O nouă criză politică în Pakistan: Premierul Imran Khan cere și obține dizolvarea Parlamentului, după ce a scăpat in extremis de o moțiune de cenzură
Premierul pakistanez Imran Khan a scăpat duminică de o moțiune de cenzură, pe care vicepreședintele Adunării Naționale a refuzat să o supună la vot, anunțând în același timp că solicită dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate, potrivit agenției AFP, citată de publicația boursorama.com.
Khan i-a cerut președintelui Pakistanului să dizolve Adunarea Națională, o cerere pe care Arif Alvi, cu atribuții onorifice, a acceptat-o, antrenând astfel alegeri anticipate în 90 de zile.
În urmă cu câteva zile, Khan a pierdut majoritatea parlamentară necesară pentru a scăpa de demitere, cerută de opozanții săi care îl acuză de proastă gestionare economică și de gafe în politica externă.
Însă, la deschiderea sesiunii, vicepreședintele Adunării Naționale, Qasim Suri, un susținător loial al lui Khan, a declarat că refuză să ia în considerare moțiunea de cenzură, pe care a considerat-o „contrară Constituției” și inspirată de „puteri străine”, provocând un val de proteste în rândul deputaților.
Într-un discurs la televiziunea de stat câteva minute mai târziu, Khan a anunțat că îi cere președintelui pakistanez, Afir Alvi, să dizolve Adunarea Națională. „Vom face apel la public, vom organiza alegeri și vom lăsa națiunea să decidă”, a spus el.
Partidul lui Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI, Mișcarea pakistaneză pentru justiție) și-a pierdut majoritatea parlamentară săptămâna trecută, când un partid aliat a declarat că cei șapte deputați ai săi vor vota cu opoziția.
Mai mult de o duzină de parlamentari PTI au trecut, de asemenea, de partea opoziției, deși conducerea partidului a încercat să îi împiedice să voteze prin contestații legale.
Duminică, poliția a blocat cu containere străzile care duc spre Adunarea Națională, după ce Khan a făcut apel la susținătorii săi să manifesteze pașnic împotriva a ceea ce el a numit o „conspirație” organizată în străinătate pentru a-l înlătura de la putere.
El și-a numit adversarii „hoți”, „lași” și „manipulatori” și a sugerat că mai are o carte de jucat. „Am un plan pentru mâine, nu vă faceți griji. O să le arăt și o să-i înving în fața adunării”, a promis el.
Acuzații de interferență americană
La începutul acestei săptămâni, el a acuzat SUA de amestec în afacerile pakistaneze. Potrivit presei locale, premierul a primit un raport de la ambasadorul pakistanez la Washington, care a înregistrat un înalt oficial american spunându-i că relațiile dintre cele două țări ar fi mai bune dacă premierul ar părăsi funcția. Washingtonul a negat acest lucru.
Khan acuză SUA că dorește să-l înlăture de la putere pentru că refuză să se alinieze pozițiilor americane în ceea ce privește Rusia și China.
Acuzat de adversarii săi de proastă gestionare economică – inflație galopantă, o rupie slabă și o datorie zdrobitoare – și de gafe de politică externă, Imran Khan, în vârstă de 69 de ani și fost jucător național de cricket, se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la alegerea sa în 2018.
Guvernul se confruntă, de asemenea, cu o amenințare sporită din partea organizației talibane pakistaneze Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), care a anunțat că va lansa o „ofensivă” împotriva forțelor de securitate în timpul Ramadanului.
Principalele două partide de opoziție, Partidul Popular Pakistanez (PPP) și Liga Musulmană Pakistaneză (PML-N), au dominat politica națională timp de zeci de ani, cu perioade de putere punctate de lovituri de stat militare, până când Imran Khan a creat o coaliție promițând alegătorilor, printre altele, că va elimina zeci de ani de corupție.
Unii analiști spun că Imran Khan a pierdut și sprijinul crucial al armatei, cheia puterii politice a Pakistanului.
De la obținerea independenței în 1947, Pakistanul a cunoscut patru lovituri de stat militare reușite și cel puțin tot atâtea tentative de lovitură de stat, iar țara a petrecut mai mult de trei decenii sub regim militar.
Niciun prim-ministru pakistanez nu a ajuns vreodată la capătul mandatului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank