O nouă problemă cu cantitățile imense de droguri confiscate în Belgia: Locurile de depozitare devin țintele traficanților care își vor cocaina înapoi
Bandele de traficanți de droguri din Belgia își vor cocaina înapoi. Țara a confiscat atât de mult praf alb în ultima vreme încât se confruntă acum cu o nouă problemă: ascunzătorile sale de cocaină confiscată devin o țintă pentru infractorii care doresc să le fure înapoi, notează Politico.
Belgia și Țările de Jos se numără printre principalele destinații europene pentru drogurile provenite din America Latină – în principal cocaină – iar confiscările din Belgia s-au intensificat în ultimele luni. Dar, în timp ce Olanda are capacitatea de a incinera orice cocaină pe care o confiscă în aceeași zi, Belgia nu are încă această capacitate – oferindu-le infractorilor o oportunitate irezistibilă.
„Obișnuiam să confiscăm cantități care făceau parte din riscul calculat pentru organizațiile criminale”, a declarat marți seară Ine Van Wymersch, comisarul belgian pentru droguri, la postul public de televiziune VRT. „Dar cantitățile pe care le confiscăm astăzi sunt mult mai mari și nu mai fac parte din riscul calculat. [Infractorii din domeniul drogurilor] sunt în mod clar dispuși să facă eforturi mari pentru a recupera drogurile.”
Vineri, doi angajați portuari care lucrau în apropierea unui container confiscat în apropiere de Anvers au fost amenințați cu cuțitul și legați de trei persoane care încercau să aibă acces la acesta. Vameșii belgieni au confirmat ulterior că în container se afla cocaină, ascunsă între piei de animale.
Incidentul a avut loc la trei săptămâni după ce șapte olandezi puternic înarmați, care intenționau să recupereze o încărcătură de cocaină confiscată și depozitată într-un loc sigur, au fost interceptați în ultimul moment la Anvers.
Kristian Vanderwaeren, șeful departamentului de vamă și accize din cadrul Ministerului de Finanțe al Belgiei, a cerut ca drogurile confiscate să fie incinerate cât mai curând posibil, de preferință în aceeași zi. „[Țările de Jos] interceptează, condiționează și au suficientă disponibilitate pentru a le arde imediat; noi nu avem această opțiune în acest moment”, a declarat el luni pentru radioul belgian.
Cu toate acestea, ministrul flamand al mediului, Zuhal Demir, a negat că există o problemă de capacitate, dând vina pe lipsa de personal la autoritatea vamală federală. Ea a adăugat că este de competența vămilor și a operatorilor de deșeuri de materiale să organizeze eliminarea.
Pe termen scurt, Van Wymersch – care va prezenta miercuri Consiliului Național de Securitate al Belgiei un plan de combatere a criminalității legate de droguri – a declarat că a colaborat atât cu autoritățile vamale, cât și cu operatorii de deșeuri pentru a acorda autorităților vamale o „cale rapidă” pentru a arde drogurile în incineratoare. Capcana este că vama nu este singura sursă de deșeuri periculoase, a susținut Van Wymersch, iar confiscările de cocaină „sunt greu de prevăzut”.
În 2022, 110 tone de cocaină au fost confiscate în Anvers, un record care pare să fie doborât anul acesta, Vanderwaeren dezvăluind în interviul său radiofonic că 40 de tone au fost confiscate într-o singură lună. Vinerea trecută, vameșii belgieni au anunțat că au confiscat 7,5 tone de cocaină într-un singur transport, ascunse sub o încărcătură de banane.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii