O neobișnuită poveste de dragoste în vremea coronavirusului. ”Cel mai rău lucru este că nu ne putem îmbrățișa”
Punctul de trecerea a frontierei Mollehusvej. Ea vine dinspre partea Daneză, cu un Toyota Yaris. El vine cu o bicicletă electrică dinspre partea germană. Ea aduce cafeaua și măsuța, el scaunele și schnapps-ul.
Se așază fiecare de cealaltă partea a graniței la distanță unul de celălalt.
Așa reușesc doi octogenari să-și țină în viață povestea de dragostea, în ciuda închiderii graniței care îi desparte, el locuind în nordul Germaniei, iar ea în sudul Danemarcei, scrie The New York Times într-un reportaj despre viața neobișnuitului cuplu.
În fiecare zi, după ce poliția a închis granița între cele două țări pentru a opri răspândirea virusului, Karsten Tüchsen Hansen, un fost fermier în vârstă de 89 de ani, și Inga Rasmussen, în vârstă de 85 de ani, s-au întâlnit la punctul de trecere a frontierei Mollehusvej pentru a discuta, vorbi și bea ceva în timp ce mențin o minimă distanță socială.
”Suntem aici datorită iubirii”, spune domnul Tüchsen Hansen, pe care l-am vizitat săptămâna trecută. ”Dragostea este cel mai bun lucru din lume”.
Își toarnă apoi un pahar de schnapps.
Neobișnuita poveste de dragoste a început în Danemarca în urmă cu două veri, într-un mod foarte puțin sentimental.
Domnul Tüchsen Hansen, cu un buchet mare de flori în brațe, era în drum spre o altă văduvă danzeză, pe care o cunoștea de decenii. Dar înainte de a ajunge la casa ei, a întâlnit-o pe doamna Rasmussen la un magazin de capșuni.
Atunci a decis să renunțe la vizită. Domnul Tüchsen Hansen i-a oferit florile doamnei Rasmussen. A invitat-o la cină în Germania, iar apoi relația dintre ei a devenit mai apropiată, spre suprinderea celor trei fiice ale doamnei Rasmussen.
”Să nu vă măritați niciodată cu german”, le spunea deseori doamna Rasmussen când erau adolescente.
”Acum ele mă întreabă: Mamă, ce faci?”, spune doamna Rasmussen.
Apropierea celor doi a fost o surpriză, date fiind circumstanțele. Amândoi au rămas văduvi în ultimii ani, după mai bine de șase decenii de căsătorie. Și unul și celălalt au crezut că zilele de stat împreună cu cineva au luat sfârșit.
”Nu am crezut că acest lucru se va întâmpla”, spune doamna Rasmussen.
Dar contrar tuturor așteptărilor, doamna Rasmussen a început să-l viziteze pe domnul Tüchsen Hansen în fiecare zi, grație liberei circulații între state ca Danemarca și Germania, ambele membre UE.
Cuplul obișnuia să gătescă și să ia masa împreună, vorbind într-un amestec de germană și daneză. Doamna Rasmussen obișnuia să rămână peste noapte, înainte de a reveni acasă în Danemarca pentru câteva ore.
Această rutină fericită a fost întreruptă brusc pe data de 13 Martie, când guvernul danez a anunțat că va închide frontierele a doua zi pentru toată lumea. De teamă să nu rămână blocată departe de casă, doamna Rasmussen s-a grăbit înapoi acasă în Danemarca, la 15 minunte distanță cu mașina.
Niciunul nu a știut când îl va putea ține pe celălalt de mână. Dar au pus la cale un plan.
Într-un loc liniștit între cele două locuințe, la câteva sute de metri de locul de naștere al domnului Tüchsen Hansen, poliția a blocat drumul cu bariere de plastic. Locul se află cam la jumătatea drumului dintre cele două case, așa că doamna Rasmussen și domnul Tüchsen Hansen s-au întâlnit la picnic în fiecare zi după anunțarea restricțiilor, de obicei la ora 15.00 după amiaza.
Respectă sfaturile medicilor și încearcă să evite orice contact fizic. ”Cel mai rău lucru este că nu ne putem îmbrățișa”, spune domnul Tüchsen Hansen.”Nu ne putem săruta, nu putem face dragoste”.
Dar au găsit alte moduri de a-și arăta afecțiunea.
În fiecare zi, domnul Tüchsen Hansen îi aduce doamnei Rasmussen un cadou. Ultima dată a fost o sticlă de merlot (deși doamna Rasmussen bea doar cafea până când va parca în siguranță acasă).
În schimb, doamna Rasmussen vine cu biscuiți, prajituri, iar uneori chiar mâncare gătită. ”Dacă există respect și toleranță, atunci sexul nu este chiar așa important”, spune Tüchsen Hansen.
Poliția daneză i-a amenințat cu amenzi dacă vor trece de frontieră, susține Tüchsen Hansen.
Dar în prezenta jurnaliștilor, Tüchsen Hansen depășește bariera de plastic și arată către o veche bornă care marca frontiera ascunsă în tufișuri.
A fost alt moment amar.
La începutul secolului trecut, granița dintre cele două țări era mult mai la nord. Cetățenii au stabilit însă în cadrul unui referendum ținut în data de 14 martie 1920 ca o parte din nordul Germaniei să se unească cu Danemarca. Decizia a schimbat frontiera de sud.
În 2001, granița a dispărut din nou, dat fiind că Danemarca a intrat în zona Schengen. Dar în data de 14 Martie, exact la 100 de ani de la plebiscit, barierele s-au ridicat din nou la graniță.
Sursa: The New York Times/ Traducerea și adaptarea: G4Media.ro
Sursa Foto: nordschleswiger.dk
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank