G4Media.ro

O masă gratuită pentru școlari: ce fac alte țări europene în comparație…

Sursa foto: Pixabay

O masă gratuită pentru școlari: ce fac alte țări europene în comparație cu România, pentru a-și hrăni copiii săraci

Un sfert dintre copiii din UE sunt expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Unele familii au dificultăți în a-și hrăni copiii. România se află pe primul loc în acest clasament: peste 40% dintre copii trăiesc în risc de sărăcie și excludere socială, potrivit Eurostat. Cu toate acestea, după 20 de ani de funcționare, programul Cornul și laptele nu reușește nici astăzi să ofere o gustare tuturor școlarilor din țară. Alte țări din UE, deși au populații mai înstărite, oferă mese gratuite universale în școli, cel puțin pentru anumite vârste. Altele oferă mese mai ales elevilor ale căror familii defavorizate social.

Mulți copii din Europa se întorc la școală săptămâna viitoare, dar unii dintre ei se vor întoarce în sălile de clasă flămânzi. În 2022, un sfert dintre copiii din statele membre ale UE erau expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială. În România, 41,5% dintre copii se află în această situație, potrivit datelor Eurostat din 2022, scrie Euronews.

Mesele școlare gratuite sau subvenționate pot contribui la asigurarea hranei copiilor și le oferă o nutriție adecvată. Dar furnizarea de mese școlare gratuite în UE variază substanțial.

Salariile reale au scăzut în majoritatea țărilor europene, în timp ce inflația a atins cele mai ridicate niveluri din 2022. Salariile minime reale au scăzut, de asemenea, în majoritatea statelor membre ale UE. Gospodăriile cu venituri reduse se luptă în special pentru a face față crizei costului vieții care rezultă.

Deși lansat încă de acum 20 de ani, programul românesc Cornul și laptele își ratează și astăzi obiectivul de a oferi o gustare tuturor școlarilor din țară. Dintr-un cumul de factori, printre care lipsa interesului firmelor de catering, hrana nu ajunge în toate județele sau localitățile din țară. Altfel, programul care ar trebui să hrănească aproape 2 milioane de copii costă statul circa 2 miliarde de euro, scrie Europa Liberă.

Țările europene care se află în aceeași situație ca România sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Grecia, Franța, Croația, Irlanda, Italia, Polonia. Există și țări în Uniunea Europeană care reușesc să ofere copiilor o masă completă, nu doar o gustare.

La Londra se poate

Aproape 300.000 de elevi din clasele primare din Londra vor beneficia de mese școlare gratuite pe tot parcursul anului școlar 2023/24. În anul anterior, 2,16 milioane de elevi aveau dreptul la mese școlare gratuite în Anglia, reprezentând 23,8% din totalul elevilor, în timp ce 1,6 milioane de elevi din învățământul preșcolar erau înregistrați ca beneficiind de mese școlare gratuite în ianuarie 2023.

În Marea Britanie, copiii sunt eligibili pentru mese școlare gratuite dacă locuiesc într-o gospodărie care primește beneficii legate de venit și are un venit anual mai mic decât o anumită sumă. În Anglia, aceasta era de 7.400 de lire sterline (8.650 de euro) după impozitare, fără a include ajutoarele sociale.

Mese gratuite la școală în UE

Potrivit unui articol academic publicat recent, intitulat „Mese gratuite la școală pentru toți copiii săraci din Europa: Un obiectiv important și accesibil?” de Anne-Catherine Guio de la Institutul de Cercetări Socio-Economice din Luxemburg, prioritatea politică acordată furnizării de mese școlare gratuite pentru copiii nevoiași variază semnificativ în UE.

Unele țări acordă în mod clar prioritate unei astfel de furnizări pentru toți sau majoritatea copiilor, în timp ce altele urmăresc să ajungă la copiii aflați în situații vulnerabile sau la unele școli. Există, de asemenea, unele programe pilot în unele țări în care mesele școlare nu sunt furnizate pe scară largă.

Prin „mese complete”, ne referim la prânzurile școlare – ceea ce nu include pachetele de mic dejun, programele școlare de fructe sau lapte sau sandvișurile.

Începând cu 2021, practicile de furnizare pot fi grupate în patru categorii, conform unei cercetări finanțate de Comisia Europeană.

1. Mese gratuite universale (cel puțin la anumite vârste):

Finlanda, Suedia și Estonia sunt cele trei state membre ale UE care oferă mese gratuite universale pentru toate grupele de vârstă.

Letonia și Lituania oferă mese gratuite la unele niveluri de vârstă. Se oferă o masă completă pe zi pentru elevii din clasele I-IV, iar în unele municipalități, pentru elevii mai mari. În 2020, Lituania a început să ofere mese gratuite pentru elevii din învățământul preșcolar și din clasa întâi.

2. Mese gratuite direcționate pe întreg teritoriul țării

Există 10 state membre ale UE care oferă mese gratuite copiilor cu venituri mici și altor grupuri de copii care se pot confrunta cu dezavantaje, cum ar fi copiii din sistemul public de îngrijire și copiii refugiați. Criteriile de eligibilitate în acest grup diferă.

Cipru: Este gratuită în școlile primare de zi întreagă pentru elevii care locuiesc în gospodării care primesc un venit minim brut, copiii solicitanților de azil, copiii migranților neînsoțiți, copiii aflați sub tutela statului și copiii din gospodăriile în care un membru are un handicap grav sau o problemă de sănătate.

Cehia: Este gratuit pentru copiii cu venituri mici cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani (care primesc venitul minim brut) dacă școlile participă la sistemul de finanțare.

Germania: Prânzul este oferit doar în școlile cu program prelungit, în mare parte subvenționat. Acesta poate fi rambursat ca parte a prestațiilor pentru educație și participare ale gospodăriilor cu venituri mici cu copii care beneficiază de venitul de bază pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, de asistență socială, de prestații pentru solicitanții de azil sau de prestații suplimentare pentru copii sau de prestații pentru locuințe.

Ungaria: Este gratuită în școala primară (reducere de 50 % în școala secundară) pentru copiii care primesc prestații obișnuite de protecție a copilului sau care se află în plasament familial.

Luxemburg: Prețul depinde de venitul familiei. Este gratuită pentru copiii care trăiesc într-o gospodărie care primește venitul minim sau pentru copiii identificați de birourile sociale locale ca fiind „în situație de precaritate sau excluziune socială”.

Malta: Este gratuită în școlile de stat doar pentru copiii din familiile cu venituri mici; cei care au un elev/părinte/surioară care suferă de o boală terminală sau de o boală mentală cronică; elevii care se confruntă cu neglijarea din cauza dificultăților familiale, a violenței domestice sau a abuzului de substanțe; și cei care au statut de refugiat sau de solicitant de azil/protecție temporară.

Portugalia: Prețul depinde de venitul familiei. Este gratuit pentru copiii care trăiesc într-o gospodărie cu venituri mici sau cu dizabilități.

Slovacia: Este gratuit pentru copiii care trăiesc într-o gospodărie cu venituri reduse în școlile primare și pentru toți copiii din ultimul an de învățământ preșcolar.

Slovenia: Este gratuită pentru copiii care trăiesc într-o gospodărie cu venituri mici.

Spania: Practicile de furnizare variază între comunitățile autonome și două orașe autonome. Poate fi gratuită pentru copiii care trăiesc într-o gospodărie cu venituri reduse, copiii din centrele de plasament, copiii dintr-o gospodărie care suferă de violență de gen, victimele terorismului, minorii neînsoțiți și cei cu dizabilități.

Regatul Unit: Depinde de venitul gospodăriei.

3. Mese subvenționate și/sau mese gratuite care nu acoperă întreaga țară

Unele țări preferă să vizeze în principal școlile, mai degrabă decât persoanele fizice. Școlile sunt în general selectate în regiunile defavorizate. Există, de asemenea, 10 state membre ale UE care oferă fie mese subvenționate și/sau mese gratuite, dar care nu acoperă întreaga țară. Acestea sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Grecia, Franța, Croația, Irlanda, Italia, Polonia și România.

În Franța, mesele sunt gratuite în aproximativ 50 de municipalități din 35.000. Prețul depinde de venitul gospodăriei în majoritatea orașelor mari. În cadrul planului de acțiune privind sărăcia din 2017, autoritățile locale care oferă o scară progresivă de prețuri cu segmente de preț egale sau mai mici de 1 euro pot beneficia de o contribuție din partea statului.

În Belgia, se desfășoară un proiect pilot în rândul comunității francofone care vizează școlile cele mai defavorizate doar la nivelul preșcolar.

4. Nicio dispoziție

Danemarca și Țările de Jos nu oferă mese gratuite în școli.

În Finlanda, mesele școlare gratuite au început în 1948

Hrănirea elevilor are o istorie îndelungată. Școlile, organizațiile caritabile și guvernele din Europa oferă copiilor mese școlare de peste un secol, sub diverse forme și din diverse motive. În Finlanda, furnizarea de mese școlare gratuite universale pentru toți copiii care frecventează școala a început în 1948.

Au nevoie copiii de mese gratuite la școală?

Există mai multe constatări care arată că unii locuitori ai UE au nevoie de sprijin pentru a se hrăni corespunzător. În 2022, 8,3 % din populația UE nu-și permitea o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile. Această rată era de 19,7% în cazul persoanelor care se aflau în risc de sărăcie.

Mai important, 24,7% dintre copiii din UE erau expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială în 2022. Această rată varia de la 10,3% în Slovenia la 41,5% în România.

Regatul Unit (29,2), Italia (28,5) și Franța (27,4) se numără printre țările în care procentul de copii expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială este mai mare decât media UE. Această rată era de 24% în Germania.

Acest risc a fost mai mic de 14% în Țările de Jos și Danemarca – două țări care nu oferă mese gratuite în școli.

Luni se consumă mai multă mâncare

O altă constatare arată, de asemenea, importanța meselor școlare gratuite. În Finlanda, consumul de alimente în școli în zilele de luni poate fi cu 20% mai mare decât în celelalte zile ale săptămânii. Potrivit raportului lui Anne-Catherine Guio, acest lucru poate indica faptul că, în timpul weekend-ului, copiii din familiile cu venituri mici nu primesc suficientă mâncare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...