G4Media.ro

O navă grecească a fost lovită de o rachetă trasă de rebelii…

Photo by MOHAMMED HUWAIS / AFP

O navă grecească a fost lovită de o rachetă trasă de rebelii houthi, în Marea Roşie / 24 de persoane se aflau la bord, nu există informaţii că ar exista victime

O navă grecească de transport, care naviga din Vietnam spre Israel, în Marea Roşie, a fost lovită, marţi, de rebelii houthi din Yemen. Primele informaţii arată că ar fi suferit doar avarii minore şi că nu există răniţi, transmite BBC, citată de News.ro.

Incidentul are loc în timp ce armata americană a anunţat că a confiscat arme furnizate de Iran şi destinate Houthis în timpul unei operaţiuni desfăşurate săptămâna trecută. Între timp, SUA au lovit mai multe ţinte în zonele controlate de Houthi în Yemen.

Patru rachete balistice anti-navă care erau gata să fie lansate au fost distruse, a declarat un oficial pentru CBS, partenerul american al BBC.

SUA şi Marea Britanie au lansat un val de lovituri aeriene împotriva a zeci de ţinte houthi, la 11 ianuarie, în urma unor atacuri ale grupului asupra unor nave din Marea Roşie.

Houthii au început să atace navele comerciale în noiembrie, spunând că răspund la operaţiunea militară a Israelului din Gaza.

Marţi, purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yahya Sarea, a declarat că nava Zografia a fost ţinta unor rachete navale, ceea ce a dus la o „lovitură directă”.

Nava, deţinută de greci şi înregistrată în Malta, era goală şi avea la bord 24 de membri ai echipajului. Nu există rapoarte privind răniţi.

Houthis spun că atacă navele care sunt deţinute sau operate de Israel sau care se îndreaptă spre porturi israeliene. Cu toate acestea, multe dintre navele vizate nu au nicio legătură cu Israelul.

Duminică, SUA au declarat că au doborât o rachetă trasă spre una dintre navele lor de război dintr-o zonă houthi din Yemen. O zi mai târziu, grupul a declarat că a efectuat un atac cu rachete balistice asupra unei nave de marfă aparţinând SUA în Golful Aden.

Marea Roşie leagă Oceanul Indian de Marea Mediterană prin Canalul Suez, dar mai multe linii maritime au anunţat că acum se vor abate pe la Capul Bunei Speranţe pentru a ajunge în Europa.

Marţi, gigantul petrolier britanic Shell a devenit ultimul care şi-a suspendat pe termen nelimitat toate transporturile prin Marea Roşie, potrivit Wall Street Journal.

SUA au declarat marţi că au confiscat arme iraniene avansate care erau transportate către Houthis. Operaţiunea a avut loc în urmă cu cinci zile. Materialul găsit la bordul unui velier includea componente pentru rachete balistice şi de croazieră, printre care focoase şi sisteme de ghidare. De asemenea, au fost confiscate piese pentru echipamente de apărare aeriană.

Armata americană a declarat că analiza iniţială a indicat că Houthis au folosit aceleaşi tipuri de arme în atacurile împotriva navelor comerciale din Marea Roşie.

„Aceasta este prima captură de arme convenţionale avansate (ACW) letale, furnizate de Iran către Houthis de la începutul atacurilor Houthi împotriva navelor comerciale în noiembrie”, a declarat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat.

De asemenea, Comandamentul Central a precizat că se continuă căutarea a doi membri Navy Seals care au căzut peste bord în timpul operaţiunii.

Iranul a negat că se află în spatele capabilităţii Houthi în materie de rachete.

SUA afirmă că încearcă să reducă tensiunea în Orientul Mijlociu, în ciuda atacurilor militare americane repetate asupra ţintelor houthi din Yemen.

„Nu căutăm un conflict regional, nici pe departe. Printr-o combinaţie de descurajare constantă şi diplomaţie fermă, căutăm să oprim răspândirea conflictului şi să creăm condiţiile pentru dezescaladare”, a declarat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

El a adăugat însă că mult va depinde de Iran şi de sprijinul acestuia pentru militanţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...