G4Media.ro

O misiune arheologică franco-norvegiană condusă de un român a descoperit vestigii ale…

Sursa: Ministerul Turismului Egipt

O misiune arheologică franco-norvegiană condusă de un român a descoperit vestigii ale unor aşezări creştine din secolul al V-lea în Egipt

O misiune arheologică franco-norvegiană a descoperit vestigii ale unor clădiri creştine din antichitatea târzie în Deşertul de Vest din Egipt, mărturie a unei vieţi monahale în regiune în secolul al V-lea, a anunţat sâmbătă ministerul egiptean al Antichităţilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Misiunea franco-norvegiană a descoperit în timpul celei de-a treia campanii de săpături în situl Tell Ganoub Kasr al-Agouz, în oaza al-Bahariya, mai multe clădiri construite în bazalt, sculptate în piatră şi cărămidă”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Acestea din urmă corespund „celor şase sectoare care adăpostesc rămăşiţele a trei biserici, chilii de călugări”, ale căror „ziduri poartă desene şi simboluri cu conotaţii copte”, a precizat responsabilul pentru antichităţi islamice, copte şi evreieşti, Oussama Talaat, citat în comunicat.

Sursa: mf.no

Şeful misiunii, Victor Ghica, profesor la MF Norwegian School of Theology, Religion and Society din Oslo, a adăugat că în 2020 au fost descoperite „19 clădiri şi o biserică sculptată în piatră”. Biserica avea „pe pereţi inscripţii religioase” şi biblice „în greacă”, ce indicau „natura monahală a vieţii în regiune” şi „prezenţa călugărilor în secolul al V-lea (e.n.)”, a precizat specialistul care, potrivit profilului său de pe site-ul facultăţii, a absolvit studiile universitare la Universitatea din Bucureşti.

Izolat în deşert, în sud-vestul Egiptului, departe de aşezările cunoscute din epoca romană, situl frecventat de asceţi creştini a fost ocupat din secolul al IV-lea până în secolul al VIII-lea şi a cunoscut probabil cea mai intensă activitate în jurul secolelor al V-lea şi al VI-lea, conform site-ului Institutului francez de arheologie orientală din Cairo, responsabil de misiune.

Cairo a anunţat în ultimele luni descoperiri arheologice majore şi speră că acestea vor contribui la relansarea turismului, un sector-cheie în Egipt, afectat de pandemia de coronavirus, notează AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. franco-norvegiano-romana?

  2. Sunt bucuros ca exista romani de genul lui Victor Ghica. Avem nevoie de mai multi specialiști in toate domeniile. Singura responsabilitate a statului roman este sa le creeze cadru sa se poată intoarce si sa ne foloseasca tot ce au invatat, pentru ca procesul de schimb de experienta sa ne fie util.

  3. Mare este Domnul Savaot!
    Egiptul este patria mamă a monahismului creștin!

  4. Așa este!
    În Egipt au fost primii monahi!
    Slavă lui Dumnezeu!