G4Media.ro

O nouă confruntare franco-americană în România pe achiziții strategice: Ministerul de Interne…

sursa foto: Facebook/ IGSU

O nouă confruntare franco-americană în România pe achiziții strategice: Ministerul de Interne pune la bătaie 300 de milioane de euro pentru elicoptere utilitare

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vrea să cumpere elicoptere în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, se arată într-un răspuns transmis G4Media. Banii vin din fondurile bugetului de stat, dar și din fonduri europene, în cadrul proiectului ”Viziune 2020”, Programul Operațional Infrastructură Mare.

Procedura de achiziție a început la mijlocul anului 2020, iar la 15 ianuarie 2021 au fost acceptate ofertele depuse de trei companii internaționale: italienii de la Leonardo S.P.A., francezii de la Airbus Helicopters Romania și compania poloneză Polskie Zaklady Lotnicze SP. Z O.O (PZL Mielec).

La sfârșitul lunii ianuarie, polonezii de la PZL Mielec, în parteneriat cu firma americană Lockheed Martin, au anunțat că au transmis oferta lor către Ministerul român de Interne pentru furnizarea a 12 elicoptere Black Hawk (8 pentru uscat și 4 pentru mare) care ar urma să acopere misiuni de urgență, de salvare de vieți omenești, medicale dar și de stingere a incendiilor. (Mai multe detalii aici).

Însă licitația, cu un buget de 272.863.028 euro fără TVA pus la dispoziție de MAI, este o miză extrem de importantă și pentru francezii de la Airbus, care produc elicoptere la Ghimbav, în Brașov.

Astfel au apărut și primele ecouri în culise.

Conform surselor G4Media, firmele franceze din sectorul aerospațial sunt nemulțumite că statul român ar acorda contracte preferențiale companiilor americane în ceea ce privește achizițiile în domeniul apărării și securității.

În acest context, există multe voci care se întreabă dacă nu cumva compania poloneză PZL Mielec nu face altceva decât să asambleze în Uniunea Europeană piesele americanilor de la Lockheed Martin.

Pus în fața unei astfel de întrebări, Janusz Zackreki, președinte și manager general al  PZL Mielec, a declarat:

  • “Noi nu doar asamblăm. Ci suntem sprijiniți de 50 de distribuitori polonezi care asigură piese și avem 1700 de angajați. Noi producem avioanele Black Hawk. Bineînțeles că unele componente, cum ar fi motoarele, le cumpărăm de la partenerii noștri americani, dar noi nu doar ansamblăm, ci și producem”.

Licitația pornită de IGSU pentru elicopterele utilitare, în vederea gestionării situațiilor de urgență, vine în contextul în care o altă achiziție, de această dată pentru baterii de coastă, a aprins, la finalul lui 2020, triunghiul diplomatic România-SUA-Franța.

În ședința din 4 decembrie 2020, guvernul român a renunțat la licitația pornită în 2018 pentru achiziţia unui Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, la care singura ofertă depusă a fost din Franța, și a optat pentru varianta de achiziţie direct din SUA, printr-un contract guvern la guvern.

Mai precis, guvernul a adoptat o Hotărâre inițiată chiar de Ministerul Apărării, condus de Nicolae Ciucă, prin care se abroga HG 630/2018 ce dăduse drumul licitației pentru sistemul de baterii militare de coastă.

La licitația inițială, compania franceză MBDA a fost singura care a depus o ofertă – sistemul Exocet – pentru suma de 137 milioane euro. Ministerul Apărării Naționale a susținut la acea vreme, în nota de fundamentare, că a rupt discuțiile cu firma franceză pentru că aceasta nu ar fi renunțat la anumite condiționalități.

În consecință, invocând această problemă, Ministerul Apărării a inițiat un nou proces de achiziție și a specificat în nota de fundamentare a HG că vrea să facă achiziția direct din SUA. MApN a motivat că există un singur sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă care îndeplinește aceste condiții, și anume sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM) produs exclusiv în SUA.

Acesta e ultimul exemplu dintr-un șir lung de achiziții în care companii din SUA au fost preferate de MApN în dauna unor producători de echipamente militare și armament din Franța, Germania sau Finlanda.

Și, conform surselor G4media, posibila nominalizare a lui Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de premier al coaliției PNL – USR PLUS – UDMR, la acel moment, a fost privită cu reticență de partenerii din UE din cauză că acesta a promovat, ca ministru al Apărării și șef al Statului Major, aproape exclusiv companii de armament din SUA. (sursa foto: Facebook/ IGSU)

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Mai bine de banii ăștia facem o fabrică de elicoptere. De fapt noi chiar aveam parcă o fabrică de elicoptere; pardon, a fost vândută la fier vechi. Cine dreaq o fi semnat și pt care motive distrugerea fabricii de elicoptere Ghimbav?! Întreb pt un tovarăș care construise una și l-au asasinat acu treij dă ani.

    • Pai, daca nu stii, informeaza-te!
      Fabrica aia de elicoptere exista si este unul dintre ofertanti. Probabil ca are pozitie avantajoasa.
      Si, la urma urmei, faptul ca exista competitie si nu s-a stabilit castigatorul din oficiu e un avantaj.
      Asa sa-i spui tovarășului, sa stea linistit la locul lui.

      PS acu’ sa nu-ti inchipui ca fabrica lu’ tovarășu’ facea elicoptere romanesti… In orice caz, ca sa dormi linistit la noapte, fabrica aia nu e fier vechi.

    • Fabrica nu e deajuns in tot cazul, trebuie sa si stii sa faci elicoptere. Ca in multe alte industrii cu ceva sofisticare, daca nu tii pasul in termeni de inovatie si inginerie, te inchide piata. In timp.

  2. Putina documentare inainte sa scrieti to felul de traznai. Spre deosebire de achizitiile mentionate, care au fost achizitii directe, aici este vorba de o licitaie cu criterii de punctare foarte clare. Deci nu e ovrba de preferinte. Si achizitia se face cu fonduri europene, deci e eexclus ca facem ce ne taie capul.
    Ati putea sa mai scrieti si ca francezii au ofertat 8 elicoptere la un pret mediu de 34 milioane de euro, in timp ce italianeii si polonezii (&americanii) au ofertat cate 12 elicoptere, la preturi intre 22 si 25 de milioane.
    Si in plus, nici unul din elicopterele ofertate de francezi nu sunt produse la Ghimbav.

    • Mihai, singurul comentator cu capul pe umeri de aici. Asa e, polonezii au cea mai buna oferta raport cost/calitate. Plus ca avionul lor este varianta civila a black hawk, adica un elicopter proiectat de la inceput ca elicopter militar. Este vorba de redundanta unor sisteme, materiale trainice, ceea ce inseamna siguranta si fiabilitate ridicate.

    • Si totusi, stiti unde e „Airbus Helicopters Romania”?

    • Pt. colegul inapasevedeinvers: Da, stiu unde se afla fabrica Airbus in Romania. Acolo ar trebui sa se fabrice elicoptere H215. La licitatia care face subiectul acestui articol Airbus a propus 5 elicoptere H225 si 3 AS565. Niciunul din cele doua modele nu este fabricat in Romania. Poate ar fi mai bine sa va documentati inainte sa incepeti cu comentariile ironice.
      Si in loc de PS: acwasta licitatie este organizata de MI nu de MApN, nu are nici o treaba cu Ciuca, cu bugeul de aparare, cu 2%, nu e voeba de elicoptere militare. Plata se face din fonduri europene nerambursabile si elicopterele achizitionate, indiferent cine va castiga, vor fi nou noute.

    • @Mihai
      Cu tot respectul pentru eruditia dvs in domeniu.
      Eu am ironizat conspirationismul de tip daco-romanesc (daca-mi permiteti licenta) care vede intotdeauna dusmani gata sa-i puna pe romani doar sa le spele veceurile…
      Airbus-Helicopters Romania este firma inregistrata in Romania si apare pe lista potentialilor ofertanti la aceasta licitatie? Ce va oferi si unde va fabrica este problema firmei.
      Daca licitatia este corecta si atent monitorizata de EU care pune banii la bataie, ofertantii au sanse egale fara deosebire de „sex, rasa si religie…”.
      Daca nu, vom vedea ceva scandal.
      E mai bine sa nu se considere din start ca industria romana e mereu pierzatoare chiar daca polonezii – de exemplu – sunt de la sine, inca din vremea CAER mai bine cotati.

  3. Eu propun noi achizitii de fier vechi model patriot si F16.

  4. 300 de milioane sa ce? Chiar aveam nevoie de elicoptere sau spitale? E gata, a plecat Trump, puteți să nu mai fiți milogi cu aia 2% pt apărare.

  5. IGSU e cea mai puternica structura mafiota din Europa specializata in eliberarea avizelor de securitate la incendii falsificate si acte teroriste de distrugere.

  6. O sa castige parteneru stratejic amerilikurici, deoarece romanii e s(c)lavi la americani

    1 francezii s-au dat cu rusii si chinejii
    2 r.r.romania e sklavu strategic la parteneru strategic
    3 noi cumparam fieru vechi al altora, bun de nimic in fata rusilor

    s-o suparat franezii ca le-am dat tzeapa si dus cu nasul de cateva ori deja si vor si ei niste bani moca, noi rrromani dam si bani, si cu gura, si cu kuru ca sa fie bine sa nu fie rau, stat de drepti securist aici

  7. SUA este cel mai de increde partener al Romaniei, cu atit mai mult ca atit in Ro cit si in SUA la conducere au venit oameni pro NATO. Si ar mai fi bine ca Romania sa se includa in lantul de producere a armamentului.

  8. Cine va unge pe la IGSU sau la alte foruri superioare va avea castig de cauza in prima instanta.
    Daca sunt bani UE astia vor fi mai atent supravegheati de parteneri.
    Oricum Black Hawk este un model de acum 60 de ani, foarte vechi

  9. „Noua confruntare” 😀
    Un simplu raspuns al unei cereri de oferta. Logic. Oriunde se intampla acelasi lucru (mai putin in Coreea de Nord) Unele aparate sunt mai scumpe, altele mai ieftine. Unele sunt de conceptie recenta, altele de conceptie invachita. Cumparati ceea ce va trebuie.

  10. Nu e o confruntare franco-americana – ati uitat de italieni.

    Francezii au iesit din competitie – e o licitatie de 12 elicoptere si au oferit 8 (insa la pret de 12).

  11. Ciuca trebuie anchetat de urgenta pentru abuz in serviciu si afaceri necurate prin care continua sa fure din banii romanilor. Opriti achizitiile acestui hot.

    • Vad ca de scris si citit stii. Cu intelesul e mai greu la tine.
      Sau te mananca si te gandeai la o maciuca?

  12. Colonia romania, tara mafiota condusa de grupuro mafiote de interese, gradato mafioto din diverse servicii de „securitate si siguranta” !!!
    .
    Huuuuoooo nemernicilor! Criminali ordinari! Copiii romanilor fac foamea si frigul in case, iar voi… Ii furati cu tot felulnde contracte ! Habar n-aveti de negociere, de relatii externe! Praf si pulbere sunteti!

  13. Pai nu degeaba iasovul are un filo-francez, trrbuie lobby pt franta pt a asambla in ghimbav aceste minunate si sublime gramajoare de fier!

    V-ati prins de ce fiecare oras are afinitati! La iasov, un fals absolvent de automatica, un parvenit, un agramat sub acoperirea serviciilor tradatoare!

    Asa, prin aceste specimene, va disparea romania de pe harta lumii!

  14. Voi realizați câtă putere are Arahat în Romanica?!
    Normal că de aceea nu e atins de nimic….

  15. Dragi romani voi uitați cine suntem noi niște lăudărosi sfatosi care le știm pe toate mari vizionari ai lumi dar noi suntem doar niște slugi și hoți care nu suntem în afara sa ne uitam în curtea vecinului în loc sa muncim ca nu mai asa o sa reușim ai pa copii