O mutare politică riscantă
Cu sesizarea penală făcută de Ludovic Orban împotriva premierului Dăncilă, se deschide teoretic jocul pentru Klaus Iohannis în raport cu Guvernul și PSD, dar acțiunea liberalilor riscă să facă mai mult rău decât bine pe termen lung. Dacă procurorii DIICOT încep urmărirea penală pe oricare din cele patru capete de acuzare, Klaus Iohannis o poate suspenda pe Dăncilă. G4Media.ro vă propune o analiză la rece a efectelor unui astfel de demers.
- Președintele Klaus Iohannis scoate, în sfârșit, din circuit un premier catastrofal și un guvern incompetent, după ce i-a cerut Vioricăi Dăncilă fără succes demisia de două ori. Șeful statului își reface cu această ocazie autoritatea intrată în declin după scandalul mutării ambasadei României la Ierusalim.
- România scapă de o guvernare abuzivă, care a pus în pericol parteneriate strategice, a făcut o obsesie din neutralizarea justiției și a bulversat mediul economic.
- Liviu Dragnea riscă să piardă partidul dacă pierde controlul asupra guvernării. Greu de crezut că președintele va desemna un al patrulea premier propus de liderul PSD după eșecurile Grindeanu, Tudose și Dăncilă.
- Efectele cu potențial pozitiv se opresc aici. Urmeză un val de potențiale efecte letale pe termen lung.
Sub amenințarea că pierd puterea, Dragnea și Tăriceanu vor lua în calcul inclusiv suspendarea președintelui. Criza politică riscă să izbucnească violent, chiar mai dur decât în 2012, având în vedere că anul viitor vom avea două șiruri de alegeri, plus preşedinţia rotativă a UE. - Dacă președintele Klaus Iohannis va desemna un premier, altul decât cel propus de Dragnea și Tăriceanu, va prelua întreaga responsabilitate a guvernării. Va deconta, prin urmare, toate deciziile greșite luate de guvernele anterioare și va achita nota de plată în plină campanie electorală. Se repetă practic scenariul din 2015, când a oferit PSD ocazia să atace alegerile parlamentare din opoziție, instalând guvernul Cioloș în locul lui Ponta.
- Klaus Iohannis ar putea evita asumarea guvernării numai dacă ține PSD și ALDE la guvernare, dar pentru asta va trebui să accepte un premier propus de Dragnea și Tăriceanu. Prin urmare, riscă să intre într-un cerc vicios din care nu va putea ieși prea ușor.
- Cel mai mult va avea de suferit imaginea justiției în ansamblu. Încă o dată procurorii vor fi acuzați că au răspuns unei comenzi politice, din moment ce sesizarea este făcută de unul din liderii opoziției, pentru a dărâma un guvern instalat legitim în urma alegerilor din 2016.
- Având în vedere faptele reclamate (înaltă trădare, uzurparea funcției, divulgare de informații nepublice, transmitere de secrete), procurorii vor fi cu atât mai rezervați cu cât sesizarea vine de la un personaj politic. La fel s-au comportat în 2006, când procurorii n-au dat curs sesizării penale făcute la vremea respectivă de consilierul prezidențial Adriana Săftoiu împotriva fostului ministru al apărării, Teodor Athanasiu.
- În plan extern, imaginea României se face țăndări. Ar fi o premieră în UE ca un premier să fie demis sub acuzația de înaltă trădare, cu implicații mari în plan diplomatic pe termen lung.
- Până una, alta, nu există dovezi că președintele Klaus Iohannis are vreo legătură cu plângerea penală depusă de liderul PNL. Doar liderul PSD, Liviu Dragnea, îl acuză că acțiunea a fost gândită la Cotroceni. Cu toate acestea, este greu de crezut că liderul PNL s-a lansat într-o acțiune politică cu implicații atât de mari fără să aibă minime consultări cu șeful statului.
- Acuzația de tentativă de lovitură de stat lansată de Liviu Dragnea a devenit, însă, ridicolă. De fiecare dată când liderul PSD își vede poziția periclitată, mai invocă o lovitură de stat. Este a treia oară când enunță în spațiul public acest scenariu apocaliptic, proiectând în plan extern imaginea unei țări bananiere în care loviturile de stat sunt la ordinea zilei.
- Oricât de mari ar fi resentimentele față de acțiunile cuplului Dăncilă-Dragnea pe tema mutării ambasadei sau din cauza comportamentului politic inadmisibil față de președintele Klaus Iohannis, efectele unei sesizări penale cu implicații majore trebuie evaluate la rece, fără patimă.
- Există și varianta mai simplă ca PNL, fără vreo legătură cu președintele Iohannis, într-o acțiune pe cont propriu, să se folosească de această sesizare pentru a induce panică în PSD înaintea depunerii moțiunii de cenzură și pentru a negocia, în consecință, mai ușor eventuale voturi în susținerea ei. Chiar și așa, demersul este la limita jocului politic acceptabil într-o democrație.
- Înainte de a spune că trebuie făcut totul pentru a înlătura un Guvern de rea-credință, gândiți-vă până unde pot fi împinse limitele și dacă, odată trecut un prag, el nu va fi utilizat la o adică și de ceilalți.
- Dacă au contat că Dăncilă va demisiona de frică și că va ceda în fața acestor presiuni, au calculat greșit. Dragnea e prea versat să nu înțeleagă exact miza jocului.
În concluzie, sesizarea liderului PNL pare mai degrabă o simplă răzbunare politică, pusă în mișcare la capătul unui șir de umilințe publice încasate de șeful statului. Procurorii DIICOT sunt puși într-o situație imposibilă, dat fiind că se pregătește schimbarea șefului lor. Procurorul general i-a prelungit cu încă șase luni mandatului actualului șef, Daniel Horodniceanu.
Dacă vor începe urmărirea penală, PSD va spune că a executat o comanda politică în semn de recunoștință că a fost păstrat în funcție încă șase luni. Și fără acuzația lor, demersul suferă din start din cauza politizării lui.
Dacă vor închide dosarul, publicul exasperat de gafele, incompetența și comportamentul abuziv al majorității PSD – ALDE va spune că procurorii s-au predat deja puterii. Prin urmare, cam orice vor face ies prost, iar Klaus Iohannis va fi răcorit după ce Dragnea și Tăriceanu l-au călcat în picioare, dar cu costuri mari și fără perspectiva de a obține un câștig politic real din ripostă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
43 comentarii