O navă ce transporta gaz rusesc a fost deviată după ce angajații portului Kent au refuzat să-l descarce
O navă ce transporta gaz rusesc a fost deviată, după ce angajații portului Kent, din estuarul Tamisei, au refuzat să-l descarce la primele ore ale dimineții de vineri, relatează The Guardian.
Boris Vilkitskiy era în drum spre Isle of Grain cu un transport de gaz natural lichefiat (GNL) pentru Centrica, proprietarul British Gas.
Însă, după ce angajații portului reprezentați de sindicatul Unison au avertizat că se vor răzvrăti împotriva oricărei instrucțiuni de a aduce gazul rusesc la țărm, nava a fost deviată.
Navele care transportă petrol și gaze încă sosesc sau se îndreaptă către porturi din întregul Regat Unit, inclusiv portul Foyle din Derry și Liverpool. Dar National Grid, care operează terminalul de GNL din Isle of Grain, a confirmat pentru The Guardian că acum nu se mai aștepta la nicio livrare de gaz rusesc.
„Acest lucru va veni ca o ușurare pentru lucrătorii terminalului de cereale”, a spus Matt Lay, ofițerul național pentru energie al Unison. „Dar, deși se pare că intervenția sindicatului a avut succes în devierea acestei nave, rămâne o problemă mai fundamentală”, adaugă el.
El a subliniat că navele care transportă petrol și gaze rusești încă pot acosta în porturile britanice, deoarece interdicția Ministerului britanic al Transporturilor nu acoperă originea încărcăturii navelor, în ciuda faptului că ministrul transporturilor, Grant Shapps, a declarat la începutul acestei săptămâni că măsura s-a extins la „toate navele cu orice legătură rusă”.
„Guvernul trebuie să acționeze imediat pentru a închide această breșă și pentru a opri mărfurile rusești să sosească în continuare în Marea Britanie sub acoperirea unei alte țări”, a spus Lay.
În timp ce Boris Vilkitskiy nu va mai andoca la Isle of Grain, o navă numită Pluto a fost ancorată la portul Foyle joi, în timp ce vasul Seacod, care aducea petrol de la terminalul Primorsk, care reprezintă 30% din exporturile rusești de petrol, a fost ancorat în largul portului din Liverpool.
Marea Britanie ar putea cheltui în medie peste 6 milioane de lire sterline pe zi pe gazul rusesc în acest an, potrivit analiștilor de la Unitatea de Informații privind Energia și Clima (ECIU).
Ei au estimat că întreaga cheltuială va ajunge la 2,3 miliarde de lire sterline în acest an, dacă importurile vor continua la ritmul observat în 2021.
„Deși nu la același nivel cu alte țări europene, Marea Britanie a cheltuit miliarde de lire sterline pe gazul rusesc, care ar putea fi acum folosit pentru a finanța războiul lui Putin în Ucraina”, a spus dr. Simon Cran-McGreehin, șeful de analiză al ECIU.
În timp ce Regatul Unit nu mai este membru al UE, prețurile din Marea Britanie depind în mare măsură de piața europeană.
Sursa foto: Unsplash / william william
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.