G4Media.ro

O norvegiancă și partenerul ei de alpinism din Nepal au doborât recordul…

Sursa foto: Twitter Kristin Harila

O norvegiancă și partenerul ei de alpinism din Nepal au doborât recordul de escaladare a celor mai înalte 14 vârfuri din lume / Au realizat această performanță în 92 de zile

După ce au escaladat Everestul și alte 12 „super vârfuri”, toate mai înalte de 8.000 de metri, începând cu 26 aprilie, Kristin Harila și Tenjin „Lama” Sherpa au ajuns joi dimineața pe vârful K2 pentru a finaliza performanța, telatează The Times.

Super vârfurile, situate în Nepal, Pakistan și China, îi obsedează pe alpiniști de zeci de ani. Se crede că doar aproximativ 40 de persoane au escaladat toate cele 14 – și doar câteva dintre acestea au fost femei.

Ținta lui Harila a fost să bată recordul existent de șase luni și șase zile realizat de alpinistul britanic de origine nepaleză Nirmal Purja în 2019, finalizând provocarea în patru luni.

Ascensiunea cuplului pe K2 din Pakistan, al doilea cel mai înalt munte din lume – 8.611 metri – și cunoscut sub numele de Muntele Sălbatic pentru dificultatea sa, a avut loc la doar trei luni și o zi după ce primul dintre vârfuri, Shishapangma din China, a fost cucerit pe 26 aprilie.

„Kristin a spus că a fost o ascensiune foarte grea din cauza cantității de zăpadă. Ea este recunoscătoare și extrem de fericită să împartă recordul cu Lama”, a declarat pentru AFP Rigmor Berthier, un purtător de cuvânt al alpinistei, după ascensiunea pe K2.

Recordul reflectă „determinarea lor de nezdruncinat, munca în echipă și tenacitatea lor pură de-a lungul acestui efort monumental”, se arată într-un comunicat al echipei lui Harila.

Finanțarea proiectului nu a fost ușoară. Harila, originară din Vadso, un oraș de joasă altitudine de la Marea Barents, a declarat jurnaliștilor că, în calitate de femeie, a avut dificultăți în a găsi sponsori. A fost nevoită să își vândă apartamentul din Norvegia pentru a plăti misiunea.

Făcând o cronică a eforturilor sale pe rețelele de socializare, ea a postat un videoclip cu ea și Lama în vârful Everest la primele ore ale zilei de 23 mai, cu ghețari pe pleoape.

Harila este cunoscută pentru faptul că doboară recorduri. În 2021, ea a stabilit un record mondial, devenind cea mai rapidă femeie care a escaladat Muntele Everest și Lhotse, al patrulea cel mai înalt munte, în mai puțin de 12 ore.

Încercarea ei anterioară de a doborî recordul pentru cele 14 vârfuri a eșuat. Ea a escaladat 12 vârfuri din Nepal și Pakistan în 149 de zile, împreună cu tovarășii ei de ascensiune Dawa Ongju Sherpa și Pasdawa Sherpa. Însă nu a reușit să obțină o viză pentru China, deoarece țara încă nu se deschisese după pandemie. Misiunea ei a fost întreruptă brusc.

Reîncepând proiectul din nou în acest an, ea a trebuit să repete din nou escaladarea celor 12 vârfuri pe care le-a escaladat anul trecut.

De data aceasta, ea a angajat compania de expediții Seven Summit Treks din Nepal, care organizase misiunea lui Purja, iar aceasta s-a asociat cu Lama, care este sherpa de la vârsta de 16 ani. Au folosit oxigen și elicoptere în cadrul misiunii.

Pe lângă faptul că este mult mai dificil de escaladat din punct de vedere tehnic decât Everestul, K2 este cunoscut pentru vremea capricioasă și a fost escaladat doar de 425 de persoane din 1954, dintre care aproximativ 20 de femei.

Tatăl lui Harila, John Petter Harila, s-a declarat încântat de reușita ei și a numit-o o sursă de inspirație pentru alți alpiniști.

„Sunt atât mândru, cât și emoționat. Dar sunt, de asemenea, îngrijorat pentru ea și voi fi foarte fericit după ce va coborî și se va întoarce acasă. Nu cred că aceia dintre noi, din afara comunității de alpiniști, înțeleg pe deplin amploarea a ceea ce a realizat ea”, a spus el.

Unii alpiniști nepalezi au pus la îndoială metodele folosite de cei doi. Mingma Gyalje Sherpa, un alpinist cunoscut sub numele de „Mingma G”, a declarat că utilizarea elicopterelor pentru a lăsa frânghia, echipamentul și șerpaș în tabăra 2, care este mult mai sus decât tabăra de bază, oferă alpiniștilor un avans masiv și nu este o practică bună. În mod normal, șerpașii încep să fixeze frânghia – sau să „deschidă traseul” – din tabăra de bază până în vârf, ceea ce necesită timp. „A face acest lucru din tabăra 2 introduce o scurtătură, deoarece reduce foarte mult timpul”, a spus el.

Viteza ascensiunilor a fost posibilă, de asemenea, datorită unei armate de șerpași care au întins corzile și au gestionat logistica în prealabil.

„Cu experiența proiectului Purja, am învățat unde putem economisi timp, cum să mobilizăm șerpași și să gestionăm logistica. Știam că poate fi realizat în trei luni. Am rămas în urmă cu o zi din cauza vremii nefavorabile”, a declarat Thaneswar Guragai, manager la Seven Summit Treks.

Mingma G și alți alpiniști au subliniat, de asemenea, că Harila și Lama au ales să escaladeze vârfurile Manaslu și Annapurna în iunie, când aproape niciun alt alpinist nu se află prin preajmă. „Dacă un alpinist prezintă dovada că a urcat de la tabăra de bază până în vârf, trebuie să o acceptăm, dar dovada ar trebui să includă urmărirea împreună cu fotografiile de însoțire la fiecare oprire”, a spus Mingma.

Purja, deținătorul precedent al recordului, care are o serie de titluri în palmares, inclusiv prima ascensiune de iarnă a K2 în 2021, încearcă cea mai rapidă ascensiune a super vârfurilor fără oxigen suplimentar.

Shehroze Kashif, un alpinist pakistanez în vârstă de 21 de ani, speră, de asemenea, să devină în acest an cea mai tânără persoană care să abordeze toate vârfurile de peste 8.000 de metri.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Fara sa fiu inteles gresit, faptul ca urci la altitudinile acelea si e o performanta, dar am impresia ca toate acele trasee cautate si super-cautate au ajuns deja un fel de via ferrata

  2. Sigur, când te lasă elicopterul cât mai sus pe munte cu tot ce-ți trebuie, le termini repede.