O navă spațială chineză a andocat cu succes la stația spațială Tiangong (China Nouă)
O navă spațială chineză a „andocat cu succes” vineri la stația spațială Tiangong, a anunțat presa de stat chineză, în cadrul unui program care vizează trimiterea de astronauți pe Lună până în 2030.
Cei trei astronauți din misiunea Shenzhou-18 au decolat la bordul unei nave spațiale pe o rachetă purtătoare Long March-2F de la centrul de lansare a sateliților Jiuquan, în nord-vestul Chinei, la ora locală 20:59 (12:59 GMT), potrivit boursorama.com.
Spectatorii au aplaudat în timp ce racheta a decolat pe cerul nopții, potrivit unui jurnalist AFP aflat la fața locului.
Congratulations to #Shenzhou18 on the remarkable liftoff! Wish the crew a successful mission aboard the #Tiangong space station. pic.twitter.com/vsyPMuONcZ
— Zhang Meifang (@CGMeifangZhang) April 26, 2024
Lansarea a fost considerată „un succes deplin”, a relatat agenția de stat China Nouă.
La începutul zilei de vineri, China News a anunțat că nava spațială a „andocat cu succes” la stația spațială, citând Agenția chineză pentru zboruri spațiale cu echipaj uman (CMSA).
Echipajul se află sub comanda lui Ye Guangfu, un pilot de vânătoare și astronaut care a mai fost la bordul navei spațiale Shenzhou-13 în 2021. Ceilalți doi astronauți, Li Cong și Li Guangsu, se află la prima lor călătorie în spațiu.
Aceștia ar trebui să rămână în stația Tiangong („Palatul Celest”) timp de șase luni, efectuând experimente în „domeniile fizicii fundamentale a microgravitației, științei materialelor spațiale, științelor vieții spațiale, medicinei spațiale și tehnologiei spațiale”, a precizat CMSA.
Acvariu spațial
Ei vor încerca, de asemenea, să creeze un acvariu la bord și să crească pești în microgravitație, potrivit agenției China Nouă.
„Nu numai că taikonauții vor găsi plăcere în acest +acvariu spațial+, dar ar putea deschide calea pentru ca omologii lor din viitor să beneficieze de pești hrănitori din propriile ferme de pe orbită”, a relatat China Nouă.
Tiangong este proiectul emblematic al programului spațial chinezesc, care a trimis rovere robotizate pe Marte și pe Lună și a permis Chinei să devină a treia țară care a plasat oameni pe orbită.
Tiangong, care a fost finalizat în 2022, ar trebui să rămână pe orbita joasă a Pământului, între 400 și 450 de kilometri deasupra planetei, timp de cel puțin 10 ani. Echipe de trei astronauți vor asigura rotația personalului.
Noul echipaj îl va înlocui pe cel al misiunii Shenzhou-17, care a fost trimis pe stație în luna octombrie.
Președintele Xi Jinping a accelerat „visul spațial” al Chinei. Cea de-a doua economie a lumii a investit miliarde de dolari în programul său militar spațial, în încercarea de a recupera decalajul față de Statele Unite și Rusia.
Beijingul urmărește să trimită un echipaj chinez pe Lună până în 2030 și intenționează să construiască o bază pe suprafața lunară.
China a fost exclusă de pe Stația Spațială Internațională din 2011, când Statele Unite au interzis NASA să lucreze cu Beijingul. China și-a dezvoltat atunci propriul proiect de stație spațială.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank