
O nouă axă denumită CRINK acționează împotriva Americii
Din războiul din Ucraina a apărut o axă care reunește China, Rusia, Iranul și Coreea de Nord – numită CRINK de unii oficiali occidentali – o alianță unită de un dispreț comun față de ordinea mondială condusă de SUA, scrie The Wall Street Journal.
Cooperarea acestei coaliții s-a aprofundat constant, pe măsură ce cele patru țăriau făcut schimb de alimente, petrol, arme, sprijin diplomatic și asistență militară într-un mod menit să rămână în afara razei de acțiune a sancțiunilor occidentale.
Acum, hotărârea președintelui Trump de a pune capăt războiului creează un moment al adevărului pentru această axă. Dacă va obține o încetare a focului, legăturile dintre cei patru s-ar putea slăbi.
Dar un eșec în acest sens – împreună cu o presiune mai mare din partea SUA asupra Iranului și Chinei – ar putea adânci în mod neintenționat această „piață comună a autocrațiilor”, spune John Park, membru senior nerezident al Atlantic Council, care se concentrează pe securitatea Indo-Pacific și pe politica economică a statului.
Cooperarea dintre cele patru națiuni nu este nouă. Rusia și Iranul s-au aliat pentru a sprijini regimul Assad din Siria, în timp ce China a fost mult timp principalul protector al Coreei de Nord, iar relațiile dintre Beijing și Moscova s-au aprofundat de ani de zile.
Dar războiul a multiplicat aceste legături și a contribuit la unirea cvartetului. Cei patru „promovează sisteme alternative pentru a concura cu Statele Unite, în principal în comerț, finanțe și securitate”, conform unei evaluări recente a agențiilor de spionaj americane.
Nevoia Rusiei de a-și alimenta efortul de război a plasat Moscova în centrul înțelegerii. Aceasta a apelat la firmele chineze pentru bunuri esențiale pentru fabricarea armelor de care are nevoie în Ucraina.
Coreea de Nord – ea însăși aflată de mult timp sub sancțiuni internaționale – a trimis cantități uriașe de muniție, precum și peste 12.000 de soldați pentru a ajuta Rusia. Ucraina a declarat luna trecută că jumătate din muniția Rusiei provine acum din Coreea de Nord. Acest sprijin a ajutat Rusia să expulzeze în mare parte trupele ucrainene din regiunea Kursk. În ultima vreme, Phenianul s-a angajat diplomatic cu Moscova mai mult decât cu Beijingul.
Iranul a oferit Rusiei expertiză în domeniul dronelor, dându-i un impuls esențial într-un conflict dominat de utilizarea de vehicule aeriene fără pilot. Teheranul a trimis drone Shahed, precum și schițe și asistență tehnică pentru ca Rusia să își sporească propria producție de drone.
Cooperarea militară a mers mână în mână cu legăturile economice. Izolată de Occident, Rusia și-a redirecționat o mare parte din exporturile de energie către China, în timp ce Beijingul – care nu sprijină sancțiunile împotriva Moscovei, conduse de SUA – și-a intensificat, la rândul său, exporturile de bunuri de consum pe care Rusia nu le mai primește din Occident.
Pe măsură ce economiile lor se apropie, China și Rusia au folosit din ce în ce mai mult propriile monede pentru schimburile lor comerciale, evitând dolarul american. Utilizarea dolarilor le face mai vulnerabile la sancțiuni, în timp ce ambele națiuni au, de asemenea, ambiția de a spori influența monedelor lor în comerțul mondial.
În schimbul sprijinului militar, Rusia a permis intrarea a mii de muncitori nord-coreeni, care câștigă valută forte valoroasă care este trimisă înapoi regimului. Potrivit oficialilor sud-coreeni, Moscova a trimis tehnicieni pentru a sprijini programul de sateliți-spion al Phenianului. Rusia a intensificat, de asemenea, livrările ilicite de petrol către Coreea de Nord.
În calitate de a doua cea mai mare economie a lumii, China asigură balastul economic pentru cvartet, ceea ce o face partenerul indispensabil pentru axă. Ca importator net de energie, China este o piață majoră pentru energia iraniană și rusă. Aproximativ 90% din petrolul iranian ajunge în China.
China reprezintă peste 98% din comerțul oficial al Coreei de Nord cu lumea exterioară, ceea ce îi conferă o mare influență asupra Phenianului. „Fără China, coaliția este anemică”, a declarat Christopher S. Chivvis, un fost ofițer național de informații al SUA pentru Europa.
O încheiere a războiului din Ucraina ar putea reduce puterea de rezistență a parteneriatului. Rusia ar putea încerca să împace relațiile cu Europa, ceea ce ar slăbi dependența sa de China. China – care este integrată în sistemul comercial global într-un mod în care celelalte trei nu sunt – ar putea decide că susținerea axei nu merită să pună în pericol relațiile sale cu Occidentul.
Dacă Moscova renunță la negocierile de încetare a focului, Trump a amenințat deja cu mai multe sancțiuni și tarife pentru Rusia. Washingtonul și-a reînnoit, de asemenea, campania de „presiune maximă” asupra Teheranului, amenințând cu acțiuni militare în cazul în care Iranul nu își reduce programul nuclear. Relațiile dintre SUA și China sunt, de asemenea, tensionate, Trump majorând recent tarifele pentru importuri de miliarde de dolari din China.
Dacă nu este controlată, legătura dintre Rusia și Coreea de Nord – ambele dotate cu arme nucleare – și Iran, care este aproape capabil să producă o bombă atomică, s-ar putea dovedi o amenințare serioasă la adresa Occidentului, a declarat Chivvis, fost ofițer de informații, care este acum senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace.
„Ceea ce dorim să evităm este scenariul de aprofundare, în care se bazează de fapt pe cooperarea pe care am văzut-o în ultimii doi ani”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.