G4Media.ro

O navă comandată de un român a reuşit salvarea a zece naufragiaţi…

O navă comandată de un român a reuşit salvarea a zece naufragiaţi după ce ambarcaţiunea acestora a fost lovită de ciclonul Krovanh

O navă comandantă de un român, care se afla în marş din Singapore spre China, a reuşit salvarea a zece naufragiaţi care îşi abandonaseră ambarcaţiunea după ce aceasta a fost lovită de ciclonul Krovanh. Operaţiunea de preluare a navigatorilor s-a desfăşurat cu greutate din cauza vântului şi a mării agitate. Comandantul român reuşise să se salveze în urmă cu 31 de ani, pe când era tânăr ofiţer, după ce nava Topoloveni pe care se afla s-a scufundat în largul Golfului Muros, relatează News.ro.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a transmis vineri seara, că nava JPO Pisces sub pavilion Liberia sub comanda românului Constantin Dinu, se afla în marş din Singapore spre China, când a fost contactată pe data de 22 decembrie, prin Avertismentul de Navigaţie 447 primit prin Navtex de la Hainan MSA China (Centru de Coordonare căutare şi salvare pe mare) pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare a echipajului navei Dong Yang, care a abandonat nava lovită de ciclonul Krovanh.

Echipajul format din opt filipinezi şi doi chinezi au reuşit să se urce într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar au rămas fără comunicare.

În urma apelului, pe lângă nava JPO Pisces au mai fost îndreptate către această operaţiune şi alte două nave, Nordic Bulker şi Al Samrya.

„După aproximativ 12 ore de căutare, nava comandată de românul Constantin Dinu a reuşit găsirea plutei de salvare cu cei zece naufragiaţi care erau epuizaţi, cu semne vizibile de slăbiciune. Operaţiunea de preluare a celor zece navigatori care abandonaseră nava Dong Yang s-a desfăşurat cu greutate din cauza vântului puternic şi mării agitate (în zonă, ciclonul Krovanh era în plină manifestare). Cu multă responsabilitate şi pregătire, echipajul navei JPO Pisces a reuşit să îi îmbarce pe toţi cei zece navigatori în siguranţă şi să le dea ajutorul şi monitorizarea necesare în astfel de cazuri. Nava s-a îndreptat către portul Yantian (China) pentru descărcare şi debarcarea celor salvaţi”, se arată în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Sursa citată menţionează că în urmă cu 31 de ani Constantin Dinu, pe când era tânăr ofiţer, a reuşit să se salveze după ce nava pe care se afla s-a scufundat în urma unei furtuni.

„Acum 31 de ani, pe data de 24 decembrie 1989 comandantul Constantin Dinu, pe atunci tânăr ofiţer, se afla pe nava Topoloveni care, lovită de furtună, s-a scufundat în largul Golfului Muros din apropierea capului Finisterre (Spania) cu 28 de navigatori români la bord. 14 dintre ei s-au salvat, 13 fiind daţi dispăruţi şi unul fiind găsit înecat. Constantin Dinu a fost printre cei norocoşi care au supravieţuit acestui tragic accident. Întâmplător sau nu, în jurul aceleiaşi date, dar cu 31 de ani mai târziu, acelaşi Constantin Dinu, de data aceasta comandantul navei, a participat la salvarea a zece navigatori din ghearele morţi”, a mai transmis Sindicatul Liber al Navigatorilor.

La bordul navei JPO Pisces se mai află un român, ofiţerul mecanic Gheorghe Marius Andrei.

Sursa: News.ro

Foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Bravo, române! Ne mândrim cu oameni ca tine.

  2. Costele vine vremea sa dam inapoi ceea ce am primit candva.
    Ma bucur sa aud ca navigi din nou.
    Pentru baietii care comenteaza. Nu stiti ce trauma este sa pierzi chiar si un om pe mare. Esti marcat pentru totdeauna, este o durere pe care o duci cu tine in mormant.
    Mereu iti pui intrebarea de ce nu ai avut capacitatea sa poti sa-ti aduci acasa toti copii. Indiferent cat erau de derbedei si de golani erau copii tai.
    Acolo nu esti director de gradinita la grupa mare de ingerasi. Acolo ai de-a face cu cei mai mari derbedei, unsi cu toate alifiile.

  3. Poate ca s-a sfiit de colegi, nici nu-i baga in seama daca era tot echipajul romanesc.

    • Dar de unde stii tu, mah ?
      Habar n-ai de legile maritime internationale si dai din gura pe aici.

    • Esti un mare dobitoc. E prima oara cand ma exprim asa pe web. Mi-e jena dar nu-mi gasesc cuvintele.
      Habar n-ai despre ce vorbesti dar e clar ca esti un animal. Salvarea vietii pe mare este o lege mai presus decat poti tu sa intelegi.

    • Hai sa fim seriosi, fie pe mare, fie pe uscat, romanul e tot drac.

    • Te iert ca nu stii despre ce vorbesti dar daca nu stii, de ce vorbesti?
      Pe mare, cu exceptia unor ticalosi, se foloseste alt termen de referinta. Ai putea sa fii tu in locul aluia aflat in „distres” … careva lasat in largul marii, nu-i totuna cu unul cazut intr-o prapastie pe care poti sa te faci ca nu-l auzi ca urla de durere; e chestiune de ore – poate – sa-l auda altcineva… da-l dracu de cocalar ce-a cautat pe munte in slapi?
      Pe mare, ar putea sa treaca zile sau saptamani (pacific) pana sa mai fie cineva in pozitie.
      Si primul impuls este sa te gandesti ca ai putea fi tu maine in situatia de a cere ajutor. Nu e neaparat eroism -asta e pentru presa. E lege.
      O lege pe care poti sa o simti chiar si daca nu o stii.
      Dar sa stai la tastatura si sa arunci cu rahat … imagineaza-ti macar un pic ce inseamna sa ai pamantul la 2km distanta pe verticala sau la cateva mii de km pe orizontala. Salvatorii isi pot imagina si trag de carma in directia semnalulzi

  4. Din Tulcea e romanul, in caz ca ati uitat de acel oras. Vechile partide nu uita niciodata, mai precis la 4 ani isi aduc aminte …