O nouă interdicție a exporturilor produselor vegetale din Republica Moldova în Rusia. Transnistria, exceptată de la regulă
Agenția de stat rusă fitosanitară Rosselhoznadzor a dispus, marți, ca din 15 august produsele vegetale din majoritatea raioanelor Republicii Moldova, cu excepția regiunii separatiste transnistrene, să nu mai poate fi importate în Rusia.
Decizia a fost motivată prin faptul că produsele moldovenești „încalcă repetat standardele de calitate”.
”Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale carantinabile pe teritoriul Federației Ruse începând cu 15 august 2022. Motivul interdicției a fost depistarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia, despre care partea moldovenească a fost anterior informată în mod repetat de către serviciu”, a declarat directorea Rosselhoznadzor, Iulia Melano, citată de agenția de presă rusă RIA Novosti.
Potrivit Rosselkhoznadzor, în perioada 2021 și 2022 în produsele vegetale primite din Republica Moldova pe teritoriul Rusiei, au fost stabilite 93 de cazuri de detectare a unor neregulile de calitate ce impus carantinarea loturilor de produse prin prezența unor dăunători sau molime.
Moldova a exportat în acest an în Rusia 168.000.000 de tone de produse vegetale, cel mai mare volum fiind reprezentat de mere, prune, struguri și cireșe.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova și reorientat și mai mult exporturile spre Uniunea Europeană, acolo unde cotele la o serie de fructe și legume a fost mărită tocmai pentru a ajuta fermierii moldoveni să-și poată exporta bunurile în UE.
Exporturile din Republica Moldova spre Ucraina și Rusia s-au diminuat considerabil, inclusiv în cazul merelor moldovenești care era exportate, înainte de război, într-un procent de circa 90% pe piața din Rusia.
Foto: Mere din Republica Moldova, Sursa: Moldova-Fruct Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii