O nouă aplicație pentru smartphone ar putea depista semnele timpurii ale demenței la tineri prin teste cognitive – studiu
O aplicație pentru smartphone poate fi utilizată pentru teste cognitive în vederea diagnosticării celei mai frecvente forme de demență la persoanele cu vârsta sub 60 de ani, informează Euronews.com.
Cercetătorii de la University of California San Francisco (UCSF) din SUA au descoperit că testele desfășurate de la distanță prin intermediul smartphone-ului ar putea ajuta la detectarea demenței frontotemporale la persoanele care sunt predispuse genetic la aceasta înainte de apariția simptomelor.
Tulburările sau demența frontotemporală (FTD) se referă la mai multe boli ale lobilor frontali și temporali ai creierului care afectează, de obicei, persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.
Există diferite simptome ale FTD, inclusiv modificări comportamentale, dificultăți în relaționarea cu cei dragi și apatie.
Aproximativ 30% din cazuri au un istoric familial de FTD, potrivit Alzheimer’s Research UK.
Cercetătorii de la UCSF spun că există o „nevoie urgentă” de a găsi teste digitale fiabile pentru bolile neurodegenerative. Studiile anterioare au arătat că smartphone-urile pot fi utile în colectarea de date cognitive, au adăugat ei.
„În cele din urmă, aplicația ar putea fi folosită pentru a monitoriza efectele tratamentului, înlocuind multe sau majoritatea vizitelor în persoană la locațiile studiilor clinice”, a declarat Adam Staffaroni, profesor asociat la UCSF și primul autor al studiului.
Testul prin aplicație, „mai sensibil la simptomele timpurii”
Cercetătorii au încheiat un parteneriat cu o companie de software, Datacubed Health, pentru a realiza testele care au analizat funcționarea executivă, cum ar fi planificarea sau organizarea și controlul impulsurilor, deoarece partea creierului care controlează funcționarea executivă se poate atrofia pe măsură ce boala avansează.
Datele colectate au inclus înregistrări vocale, precum și teste de mers, de echilibru și de limbaj.
Aplicația a fost testată între 2019 și 2023 cu 360 de participanți, 209 femei și 151 de bărbați. Vârsta medie a celor care au participat a fost de 54 de ani.
Mulți dintre ei erau predispuși genetic să aibă această boală, dar nu dezvoltaseră încă simptome.
Oamenii de știință au constatat că testele de pe smartphone au identificat cu exactitate persoanele cu demență și au fost „mai sensibile la simptomele timpurii” decât un test cognitiv clinic obișnuit.
Penny Dacks, director senior al inițiativelor științifice la The Association for Frontotemporal Degeneration, a declarat, într-un comunicat trimis către Euronews, că studiul a fost „un pas esențial în direcția conceperii unor studii clinice care să reducă povara călătoriilor participanților și să testeze eficacitatea tratamentelor pentru a preveni apariția tulburărilor FTD”.
„Atunci când cercetătorii pot măsura cele mai timpurii stadii ale declinului, ei pot măsura, de asemenea, dacă un tratament funcționează pentru a preveni sau întârzia apariția acestor afecțiuni devastatoare.
Așteptăm cu nerăbdare validarea ulterioară a acestui instrument și a altor abordări pentru a permite cercetarea clinică a FTD”, a adăugat ea.
Se crede că pacienții răspund cel mai bine la tratament în fază incipientă, dar FTD nu este ușor de diagnosticat.
„Majoritatea pacienților cu FTD sunt diagnosticați relativ târziu în boală, deoarece sunt tineri, iar simptomele lor sunt confundate cu tulburări psihiatrice”, a declarat Adam Boxer, profesor în domeniul memoriei și îmbătrânirii la UCSF și autor principal al studiului.
„Am auzit de la familii că deseori suspectează că persoana iubită are FTD cu mult înainte ca un medic să fie de acord că acesta este diagnosticul”, a spus Boxer.
În ultimii doi ani, boala a fost pusă în lumina reflectoarelor publice, celebritățile Bruce Willis și Wendy Williams anunțând că au fost diagnosticate cu această boală.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank