G4Media.ro

O mare parte din ghețarul Thwaites – cel mai mare din Antarctica…

Sursa foto: Captură video - YouTube / British Antarctic Survey

O mare parte din ghețarul Thwaites – cel mai mare din Antarctica – ar putea dispărea până în secolul 23, avertizează experții

Experții avertizează că un strat masiv de gheață din Antarctica – de mărimea Marii Britanii – ar putea fi aproape pierdut până în secolul 23, scrie Sky News.

Ghețarul Thwaites este unul dintre cei mai mari din lume. Împreună cu o regiune mai largă – Amundsen Sea Embayment – reprezintă 8% din rata actuală de creștere a nivelului global al mării, de 4,6 mm pe an.

Experții de la International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) spun acum că pierderea de gheață de la ghețar se va accelera în secolul 23 și ar putea duce la o prăbușire generalizată a stratului de gheață din Antarctica de Vest.

Dacă s-ar topi complet, experții au declarat că ghețarul ar ridica nivelul mării cu 3,3 metri.

Conform modelării realizate de Climate Central – un grup independent de oameni de știință – susține că o astfel de creștere a nivelului mării ar pune sub apă mari părți din centrul Londrei, inclusiv Westminster, Battersea și Canary Wharf.

„Thwaites se retrage de peste 80 de ani, accelerând considerabil în ultimii 30 de ani, iar constatările noastre indică faptul că se va retrage și mai mult și mai rapid”, a declarat geofizicianul marin al British Antarctic Survey (BAS), Dr. Rob Larter.

Expertul, de asemenea coordonator științific al ITGC, a adăugat: „Există un consens că retragerea ghețarului Thwaites se va accelera cândva în secolul următor.”

„Cu toate acestea, există, de asemenea, îngrijorarea că procesele suplimentare dezvăluite de studiile recente, care nu sunt încă suficient de bine studiate pentru a fi încorporate în modelele la scară largă, ar putea determina o accelerare mai rapidă a retragerii.”

Ghețarul Thwaites se află pe un pat mult sub nivelul mării, care coboară spre inima Antarcticii de Vest, ceea ce îl face mai vulnerabil la creșterea temperaturii mării.

Are un diametru de aproximativ 120 km, ceea ce îl face cel mai lat din lume, iar în unele locuri are o grosime de peste 2 000 de metri.

Cercetătorii au declarat că au folosit roboți subacvatici, noi tehnici de supraveghere și noi abordări ale modelării fluxului de gheață și a fracturilor pentru a investiga ghețarul.

Deși recunosc că există multe necunoscute cu privire la viitorul ghețarului, rezultatele lor indică faptul că rata pierderii de gheață din ghețarul în retragere va crește ca răspuns la schimbările climatice și oceanice.

Cercetătorii au adăugat că platoul de gheață Thwaites Eastern – care acoperă în prezent aproximativ jumătate din frontul de 120 km al ghețarului – este posibil să se dezintegreze în următorul deceniu.

Anul trecut, un grup de oameni de știință însărcinați de Ministerul britanic de Externe să investigheze schimbările „fără precedent” din Antarctica a avertizat că perturbările nu sunt luate suficient de în serios.

În martie, oamenii de știință au declarat că proiectează o cortină radicală, lungă de 62 de mile, pentru a proteja ghețarul de a fi mușcat de apa caldă de sub el, în timp ce acesta plutește la suprafața mării.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ceva ce nu vom afla niciodată

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.