G4Media.ro

O nouă imagine a Soarelui ar putea ajuta la dezlegarea misterelor sale…

Sursa foto: JPL-Caltech/JAXA/NASA

O nouă imagine a Soarelui ar putea ajuta la dezlegarea misterelor sale / Un trio de telescoape a dezvăluit lumina solară invizibilă

Un trio de telescoape a surprins o nouă imagine a Soarelui care dezvăluie lumina invizibilă a stelei, relatează CNN.

Oamenii pot vedea lumina optică sau vizibilă, dar multe lungimi de undă ale luminii rămân ascunse vederii noastre.

Misiunea NASA NuSTAR, sau Nuclear Spectroscopic Telescope Array, a reușit să observe razele X eliberate de cele mai fierbinți puncte din atmosfera stelei. Deși telescopul nu poate vedea întregul Soare de pe orbita sa în jurul Pământului, în luna iunie a realizat 25 de imagini cu raze X de înaltă energie din atmosfera solară.

Telescopul, lansat în iunie 2012, a fost conceput pentru a observa găuri negre masive și stele prăbușite în afara sistemului solar, dar are și o perspectivă unică asupra soarelui.

JPL-Caltech/JAXA/NASA

În colajul foto de mai sus, acele pete de raze X, reprezentate în albastru, au fost combinate cu date de la misiunea Hinode a Agenției japoneze de explorare aerospațială, reprezentată în verde, și de la Ansamblul de imagistică atmosferică de pe Observatorul Solar Dynamics al NASA, în roșu.

Telescopul cu raze X al misiunii Hinode este conceput pentru a detecta razele X de joasă energie, în timp ce Solar Dynamics Observatory captează lumina ultravioletă extremă.

Unul dintre cele mai mari mistere despre Soare este motivul pentru care atmosfera sa exterioară, sau coroana, este de cel puțin 100 de ori mai fierbinte decât suprafața sa reală. Astronomii cred că căldura coroanei, care ajunge la uimitoarea valoare de 1 milion de grade Celsius, s-ar putea datora unor nanoflăcări – mici erupții în atmosfera solară.

Activitatea erupțiilor solare, în creștere

Activitatea Soarelui crește pe măsură ce ajunge la maximul solar.

La fiecare 11 ani, soarele încheie un ciclu solar de activitate calmă și furtunoasă și începe unul nou. Actualul ciclu solar, ciclul solar 25, a început oficial în decembrie 2019, iar următorul maxim solar, când soarele se confruntă cu o activitate maximă, se preconizează că va avea loc în iulie 2025.

Este important să înțelegem ciclul solar, deoarece vremea spațială cauzată de soare – erupții precum erupțiile solare și evenimentele de ejecție a masei coronale – poate afecta rețeaua electrică, sateliții, GPS-ul, companiile aeriene, rachetele și astronauții din spațiu.

În ultimul an, soarele a eliberat mai multe erupții, sau explozii mari de căldură, lumină și particule, care au fost surprinse de misiunile solare. Nanoerupțiile sunt mult mai mici, dar apar mai frecvent decât erupțiile mai mari.

Cu toate acestea, ambele tipuri de evenimente creează material care este mai fierbinte decât temperatura medie a coroanei.

Nanoerupțiile sunt prea slabe pentru a se distinge de strălucirea Soarelui atunci când au loc, dar NuSTAR poate detecta materialul energetic creat de nanoerupțiile care se produc la mică distanță una de cealaltă. Datele telescopului îi pot ajuta pe oamenii de știință să monitorizeze frecvența cu care se produc nanoerupțiile.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...