G4Media.ro

UPDATE „Noi fabrici de permise” descoperite de procurori în șase județe /…

sursa foto: Alba24.ro

UPDATE „Noi fabrici de permise” descoperite de procurori în șase județe / Un permis obținut fraudulos costa între 5.000 și 7.000 de euro. Aproape un milion de euro ascunși în ligheane sau în pereți

67 de percheziții au loc joi dimineață în București și în județele Suceava, Bistrița – Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, în trei cauze cu infracţiuni de corupție, spălarea banilor și constituirea unui grup infracțional organizat, a anunțat DNA într-un comunicat de presă.

UPDATE 17.06 Direcția Națională Anticorupție anunță, într-un comunicat de presă, că în urma perchezițiilor au fost ridicate sume mari de bani: peste un milion de euro, aproape 800.000 de dolari, 37 de ceasuri de lux, brățări,  pandantive și lănțișoare de aur, dar și 8 autoturisme de lux. De asemenea, potrivit procurorilor, gruparea cercetată ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Comunicatul integral al DNA 

„În completarea comunicatului nr. 812/VIII/3 din 26 noiembrie 2020 (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10083), Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri (vezi fotografii la sfârșitul comunicatului) în valoare de peste 1.000.000 euro, după cum urmează:
– 1.225.000 euro;
– 790.000 lei;
– 12.000 dolari;
– 1.500 lire sterline;
– 37 ceasuri de lux;
– 21 brățări;
– 18 lanțuri și 4 pandantive de aur;
– 8 autoturisme de lux.

În cele trei cauze menționate în comunicatul anterior, procurorii anticorupție desfășoară cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici printre care și polițiști și alte persoane, a următoarelor infracțiuni:
– luare de mită,
– dare de mită,
– trafic de influență,
– cumpărare de influență,
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– spălarea banilor.

Concret starea de fapt reținută de procurorii anticorupție este următoarea:

În perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

1. Modul de funcționare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare sau anterior, numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate.
Ulterior, un angajat al serviciului permise – S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina. După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul. În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ș.a.. În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice.
Simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului).

2. În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.
Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un “renume” în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).
Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”

 

UPDATE 12.31: Un permis obținut fraudulos costa între 5.000 și 7.000 de euro, potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Moica Dajbog. ”Polițiștii DGA, sub coordonarea procurorilor din cadrul DNA pun in executare aproximativ 60 de mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal privind fapte de corupție. Printre suspecți sunt și angajați ai Serviciului de Permise și Înmatriculări Suceava, dar și alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obținere a permiselor de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunând toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încât acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidențiat crearea unei rețele de intermediere a obținerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice și a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 7.000 euro pentru un permis”, a spus Dajbog într-o declarație de presă.

UPDATE 12.25: Polițiștii au găsit până acum aproape un milion de euro în locuințele percheziționate. Unele bancnote erau ținute în seif, altele ascunse în pereți sau depozitate în ligheane, ori găleți, potrivit surselor G4Media.ro.

Perchezițiile au loc inclusiv la sediul unor instituții publice, potrivit surselor G4Media.ro, printre acestea fiind Serviciul Judetean Anticorupție Suceava, Direcția de Permise Auto și sediile RAR în mai multe localități.

Comunicatul integral al DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări în trei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, de spălare a banilor și de constituire a unui grup infracţional organizat, presupus săvârşite în perioada 2018-2020.

În cursul zilei de 26 noiembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 67 de locații situate pe raza municipiului București și a județelor: Suceava, Bistrița – Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, din care nouă sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”

sursa foto: Alba24.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Romania, tara mafiota condusa de institutii de forta mafiote, de securitate mafiote, de administratie mafiote!
    ROMANIA TARA MAFIOTA! Mafia damboviteana a pus stapanire pe intreaga tara!

    • procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție
      nu-i inteleg pe cei de la DGA, ai spune ca sunt in alta tabara si ca trebuie sa tragi de ei sa „citeasca” niste rapoarte operative si sa ia decizii de capul lor

    • Parerea mea e ca la la Suceava, oriunde s-ar face control, s-ar gasi coruptie, mita, spaga. Si la Agentia de protectia mediului, si la Universitatea Stefan cel Mare, si la Garda de mediu, si la Primaria Suceava, mai ales la departamentele de autorizarea constructiilor, si la inspectia in constructii si la Inspectoratul de invatamant, peste tot

  2. 68 % romani = hoți. Si n au nici o jena . Cica asa e normal . Mwee pnl psd

    • Abia acum au aflat procurorii cum se iau permisele de conducere la Suceava? De cel puțin 10 ani participarea la examenul practic de conducere (traseul) presupune achitarea „dreptului” polițistului examinator.

  3. Suntem aici datorita inactiunii de la nivel politic si a coruptiei asociate magistraturii.

    De ce nu se dubleaza absilut toate pedepsele si se elimina inchisoarea cu suspendare??

    Sa se dea sentinta de 10 ani pt furt ca in US!!!

  4. Sefii Instituțiilor statului (nu simpli functionari) sunt în coniventă cu hoții

    Dacă nu este o problemă și cu mașini furate de afară, justitia coruptă va stabili că infractiunile nu au fost cu intenție și deci … fapta nu exista.
    Dar, se pare că și aceste descinderi au loc la presiunea celor de afară care au găsit masinile furate înmatriculate ”legal” în RO.

    • Cred ca CCR ar stabili ca e ilegal sa nu lasi o portita omului de rand, fara carte, dupa ce si-a luat un harb de masina poluant cu acordul RAR, pe numele lui, sa afle ca nu e capabil sa ia si permisiul necesar sa o conduca.
      Fara permise pentru oricine cine mai conduce harburile alea de masini autorizate cu lejeritate la fiecare verificare ITP?
      chiar, de ce platim in pretul ITP si masurarea noxelor daca nu conteaza

  5. si ne miram de ce e plin de accidente si de ce se circula asa haotic. de asta. ca intra pe sosea toti prostii care nu stiu nimic. iar unii iau bani ca noi ceilalti sa murim, daca privim asa. ca nu stii cand te loveste un tampit din asta.

  6. Iar aia care au obtinut permisul fraudulos raman cu el, nu? Sunt pline strazile de oligofreni care nu stiu sa citeasca un semafor, nu mai zic de alte semne de circulatie.

  7. Si ne mai miram ca avem cel mai mare numar de victime pe sosele! Permise pe sub mana, fabrici adevarate de permise false (la fel ca licente, bacalaureate si doctorate), infrastructura lipsa, cotete de masini care circula liber desi n-ar trece nici un itp corect !

    Asta-i statul mafiot roman, in care fiecare functionar trebuie sa traiasca pe picior mare! Asta-i romania reala, unde DNA se face ca lucreaza, justitia la fel … dar de incasat salarii.. stau cu mana intinsa luna de luna la salarii de 25.000 ron net, la chirii de 1000 euro net decontate de stat (desi ei au proprietati pe numele altora etc)!

    O tara falimentara, aflata in faliment nedeclarat, in care hotia a devenit ceva banal!

  8. Ăștia nu pot fi încadrați la tentativă de omor ? Și cei care primesc șpaga și cei care o dau ?

  9. Tara asta este plina de hoti.
    Ma intreb oare cati om mai fi ramas cotecti pe aici.
    Santem putini si lasi.

  10. Dupa o astfel de stire, declar solemn ca am inteles ce sunt si care imi e menirea: un bou care a muncit, munceste si va munci pentru niste hoti. A lua mita pentru a mentine si prolifera un pericol mortal este pur si simplu crimă. Oare acesti iresponsabili s-au gandit vreo clipa ca si ei sau rudele lor pot fi victimele propriilor actiuni? Nu cred. Valoarea sumelor de bani atarna mult prea greu in balanța gandirii lor.

  11. Trebuie tratați ca niște criminali. Pun în pericol viața tuturor pe drumurile publice.

  12. nu mai construiti in bucuresti deoarece va fi demolat la urmatorul cutremur.asteptam cu.mare incredere ce a spus a boca,ca rusii vor veni,vor fi intimpinati cu o.ploaie de foc dar deoarece si ei au asa ceva,romanii o vor imbulina.e de la pacate.
    ha ha ha

  13. Patria lui Flutur!Trecerea Inmatricularilor, permiselor de la ipj-uri in subordinea prefecturilor judetene, trecerea spitalelor judetene create de CEAUSESCU cu destinatie speciala din subordinea MS in subordinea consiliilor judetene …etc a adus doar MAFIE si sifonarea banilor publici…crearea baronatelor, cnezatelor , voievodatelor ….iar rezultatele incep sa se vada!

  14. Nici in Gabon coruptia nu este asa de adinca ca in Romania.

    • Dar de ce ar fi mai mare? Cât ai trăit în Gabon ca să-ți exprimi o părere?
      Pe mine sincer nu mă interesează ce este în Gabon. Dar ce este în România, mă cutremură. Practic, totul (da, totul) este mâncat de corupție. Este de mirare că statul România mai există. Și nimeni nu este răspunzător. Totul este o bătaie oarbă după posturi, după funcții, pentru că se știe că nimeni nu dă socoteală pentru ce a făcut (pentru că trebuie să faci, nimeni nu te pune undeva să nu faci).
      Iubesc România!

  15. DNA Poate va faceți timp și de cei din Arad:
    Examinator cu firma transport TIR; cu case care mai de care; copil angajat în sistemul examinări; asociat unic la școală de soferi proprie angajat la SRPCIV/Arad ! Patron de scoala soferi care a cumpărat un întreg imobil în zona intim Arad cu faima ca ei se înteleg bine cu examinatori, toți clienții acestei scoli va pot da declarații ca dat șpagă patroanei . Niste îngâmfați! Sa vedeți ce casa are copilul la sânleni …. s.a.m.d.p
    Examinator în Aradul nou cu casa 10 – 12 camere ! Ce ziceți ce acest grup de infractori ? Le treceți pragul cu un colind ?
    Succes !

  16. Parerea mea e ca la la Suceava, oriunde s-ar face control, s-ar gasi coruptie, mita, spaga. Si la Agentia de protectia mediului, si la Universitatea Stefan cel Mare, si la Garda de mediu, si la Primaria Suceava, mai ales la departamentele de autorizarea constructiilor, si la inspectia in constructii si la Inspectoratul de invatamant, peste tot

  17. Tot erau criticate cele vechi(fabricile)ca nu sunt profitabile.Astea de acum(de diplome,de permise)sunt cele mai eficiente.Banii de la ele au ajuns si prin lighenele de sub paturi.Pai ce puteau sa faca „muncitorii”lor,cand prin palament se vorbea despre paradisul infractorilor,iar liderul camasilor albe,acum 2 ani parca,dupa ce doamna Firea a rostit,cu un „talent”ce friza ridicolul,”Ce -ti doresc eu tie dulce Romanie”,i-a facut pe procurori „sobolani”,la tribuna mitingului din Piata Victoriei.O incurajare mai frumoasa nici ca se putea.
    Dar stiti ca este o vorba:”cui pe cui se scoate”.Functionarii astia au vrut si ei, la randul lor,sa-si recupereze banii dati la fabricile de diplome pe care le-au absolvit,nu!Lantul slabiciunilor este lung si a venit DNA-ul acuma sa-l taie,ca sa vezi!Aveti grija ca el se poate reanoda,printr-un viciu de procedura la parchet sau printr-o pedeapsa cu suspendare la instanta,cum,de altfel,s-a mai intamplat. Frumos tablou nu-i asa!
    Dar astea au inceput sa devina deja minore.Au aparut milioane de masti anti covid,prin supermarcheturi(din lista lipseste Carrefour),care zadarnicesc combaterea pandemiei,asa in masa!
    Trebuie subliniat totusi ca, in premiera,ministrul de resort le-a nominalizat public,inclusiv si niste farmacii,si a sesizat parchetul.Nu cred ca guvernele regimului precedent,desi vitupera impotriva supermarketurilor si a multinationalelor, ar fi facut acest lucru.Asteptam ca justitia sa-si spuna cuvantul,cat mai repede,pentru a intimida comiterea de infractiuni similare,intr-o perioada atat de complicata si periculoasa.

  18. Erata:trebuia sa pun ghilimele la cuvantul lighene,pentru ca am vrut sa sune rustic,apropiat de limbajul multora dintre acesti infractori.Iar la reanoda,asisderea.Corect se scrie: ligheane si reannoda.

  19. Sa fi anchetați și cei care au dat mita

    • Niste procurori seriosi ar face-o rapid. Dar daca se supara poporu’? Ca totusi nu s-au dus politistii la ei sa se roage sa le dea permise contra cost! Poporu’ s-a imbulzit la luat permise pe bani !! Asa ca poporu’ e mult mai vinovat decat ordinarii ce au dat permisele contra spaga! Mama lui de popor! Putina sarma in nas + cateva suturi in fund si cateva ciomege pe spinare zilnic pentru popor, ar face mult bine acestei tari.

  20. In tara asta, curatenia eficienta poate fi facuta doar cu biciul si cu pusca!