G4Media.ro

O mie de saci cu deșeuri strânse de Apele Române împreună cu…

Sursa foto: ANAR

O mie de saci cu deșeuri strânse de Apele Române împreună cu voluntari de pe malurile râului Buzău

Echipele de la Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor şi alţi 130 de voluntari au strâns marţi 1.000 de saci de deşeuri de pe râul Buzău, dintre care 950 de saci conţineau deşeuri din plastic, se menţionează într-un comunicat postat de ANAR pe Facebook.

„Echipele de la Apele Române Buzău-Ialomiţa şi cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor, alături de 130 de voluntari de la mai multe instituţii şi ONG-uri, au strâns, în două ore, 1.000 de saci, echivalentul a 50 de mc de deşeuri. Peste 95% din deşeurile colectate au fost din plastic. Au fost curăţate de peturi malurile din dreptul acumulării Siriu, cele ale râului Buzău, din dreptul localităţilor Nehoiu, Cislău, Pătârlagele, Vipereşti, precum şi zona digului din dreptul râului Buzău, între podul Mărăcineni şi podul CF Vadu Paşii”, se precizează în comunicatul ANAR, preluat de Agerpres.

Acţiunea face parte din proiectul #ProtectStream4Sea, din cadrul programului operaţional comun #BlackSea în care Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa este partener, alături de instituţiile abilitate din Grecia, Moldova, Turcia şi Armenia, notează ANAR.

„Apele Române” atrage atenţia că sticlele de plastic încarcă tot mai mult malurile râurilor şi a lacurilor de acumulare: o parte dintre acestea ajung în ape şi, în timp, îşi pun amprenta asupra vieţii acvatice în ansamblu, iar în perioadele de viituri, ele pot constitui, alături de materialele lemnoase, factor de blocaj al scurgerii apelor, provocând inundaţii cu impact local.

Sursa foto: ANAR

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Bugetarii ar trebui puși la strîns gunoaie. Da, da, ar fi mai spornici: gunoi la gunoi trage…!

  2. Foarte bine, acum pot fi arse impropriu și inhalate corespunzător.

    (O inițiativă bună, totuși)

  3. Felicitări voluntarilor, sunteți extraordinari!

    P.S. Domnul cu tatuaj ar fi potrivit pentru o campanie de informare gen „arunci gunoi aiurea, ți-l aduc eu înapoi”.

  4. Din cate citesc trebuie sa multumim Ministerului Mediului pentru implicare!
    Iar voluntarii si Apele Romane sa pregateasca 5000 de saci pentru urmatoarea actiune ca de marfa se ocupa localnicii si turistii din amonte :))))))

  5. cînd va deveni tot romanul civilizat ? în vest apele sînt amenajate ca sa încînte ochiul numai noi stăm cu fundul la ele si le folosim ca gropi de gunoi

  6. Ceea ce ar fi interesant de știut ar fi suma care se primește și de către cine pentru întreținerea acestor zone de pe lângă apă. Că e usor să iei bani cu sacul de la buget și cu câțiva voluntari și un articol să îi păstrezi pe toți.

  7. Ia mai bine sa faceti niste controale la primariile din localitatile aflate in amonte. Au contracte de preluare a deseurilor de la localnici si mai departe de sortare si depozitare a lor in gropi ecologice conforme? Marea majoritate a primariilor nu se obosesc sa incheie contracte cu localnicii, pe motiv ca af fi cu venituri mici si sa nu piarda electoratul la urmatoarele alegeri. In paralel ingroapa gunoiul colectat fara nici o sortare in gropi ascunse neconforme de prin vaioage si le astupa cu pamant . La urmatoarea ploaie apa transporta in avale gunoaiele si asa ajung in raul Buzau. Orice gospodarie genereaza gunoaie : peturi, resturi menajere, materiale nereciclabile , etc. Daca primaria nu preaia aceste gunoaie , localnicii le ard, sau le arunca prin vaile paraurilor din zona. Unde mai sunt tomberoane colective la colturi de strada, primaria de cele mai multe ori ridicca gunoiul cu masini proprii si mai departe ingroapa ilegal gunoiul ca s anu plateasca taxe la gropile ecologice.