru ei problema nu exista. Asa nu se pooate. Drogurile adeseori vin cu firme de curierat.

  10. Asta mai lipsea, comentatorii de pe g4media sunt specialisti si in cresterea copiilor si in dependenta de droguri :))
    Pun pariu ca majoritatea care comentati pe aici aveti copii mari si evident ca nu v-ati confruntat cu aceste probleme pentru ca in anii ’80 sau ’90 sau ’00 nu era deloc usor sa iti procuri droguri sau sa le incerci. Mai si comentati cum totul tine de vai cum iti cresti copilul, normal ca pe vremea lui Ceausescu nu aveati problema drogurilor, desteptilor. Si da, intrebati-va de ce iau, poate pentru ca le e scarba sa traiasca in lumea asta in care traiesc, pe care generatiile voastre le-ati facut-o cadou? Voi cum ati fi daca v-ati trai adolescentea ACUM? Cunosc doua persoane care au folosit droguri, motivele sunt extrem de multe. Nu vorbeste nimeni cu acesti copii, adica voi, generatiile astea specialiste in orice si perfecte, cu skill-uri de comunicare zero si cu greutati majore in a spune copilului ca il iubiti sau in a-i arata afectiune. Voi adultii luati pastile sa va calmati sau beti alcool, iar ei iau droguri, toata lumea sufera in ziua de azi intr-un fel sau altul. Diferenta este ca acum se gasesc droguri pe toate drumurile, desteptilor.

    • Cineva, era alcool, sau alcoolici nu exista pentru dvs? In orice perioada au existat vicii. Poate putina lectura v-ar ajuta, daca refuzati comentariile noastre, care nu se ridica la asteptarile dvs.

  11. Dar nu spuneti nimic si de partea de oferta a drogurilor? De ce politiile de frontiera locala nationala etc, antitero, SRI, SPP, jandarmii nu fac absolut nimic in afara de a incuraja traficul si distributia de droguri luandu-si procentul din tot acest comert? Dar de reintroducerea pedepsei cu moartea pentru traficantii de droguri?

    • Sunteți niște prosti cei care criticați părinții .Prostia cu supravegheatul .cu un adolescent poți să mergi cu el de mana peste tot.cand drogurile sânt la tot pasul și în scoli.Politua nu face nimic ptr că cei care vând au spate și dau spagi.Da pe vremea lui Ceaușescu nu erau droguri e foarte ușor de criticat

  12. Domnule „Cineva”, faptul că acum există droguri pe piață, înseamnă că există o cerere mare, că România a întrat în rândul țărilor consumatoare(nu acolo trebuia să fim, dar în fine..) Educația a scăzut mult în calitate și în cantitate. Sunt părinți care ceartă profesorii că le dă copiilor mult de citit. Da,ce să vezi, la școală se mai și citește. Da, există droguri pe piață, dar există și cărți pe piață…sau nu ați remarcat încă? Stați aproape de copiii voștri , discutați cu ei lucruri serioase, nu este suficient să le repetați că papagalii că-i iubiți, dovediți-le asta zi de zi.

    • Daca ar fi asa de simplu cum spuneți dumneavoastră… Doar citim cărți si bam! nu ne mai drogam, având 15 ani si cu presiunea grupului care ne face „fraier” ca nu incercam, cu probleme acasa si lipsa de comunicare cu părinții, si cine stie ce alte probleme. Mi se pare extrem de simplist sa spuneți ca daca ar citi, copiii de azi nu s-ar mai droga.

    • Dvs puteti apela la prieteni, daca doriti, ei va pot face un rezumat, sa nu va mai pierdeti timpul citind.
      Mult succes!

  13. Ne am scandalizat ca mergeam la munci agricole, acum plâng părinții cu copiii prin spitalele de psihiatrie. Trist!

  14. Cred că e o situație foarte grea, într-adevăr, spitalele românești de psihiatrie nu sunt la standarde moderne și e foarte stresant să ai copilul bolnav dar aveți mare, mare grijă cum îi educați. Mie mi-au spus mereu părinții: „Pentru orice faci, o să fii responsabil și nu te ajutăm. Dacă nu ai grijă cum te porți, n-ai decât să ajungi la dezalcoolizare, la închisoare, pe drumuri, treaba ta, tu suporți consecințele.”
    Gândul de a fi lăsat neajutorat, când aș fi făcut alegeri proaste, m-a speriat atât de tare, încât am evitat tot ce m-ar fi pus în dificultate. Și nici n-am făcut copii, ca să trăiesc liniștit 🙂

    • Pe tine, dar pe 90% din adolescenti o sa ii doara fix in dos de ce zice mama sau tata. Sunt copii, se revolta din orice.
      Sunt curiosi si experiementalisti, asa cum generatiile anterioare nu au putut fi.
      Cereti educatie sexuala, cereti campanii adevarate de constientizare a pericolului utilizarii substantelor daunatoare.
      Dar inainte de toate, hai sa declaram si tutunul si alcoolul dr0guri, ca doar asta sunt. Cum tremura fumatorul dupa tigara, cum ameteste in fiecare dimineata la primu fum. Cum ameteste alcoolicul de la 50 de vodka si asa mai departe.
      Hai sa nu fim ipocriti si sa recunoastem ca statul nu face nimic pentru cetatenii sai, iar cetatenii sunt carpe care isi plang de mila si accepta orice.
      De am fi si noi ca francezii nu stiu cum le-ar mai merge imbuibatilor de sus.

    • @Lols
      Cred ca amesteci lucrurile si vii cu solutii pro.gresiste.

  15. Aduc multi bani drogurile astea.Este trista povestea acestei doamne ,ar trebui ajutata nu hulita.

    • N-o huleste nimeni. Eu sincer nu am nicio solutie la problema dansei. Am scris doar despre preventie, care in cazul drogurilor este cea mai importanta.

    • Nenicilor e o problema … de stat, a Ue problema drogurilor. Ca om al unui anumit sistem, acum la pensie, am incercat sa sugerez solutiuni. Nu e o teorie a conspiratiei. O legislatia laxista cu furnizorii de droguri, o legislatie facuta ori de politicieni prosti , cu lacune, ori gauri premeditate inteligent de anumiti mari profitori. In final multi din soldatii din linia 1 si doi si un sfert a frontului antidrog sunt coruptibili! In jurul scolilor, liceelor din vestul Europei, dar si la noi, misuna nestingheriti dilării de substante interzise. e primul cerc usor de distrus, dar numeni, nimeni Nu vrea. Am propus un mecanism simplu de a strangulare a fluxului drogurilor de mare risc in zonele portuare. Niciun procuror european, nicio europulul sau interpolul nu vrea sa auda..vor ramane multi someri pe linia antidrog si Nu-i aranjeaza. Mai bine captureaza din cand in cand o tona, doua si sunt vedete.. rutele mari? porturile din vest olandeze, belgiene, Marsilia dintotdeauna, mai nou Le Havre din Franta si Hamburg. Spaniolii sunt si ei franjuri, porturile italiene…numai gauri.