G4Media.ro

O nouă descoperire privind sistemul nostru imunitar ar putea duce la un…

sursa foto: Pixabay.com

O nouă descoperire privind sistemul nostru imunitar ar putea duce la un tratament pentru toate tipurile de cancer

O nouă descoperire privind sistemul nostru imunitar ar putea fi valorificată pentru a trata toate tipurile de cancer, susțin oamenii de știință. Echipa Universității Cardiff a descoperit o metodă de a ucide cancerul de prostată, sân, plămâni și alte tipuri de cancer în testele de laborator, relatează BBC.

Rezultatele cercetărilor, publicate în Nature Immunology, nu au fost testate pe pacienți, dar cercetătorii susțin că au „un potențial enorm”.

Experții au precizat că, deși cercetările sunt încă într-un stadiu incipient, descoperirea este de mare interes.

Sistemul imunitar constituie apărarea naturală a organismului nostru împotriva infecțiilor, dar atacă și celulele canceroase.

Oamenii de știință au căutat modalități „neconvenționale” și nedescoperite până acum prin care sistemul imunitar atacă în mod natural tumorile.

Ei au găsit o celulă T în sângele oamenilor. Aceasta este o celulă imună care poate scana organismul pentru a evalua dacă există o amenințare care trebuie eliminată.

Cel mai important este că aceasta ar putea ataca o gamă largă de cancere.

„Există o șansă pentru a trata fiecare pacient”, a declarat cercetătorul prof. Andrew Sewell pentru BBC.

El a adăugat: „Anterior nimeni nu credea că acest lucru ar putea fi posibil. Crește perspectiva unui tratament unic pentru toate tipurile de cancer, un singur tip de celule T care ar putea fi capabil să distrugă multe tipuri diferite de cancer pentru toată populația.”

Celulele T au „receptori” pe suprafața lor care le permit să „vadă” la nivel chimic.

Echipa Universității Cardiff a descoperit o celulă T și receptorul acesteia, care poate găsi și ucide o gamă largă de celule canceroase, inclusiv pulmonare, de piele, sânge, colon, sân, os, prostată, ovar, rinichi și de col uterin. Și, ceea ce este crucial, a lăsat neatinse țesuturile normale.

Imunoterapia este deja folosită în tratarea cancerului. Cel mai cunoscut exemplu este CAR-T – un medicament viu produs prin inginerie genetică din celulele T ale unui pacient modificate pentru a căuta și distruge cancerul. Terapia CAR-T poate avea rezultate impresionante, în care pacienți aflați în stadiu terminal ajung în remisie completă. Însă abordarea este individualizată și funcționează doar într-un număr limitat de tipuri de cancer, de tipul leucemiei, însă nu și în cazul tumorilor solide.

Cercetătorii spun că receptorii din celule T ar putea duce la un tratament „universal” pentru cancer.

Lucia Mori și Gennaro De Libero, de la Universitatea din Basel, au declarat că noile cercetări au „un potențial mare”, dar este prea devreme pentru a spune că va funcționa în toate cazurile de cancer.

„Suntem foarte încântați de funcțiile imunologice ale acestei noi populații de celule T și de utilizarea potențială în terapia împotriva celulelor tumorale”, au spus aceștia.

Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester, a declarat: „În prezent, este o cercetare de bază și nu este aproape de a genera tratamente reale pentru pacienți. Nu există niciun dubiu că este o descoperire foarte interesantă, atât pentru avansarea cunoștințelor noastre de bază despre sistemul imunitar, cât și pentru posibilitatea unor noi medicamente viitoare”.

Foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Celulele T au receptori, nu „receptori”. Este un termen medical si nu se scrie intre ghilimele.

    • Bine ma, daca nu erai tu sa corectezi muream toti prosti. E clar ca daca au pus ghilemele se intelege cu totul altceva.

    • „Sistemul imunitar constituie apărarea naturală a organismului nostru împotriva infecțiilor, dar NU atacă și celulele canceroase.”
      Tocmai asta e problemsa: NU le ataca!

  2. Din 2006-2009 am expus „treaba” cu celulele T in Roma-nea si legatura cu
    Alzheimer + scleroza multipla (vezi clinica Agrippa Ionescu/SRI).. Si ACUM vin 2 ciuri-buri sa spuna ce?! Ca CIUCIU certare in Ro?! Cunoastem da’ nu spunem… pe gratis.

  3. Doamne ajuta!
    Cand vad acele anunturi umanitare zilnice cu copilasi bolnavi de diferite tipuri de cancer ma termina…
    Doamne ajuta!!!

  4. G4Media stau pe Reddit. Bun. /science